zondag 24 februari 2019

VS-EU: risico vs solidariteit

Amerikanen zijn indivdualistischer en risico-toleranter dan Europeanen die meer op solidariteit gericht zijn. Als het ter sprake komt suggereerde ik bij een etentje of onder de borrel nog wel eens dat wij de mensen met een hoge risico-tolerantie hebben laten emigreren. Voor zo'n stap moet je immers wel wat durf hebben. En dat dus als gevolg de achterblijvers minder veranderingsgezind zijn.
Jeroen Bosch in het Prado
Tot mijn verbazing komt The Economist van 16 februari in zijn nieuwe rubriek Graphic Detail met bewijs voor deze hypothese. Dat bewijs begint met het feit dat individualstische mensen minder gebruikelijke voornamen hebben. In landen met relatief weinig nadruk op persoonlijk succes volgens een lage score op de Hofstede index voor individualisme, zoals Duitsland, Oostenrijk en Israel hebben veel mensen dezelfde voornaam (cijfers 2017). In individualistische landen als Nederland en de VS zijn er minder gemeenschappelijke voornamen. De verschillen zijn behoorlijk: 18% van de kids in Israƫl heeft een voornaam uit de top-10, tegen 8% in Nederland. En mensen met bijzondere voornamen blijken meer individualistisch te zijn.
Vervolgens blijkt dat Scandinavische emigranten naar de VS meer dan gemiddeld bijzondere namen hebben. De top10 namen van meisjes (Ane, Maren, Karen, etc) en van jongens (Jens, Niels, Hans etc.) komen onder emigranten naar de VS zonder uitzondering veel minder voor dan bij de achterblijvers.
Een bijzonder bewijs kwam met vorst in 1860 in Zweden waardoor oogsten tekort schoten. Vooral in de buurt van havens leidde dat tot emigratie, meer dan op andere plekken. En juist in die regio's vormden de achterblijvers vakbonden en linkse partijen deden het er beter. Ofwel: de individualisten die een gokje durfden te wagen, vertrokken. De achterblijvers zochten steun bij elkaar.
En dat werkt door tot heden ten dage: vooral in de oude frontier-staten in de midwest van de VS. Daar woonden ooit veel mensen met de meest uiteenlopende voornamen. En ook nu heeft men er weinig op met belastingen.

Geen opmerkingen: