weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
Pagina's
woensdag 30 januari 2008
maakbare natuur - welke natuur?
dinsdag 29 januari 2008
dure orkesten: Baumol revisited
Die kwam vorige week ook even ter sprake toen we op het werk discussieerden over de vraag waarom de tarieven van de kapper jaar op jaar stijgen, terwijl de graanprijzen maar dalen (afgezien van het laatste jaar dan). En dat terwijl kappers zich makkelijk kunnen vestigen, je koopt een paar scharen en je kunt mensen thuis al knippen, concurrentie volop dus.
De reden is dat de productiviteitsstijging in de maakindustrie (en de landbouw) veel groter is dan in de dienstverlening. Combines, tractoren, vrachtauto's en andere machines worden steeds groter, maar het is moeilijk iemands haar steeds sneller met een steeds grotere schaar of tondeuse te knippen. En dat is precies het inzicht dat William Baumol eens formuleerde: het Concertgebouw kan Beethoven niet met twee violisten minder spelen en ook niet 10 minuten sneller (hoewel er forse verschillen zitten tussen dirigenten op dit punt).
En zo wordt de Mattheus Passion elk jaar duurder en moet er steeds meer geld bij. Gevolg is natuurlijk wel dat mensen op zoek gaan naar andere, goedkopere muziek: in mijn jeugdjaren hadden we geen compleet 19e eeuws symphonie-orkest meer nodig, maar genoeg aan een gitaargroep van vier (the Beatles en zo). Later werden dat singer-songwriters en tegenwoordig zijn het dj's met een laptop of een draaitafel die samplen. Kan er nog meer productiviteit uitgewrongen worden?
Overigens geldt de wet van Baumol, die dus zegt dat er in de dienstverlening geen of weinig productiviteit is en daardoor de prijzen en kosten sterk stijgen, niet in alle dienstverlening even sterk: computers hebben veel veranderd en wel degelijk productiviteitsstijging in de dienstverlening veroorzaakt, TV kun je tegenwoordig met kleine ploegen maken en radio zelfs thuis achter de PC.
En artsen beginnen met groepsdiagnoses, zo meldde het Nederlands Dagblad volgens BNR vandaag. Alle diabetispatentienten bij elkaar, dan hoef je het maar 1 keer uit te leggen, artsen vinden het afwisselend, en patienten nemen meer van elkaar aan (uit de praktijk) dan van de arts. Dat het productiviteitsverhogend is werd er niet bij gemeld, maar dat mag je verwachten.
Opvoeding
De wet van Baumol slaat ook toe bij de opvoeding van kinderen. Dat is een vorm van (interne) dienstverlening in gezinnen die echt duur is geworden - ook al lijken kinderen eerder volwassen. Zodat ouders zich er minder van permiteren dan vroeger, je ziet overal ter wereld dat het gemiddeld aantal kinderen terugloopt als mensen welvarender worden. Levens worden daardoor dus nog weer duurder en -zo stond afgelopen weekend in de NRC - dat leidt ertoe dat kinderen niet meer in de natuur buiten mogen ravotten. Het ontbreekt niet zozeer aan natuur maar ook de gevolgen van schade pakken duurder uit. En dat heeft een zelfversterkend effect, want kinderen worden banger opgevoed.
Ander gevolg: ze leren minder met elkaar samen spelen en -werken, met als gevolg dat we het nodig vinden in het middelbaar onderwijs veel samenwerking tussen deze bangere, alleenstaande kinderen aan te leren. En met name jongens staan daar op die leeftijd niet voor open. Zodat de feminisering doorzet. En uit een artikel over cultuur in Nederland en Oost-Europa in het Maandblad voor Accountancy van deze maand begrijp ik dat we volgens de beroemde maatstafen van Hofstede sr. al zo'n feminine cultuur hebben in dit land, waar andere landen veel meer macho en hierarchisch zijn.
Rampzalig allemaal? Kon wel eens meevallen - voorals nog is er internationaal veel te verdienen door feminien een beetje te schipperen met en tussen al die culturen.
Op de foto het Rivium kantorencomplex in Rdam/Capelle
maandag 28 januari 2008
boer zoekt vrouw
Maandagochtend langzaam op gang
En daarna werkte de A12 ook al niet mee. Een ernstig ongeluk, totale blokkade en 17 km file meldde de autoradio toen ik probeerde het dorp uit te rijden. Thuis werken zonder elektriciteit werkt ook niet dus dan maar het eerstvolgende nummer: via de A13. Dat deden er meer dus ik deed twee uur over de 22 km.
Kortom er ontstaat forse schade als algemene voorzieningen het niet meer doen. Ik hoop dat de kosten daarvan goed in de modellen van de wegbeheerders en netbeheerders zit. Laatst zei iemand me dat dat bij de wegbeheerders niet meevalt: ze zijn nog immer verantwoordelijk voor de weg, niet voor de mobiliteit.
In de file kreeg ik de indruk dat niet alle verloren uren schade zijn: er wordt nagedacht (over deze blog en andere zaken), er wordt gebeld en als het echt stilstaat zelfs gelezen. En veel van de uren worden 's avonds gecompenseerd, zodat de kosten vooral worden afgewenteld op minder dure uren van mensen zelf. Dat inhalen van het werk op andere uren gebeurt niet alleen door onderzoekers. Zelfs loonwerkers halen tegenwoordig op zaterdagavond elf uur een kraan op zo merkte ik. Ik dacht nog even aan diefstal, maar het bleek tegenwoordig normaal. Hoezo 24-uurs economie.
zondag 27 januari 2008
innovaties in suiker
Het besluit van de EU leidt tot een sterke margedaling in de keten - zo meldt de bestuursvoorzitter. De vraag bij economen (zoals ik), die soms gevraagd worden vooraf te rekenen aan het effect van Europese besluiten, is altijd weer hoe groot die marge-daling dan wel is. Minder groot dan men vooraf in de discussie vaak veronderstelt, zo bewijst voor mij ook weer deze gang van zaken.
We sluiten al heel lang suikerfabrieken en dus is het een logische stap er nu weer een dicht te doen - dat effect hadden we als economen wel al in de smiezen. Suiker Unie gaat ook langere campagnes draaien. Vroeger was de Kerst heilig, dan moest men klaar zijn, nu gaat men tot ver in januari door. Misschien dat de kans op vorst kleiner geworden is met het huidige klimaat, maar bovenal zijn de Kerstdagen goedkoper geworden. Een suikerfabriek leg je niet zomaar stil of start je weer met een contactsleuteltje op. En doordraaien met Kerst en Oud & nieuw kostte je heel veel dure overuren. Dus vandaar de oude wens om voor de Kerst de stekker uit de campagne te trekken. Maar wie nu door een moderne suikerfabriek loopt, ziet nauwelijks meer mensen - het is net een chemische procesindustrie met hier en daar iemand achter schakelpanelen en monitoren. Je hoeft dus minder mensen om te kopen om met de Kerst te werken, en het kapitaal wil je graag zo lang mogelijk inzetten.
Verder ziet Suiker Unie blijkbaar kans (zo lees ik) om bieten in het buitenland te laten verwerken, waar nog overcapaciteit in niet-gesloten fabrieken is. Als je bieten een keer geladen hebt en van Zeewolde naar Dinteloord rijdt, kun je ook wel doorrijden naar Tienen (B). Zoveel extra kost dat niet (de kosten zitten vooral in laden en lossen, niet in een uurtje doorrijden), dus daar hoef je geen fabriek voor open te houden.
Ook kan er surplussuiker (waarvan men minder verwacht nu door lagere prijzen ruim uitzaaien minder aantrekkelijk is) worden doorgeschoven naar volgend jaar (overigens moeten ook die bieten door de fabriek heen, dus dat argument moeten ze me nog maar eens uitleggen). En verder helpen hier de bio-brandstoffen, want als er wat teveel bieten zouden zijn dan kun je die beter tot gesubsidieerde brandstof vergisten dan er een fabriek voor openhouden. Aldus het pakket maatregelen dat Cosun aankondigt.
