dinsdag 22 september 2020

Boeksignaleringen

Aan de hand van de NRC van afgelopen vrijdag hierbij nog even twee boeksignaleringen. Voor de liefhebbers (zoals ik) die de wereldgeschiedenis graag zien weergegeven in de vorm van producten (zout, oesters, katoen etc.) is er nu Coffeeland van Alan Lane. Naar ik uit de recensie begrijp deels nogal opgehangen aan het verhaal van een El Salvadoraanse koloniale familie maar wel degelijk de hele geschiedenis vanuit EthiopiĆ« via Mokka en verder beschrijvend. 

Verder verscheen de Nederlandse vertaling van The Year 1000, Het jaar 1000, van Valerie Hansen. Ik signaleerde het hier al eerder. Ze krijgt een pagina groot interview om nog eens uit te leggen dat wanneer je niet zo vanuit Europees maar vanuit mondiaal perspectief kijkt, dat zo ongeveer het beginpunt was van de globalisering, en niet 500 jaar later met Columbus. Want in die tijd ging Leif Eriksson naar Amerika en exporteerden Chinezen hun kennis naar Bagad.

Dat handel en open samenlevingen leiden tot bloei beschrijft Johan Norberg in Open: the story of human progress, dat vorige week een lovende bespreking kreeg in The Economist. Over de samenhang tussen de opkomst van tal van wereldrijken en hun open cultuur. Meest bizarre voorbeeld is van het leger van de Mongoolse Genghis Khan. Die stond met 150.000 soldaten voor de poorten van het Habsburgse rijk (in 1241). Tweederde van het leger waren geen mongolen. Er was een  ontwikkelde Engelsman bij die gevlucht was wegens vervolging voor ketterij. 


Geen opmerkingen: