zondag 25 april 2021

Paalhoofden

Tot het cultureel erfgoed van onze kust, of in ieder geval die van Walcheren, behoren de paalhoofden. Pauline van Lynden maakte in 2007 het foto/essayboek Donkere Palissaden. Het stond sinds die tijd hier in de kast en het werd tijd om het eens te lezen. Naast de fraaie foto's een heldere uitleg hoe het ook al weer zat met eb en vloed en de maanstand en waarom we dan springtij hebben als ook over de stromingen in de Noordzee. Ook een aantal interessante stukken over de eerste eeuwen van het eiland met feiten die ik nog niet kende. En een oproep tot behoud van dit cultureel erfgoed. 

Persoonlijk genoot ik ook van een aantal passages over het strandleven in de jaren zestig. Je ging niet alleen 'ni strange' om te zonnen en te zwemmen maar ook om de wereld tussen de paalhoofden te ontdekken. Waar zijn de zeesterren gebleven? 

Sinds lange tijd dus weer eens tijd voor een luistertip: meer paalhoofden bij Blof met Zoutelande (dat oude strandhuis bestaat overigens niet, en het origineel van dit lied gaat over Frankfurt an der Oder).

Geen opmerkingen: