Heel Europa gebruikte dit systeem, behalve Frankrijk dat er pas in 1961 door de EU toe werd gedwongen. De Fransen zelf gebruikten een korte schaal: miljoen (6 nullen), biljoen (9), triljoen (12). Veel minder logisch lijkt het. Dit systeem werd al eerder naar de VS geƫxporteerd en de Britten vonden het nodig zich daar in 1974 bij aan te sluiten. En dat is nu net de taal van de financiƫle wereld en dringt dat af en toe ook hier weer door. Met fouten als gevolg.
weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
maandag 8 mei 2023
Biljoen
Het Nederlandse getal Biljoen is verwarrend, in het Engels is het Trillion. Nooit begrepen hoe dat nu precies zo gekomen is, maar de NRC legde het zaterdag helder uit in een column. De Europese notatie is de zgn. lange schaal die in de 15e eeuw bedacht is door de Franse wiskundige Nicolas Chuguet en verbeterd door zijn landgenoot Jacques Peletier du Mans. In dat systeem is een miljoen tot de tweede een biljoen (van bis, een miljoen 10^6 * 10^6 = 10^12e dus met 12 nullen). En nog een keer maal een miljoen, dus een miljoen tot de 3e is dan een triljoen. van tres). Voor de tussenliggende stappen, dus 1000 maal een miljoen koos men de toevoeging -ard: miljard, biljard, triljard.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten