zondag 4 oktober 2020

Nog meer over data delen

 

Ook Food+Ãgri van vrijdag bevatte een paar opvallende stukjes over de rol van data en hoe die de organisatie van de bedrijfstak beinvloedt. Het blad interviewde Roald van Noord, interim directeur van Zuivel.NL, de opvolger van het productschap zuivel. 

Van Noort± ``Ik hoor ook wel geluiden dat boeren niet zitten te wachten op een aantal door ons ontwikkelde instrumenten. Dan denk ik± Dat is lekker. Wij hebben ze op jullie verzoek ontwikkeld`

Food+Agri: "Het gebruik van boerendata leidt regelmatig tot verhitte discussies. Hoe kijkt u daar tegenaan?

Van Noord: Ik ben van mening dat de bepaalde data in de sector publiekelijk toegankelijk moeten zijn, maar niet dat alle data gratis en voor niets toegankelijk moeten zijn. Als je dat doet, sla je de innovatiekracht van de sector dood.  

Ook een ander stuk in hetzelfde blad geeft een aardig inkijkje. Het betreft de fusie van twee mechanisatiebedrijven die als John Deere dealers de Deere strategie DOTS (Dealers of Tommorow Strategie) serieus nemen en fuseren. Het gaat om Kraakman die Agrimachines (v/h Vervaet-Stehouwer) overneemt. Teruglopend aantal boeren lijkt een aanleiding en in die DOTS worden er lagen uit de keten gehaald en kunnen de (grotere) dealers meteen met de fabriek dealen. 

Agrimachines was tot het inzicht gekomen dat boeren tegenwoordig meer aan een merk hangen dan aan een dealer. Dit tot verbazing van de interviewer. Edwin Vervaet: "Het is gewoon waar. Wat bij John Deere zeker meespeelt is dat het als enige echt een compleet pakket aanbiedt:van machine of trekker tot en met complete gps-systemen tot en met alle denkbare service en registratiemogelijkheden die je maar kan bedenken. Dat maakt dat klanten hier graag bij willen zijn en blijven. Zelfs de kritische klanten. Vergelijk het maar een beetje met Google. Veel mensen hoor je klagen over alle data die Google van je weet, maar iedereen maakt er graag gebruik van". Ook monteurs vinden dat aantrekkelijk, zo stelt geïnterviewde.

jaren geleden maakten we voor de Europese Commissie in een project ook al de observatie dat data delen sterk bevorderd moet worden. Europa heeft tal van gespecialiseerde machinebouwers, die goed zijn in spuitmachines of aardappelrooiers etc, maar die data moeten kunnen delen op platformen met de andere machines. Het alternatief is sterke concentratie, the winner takes all. 

Geen opmerkingen: