En zeggen belanghebbende verkopers er soms bij: dat was vroeger, voor gekoeld transport en de koelkast beschikbaar waren, een nuttige regel, maar je kunt nu in juli aan de kust rustig mosselen eten. Wel zo handig want de meeste toeristen aan de kust vind je in de maanden dat de R niet in de maand zit.
Maar de vraag is of dit verhaal waar is. De kersteditie van The Economist had een mooi verhaal over mijn geliefde product oesters, dat ik aan de kust van Florida (foto) las. En daarin wordt de Amerikaanse foodwriter M.F.K. Fischer opgevoerd. Zij ontkent die verklaring en komt met de verklaring dat het broedseizoen in de zomermaanden valt. En dus "oysters, like all men, are somewhat weaker after they have done their best at reproducing". Dat leidt tot oestervlees dat wat vlakker smaakt en dunner is. Kortom het zou een kwaliteitskwestie zijn.
Weet iemand of dit inderdaad zo is en ook voor Nederland geldt? Zo ja dan worden de verhalen aan de oestertafel nog weer mooier en zit er voor een Nederlandse food writer een column in.
The Economist: Gem of the Ocean, 20.12.2008
Geen opmerkingen:
Een reactie posten