woensdag 28 april 2021

Landbouweconomie: een studieboek

Voor wie nog een studieboek landbouweconomie op HBO niveau zoekt, vanaag een tip: An introduction to economics - concepts for students of agriculture and the rural sector van Berkeley Hill. Verscheen in 2006, althans de derde editie die ik gisteren van het plankje nog te lezen pakte. Uitgegeven door CABI.

Het is een inleiding economie die aangepast is voor studenten met een agrarische belangstelling. Dat betekent dat vrijwel alle voorbeelden uit de landbouw zijn gehaald en dat er veel nadruk ligt op micro-economie (en met name producentengedrag) en de werking van markten daarbij. Macro-economie (geldstelsels, inflatie, begrotingsbeleid) is teruggedrukt naar 1 hoofdstuk aan het eind, net als internationale handel en de rol van de overheid. En geen overdaad aan formules, wel aan figuren. Zo hoort het. 

Bij mij riep het boek ook enige nostalgie op naar Wye College, waar Berkeley doceerde en een aantal mooie seminars organiseerde over inkomensmeting. Hij publiceerde er veel over, maar dat komt in dit boek minder terug. Het 15e -eeuwse college werd na 500 jaar vermalen in de concurrentiestrijd  van de universiteiten toen Imperial college meende aan life science te moeten gaan doen (het gerucht ging dat het ook om het onroerend goed ging) en eindigde in de universiteit van Kent. Hill leidde ons rond door de gebouwen en als je geluk had musiceerde hij in de kapel. 


Geen opmerkingen: