donderdag 13 juni 2019

de geschiedenis van landbouw

Mijn volgende boek (we gaan naar de zomer) is A history of world agriculture, van Marcel Mazoyer en Laurance Roudart. Een frans standaardwerk uit de jaren 90, ik lees de Engelse editie uit 2006. Hun beleidsaanbeveling uit de intro (stop met vrije wereldhandel, doe dat alleen in regio's zoals West-Europa, Oost-Europa etc) lijkt me (alleen al met dit voorbeeld) onhaalbaar en ook niet erg gewenst. Maar die intro lijkt vooral bedoeld om ons via de actualiteit in geschiedenis te doen interesseren.
Enfin, het eerste hoofdstuk is alleen al boeiend en voor een niet-landbouwkundige erg handig. Het legt uit waar grond (soil) vandaan komt (slijten van rotsen, organisch materiaal te beginnen met mossen e.d. dat daar op groeit  en fixatie van stikstof). En omschrijft (relaties tussen de) begrippen als ecosfeer, ecosysteem, biotoop en populatie,  Aanbevolen dus, en morgen een lijstje.

Geen opmerkingen: