dinsdag 18 januari 2011

Dierwelzijn in de woestijn

Wie door de halfwoestijnen van Namibie reist (zie de blogs van voorgaande dagen) kan ook nog met dierwelzijnsvraagstukken worden geconfronteerd - van Europese origine, dat wel.
Zo kregen we een natuurexcursie in de buurt van Solitaire (foto), een plek in Namibie die mede door een Nederlander op de kaart is gezet, en waarover hij een lezenswaardig boek geschreven heeft.
Tot in de jaren zeventig werd hier een speciaal soort schapen gehouden. Niet voor het schapenvlees, maar voor het bont van de lammetjes. Die brachten 75 euro per stuk op als ze binnen 8 dagen werden geslacht. Je moest er snel bij zijn, want daarna daalden ze in waarde tot 40 euro. Interessant waardeverloop.
Enfin, in de jaren zeventig kwam de klad erin door dierenactitvisten in Europa die het bont afzwoeren. Zodat men er nu vooral gemsbok schiet en natuurexcursies geeft.
En aan tafel discussieerden we door over dierwelzijn, maar de na de varkenspestruimingen bewust vleesloos etende medereiziger was niet te overtuigen dat het hier met het dierwelzijn (kuddes met 15 ha per beest) wel goed zit. Logisch, als een keer blijkt dat het zonder kan, wordt dat de regel - ook in onze consumptiepatronen.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: