zondag 16 juni 2019

Bliksem

In de loop van de week weer onweer. In mijn jeugdjaren eens meegemaakt dat een koe dat niet overleefde en dat je soms nog tijden een plek in het land zag waar niets wilde groeien door inslag. Karel Knip behandelt het fenomeen in zijn rubriek dit weekend in de NRC. Boeiendste onderzoek dat hij citeert is van een Vlaamse veearts. Die rapporteerde in de Veterinary Journal (2015) dat boeren in 15 jaar tijd 400 dode koeien hadden opgegeven maar daarmee de verzekering tilden, het werkelijke aantal was maar 200. Ze stopten soms nog wat voer in de bek, dat is een van de kenmerken van een door bliksem omgekomen dier: het leven stopt acuut. Overigens komt de schrijvende veearts niet veel verder met zijn controle-strategie dan kijken of het wel echt geonweerd heeft.
Ook interessant is gerapporteerd onderzoek dat er veel minder doden door bliksem binnen in huizen e.d. vallen dan 100 jaar geleden. Niet alleen omdat er nu meer mensen in de stad wonen maar ook omdat plattelandshuizen minder kwetsbaar zijn: door alle nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit) zijn huizen geaard.
Ga bij onweer dus niet schuilen in een hut of boerenschuurtje. En niet onder solitaire bomen of bij metalen afrastering. Hurken op het land, voeten dicht bij elkaar of in een auto met vast dak.  En vooral: vooraf op buienradar kijken - hadden ze 100 jaar geleden ook niet.

Geen opmerkingen: