maandag 21 februari 2022

Voedselparadijs

Nederland Voedselparadijs is een boekje uit de zomer van 2020 van de hand van de econome Barbara Baarsma. Ik kreeg het afgelopen weken via de lokale bibliotheek onder ogen. Vlot geschreven boekje dat vooral over korte ketens gaat. Hoewel de auteur genuanceerd is over de organisatie van het voedselsysteem in korte en lange ketens. Waarbij overigens kort duidelijk gedefinieerd wordt in kilometers, niet in aantal schakels zoals ook wel gebeurd. 

Er passeren inzichten uit de LNV Taskforce Korte Ketens de revue. En de eerste Corona ervaringen. Daarin bleken korte ketens niet alleen iets te zijn van de grachtengordel, maar juist ook een koppeling tussen boeren met soms een mager inkomen of overgebleven producten en de lage inkomensgroepen. Nog wel gebaseerd op enige charitas, maar misschien krijg je het ook wel rond als business case omdat je er schakels tussenuit haalt. 

Het feit dat de boerderijwinkels als een van de weinige uitjes in de lock downs wel mogelijk bleef, vanwege het essentiĆ«le karakter van de winkel, heeft hier en daar ook fors bijgedragen aan de korte keten successen - dat voorbeeld haalde het boekje niet zo duidelijk, maar die toevoeging leg ik dan hier maar vast. 

Het punt dat Nederland zich met zijn multi-kernen metropool (het platteland is nooit ver weg) en vele grondsoorten en producties uitstekend leent voor die korte keten, maar er zo weinig aan doet is na lezing wel helder. Hier lijken kansen te liggen. 

Geen opmerkingen: