donderdag 25 juli 2013

The Economics Book

Wie niet in bed, bad, of op toilet (zie de blog van dinsdag) een boekje over economie wil lezen, maar liever een koffietafelboek op schoot heeft, kan terecht in The Economics Book ("Big ideas simply explained" volgens de cover sticker). 350 pagina's en een echte aanrader, een van de beste introducties in economie en de geschiedenis van het vak die ik heb gelezen.
Het boek bevat 103 lemma's (verhaaltjes) van 1 tot 4 pagina's. Die volgens min of meer de geschiedenis van het vak economie van Aristotiles tot Charles Goodheart (een van de hedendaagse economen die ik ook niet kende) volgen. Ze zijn ingedeeld in een aantal grote tijdvakken (Age of Reason, War and depression etc) die met een kenschets van het tijdvak beginnen. .
Aan de Oude Oder, nog net in
Duitsland begon deze week de
koolzaadoogst
In elk lemma (op 1 na, over Bretton Woods) staat een denker centraal (bv. David Hume). De tekst over zijn thema (in dit geval market failure bij public goods) beschrijft in begrijpelijke Engelse taal (geen voorkennis van economie nodig, zeker geen wiskunde) het gedachtegoed en wat daar aan vooraf ging en hoe het ook nu nog een belangrijk issue is in de economie anno 2012.
De tekst wordt samengevat als statement in de titel van het lemma ("private individuals never pay for street lights") met een inhoudelijke ondertitel ("provision of public goods and services"). De tekst wordt omgeven door een foto met uitgebreid onderschrift (in dit geval van een vuurtoren: Lighthouses are a public good, met toelichting), een quote van de besproken en eventueel andere relevante auteur, een kadertje met een korte biografie van de key-auteur en key-works, een denkschema (soort causale mindmap) en een blokje "In Context" (waarin de focus van de theorie, de key thinker, en met een paar jaartallen korte aanduidingen wat er aan het denkwerk vooraf ging en hoe het daarna verder werd ontwikkeld). En ook nog een regeltje met verwijzingen naar relevante andere lemma's - zo wordt het ook een bladerboek.
In het begin van het boek ligt de nadruk op bekende denkers (type Adam Smith, David Ricardo, Karl Marx), naar het einde is er vooral ook aandacht voor issues in de huidige economische situatie waarbij auteurs aan de orde komen die ook bij mij geen huishoudnamen zijn.
Al met al een leerzaam boek en een must voor elke student economie, zo lijkt me. Handig naslagwerk ook. Zelf zou ik Elinor Ostrom, Michael Porter en Robert Florida hebben opgenomen, maar dat is maar een kleine kanttekening. Aantrekkelijk vond ik de vele Europese voorbeelden in o.a. foto's, ook een mooi tegenwicht in dit vak dat toch al zo Amerikaans is in zijn tekstboeken en voorbeelden.
Kortom: een echte aanrader, dit boek: Nial Kishtainy, George Abbot, John Farndon, Frank Kennedy, James Meadway, Christopher Wallace and Marcus Weeks: The Economics Book, 2012 uitgegeven bij www.dk.com 

Geen opmerkingen: