Of we dat ook weten te realiseren is ook een kwestie van economie. De auteurs schilderen 3 scenarios: aanhoudende overvloed van voedsel door investeringen op basis van overheidsbeleid of niche-vraag, een zachte landing via hogere prijzen en extra investeringen of een onnodige schaarste waarin investeringen achterblijven en ineens prijzen exploderen waarna er te weinig tijd is om vernieuwingen door te voeren.
Het artikel bevat ook een aantal nuttige system-dynamics modelletjes. Aanbevolen dus.
N.B.J. Koning et al: Long term global availability of food - continued abundance or new scarcity? in: NJAS 55-3, 2008
1 opmerking:
Over deze vraag heb ik een column geschreven. (te vinden op www.hetkippenhok.blogeiland.nl).
Verdubbeling van de voedselproductie dat is voor de boeren een aanlokkelijk idee. In de landbouw hoor je nu geregeld dat er volop in de landbouw geïnvesteerd moet worden om dat te bereiken. Een vreemd idee vindt ik: boeren die willen dat alle middelen worden ingezet om de productie te verhogen. Overheden hebben belang om een voedselcrisis te voorkomen. Voor boeren ligt dat geheel anders.
Een reactie posten