Veel van deze ontwikkelingen zouden vroeg of laat ook autonoom wel plaats gevonden hebben, ten slotte is Suiker Unie al sinds jaar en dag een van de meest efficiente en best renderende suikerfabrikanten (gezien de marge die ze ons telers uitbetalen) met goed management.
Toch is het opvallend dat de veranderingen in het beleid blijkbaar de prikkel zijn om weer een volgende rationalisatiestap te maken. Die sterke margedaling zal wel waar zijn, maar ik vermoed dat hij veel minder sterk is dan economen in hun modellen voorzichtigheidshalve aannemen als ze aangekondigd beleid doorrekenen.
Als je wel in die sterke margedaling gelooft, kun je overigens nu je quota alsnog inleveren. Nog te weinig mensen hebben dat gedaan (die houden het erop dat het wel meevalt blijkbaar), dus ga je gang, dan worden ze bij ons niet gekort.
zaterdag 26 januari 2008
Smithfield
Tot die conclusie kwam een artikel in The Economist van 2001, dat ik bij het opruimen van de studeerkamer tegenkwam - en na deze blog kan weggooien. Het artikel ging over Smithfield (wiens beurskoers sinds 1975 sterker is gestegen dan die van General Electric). Het bevatte nog een paar details die ik niet kende.
Allereerst is het juridisch wel een beursgenoteerde NV maar de facto toch een familiebedrijf. Aan het hoofd van de onderneming staat de derde generatie, Joseph Luter, die het bedrijf 'by remote control' runt uit een leunstoel met telefoon en een adresboekje (maar toendertijd zonder computer) vanuit een appartement in New York.
De grote innovatie van Smithfield was een Boeing 747 met 2000 Britse zeugen die in 1990 naar de States werden gevlogen. Geintrigeerd door de hogere varkensvleesconsumptie in Europa had Luter ontdekt dat de Amerikaanse varkens tweederangs waren.
Terzijde meldt het artikel ook nog dat de bedrijfstak niet zonder zorgen is omdat een varken twee a drie keer zoveel afval (mest) produceert als een mens.
The Economist 1.12.2001 "Bringing home the bacon"
De gevelsteen op de foto komt uit Dordrecht
vrijdag 25 januari 2008
Microtrends
De voorbeelden zijn vaak (politiek) amerikaans, maar er zijn aardige bij: 3 miljoen amerikanen zitten meer dan 90 minuten in de auto naar hun werk, en dezelfde tijd ook weer terug (een markt voor in-car entertainment), er zijn meer huishoudingen met huisdieren zonder kinderen dan huishoudingen met kinderen (vandaar de petfood markt) en er zijn in de VS 10 mljoen latino's die protestant zijn (en Bush in het zadel geholpen hebben).
Door de wet van de long tail (lange staarten) die zegt dat via internet zulke groepen zich makkelijker organiseren en dat er ook producten voor hen profijtelijk via internet te vermarkten zijn, leidt dit tot het beeld dat de samenleving minder homogeen wordt.
Mark Penn spreekt van een microtrend zodra het een omvang heeft van 1% van de populatie. Dat doet me goed, want bij het LEI hanteren we ook al jaren die kritische grens om ergens gegevens over te verzamelen.
Link
Duineveld, M., Beunen, R., Ark, R., van., Assche, K., van. & R. During The difference between knowing the path and walking the path. Over het terugkerend maakbaarheidsdenken in beleidsonderzoek. Wageningen: Wageningen Universiteit
http://www.martijnduineveld.nl/documenten/thepath.pdf
Duineveld, M., & Kuier, G. Tevens zal dit onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan… Over het politiek-maatschappelijke ‘nut’ van sociaal wetenschappelijk onderzoek Wageningen: Wageningen Universiteit
http://www.martijnduineveld.nl/documenten/Hetnutvanswo.pdf
donderdag 24 januari 2008
think global, eat local
woensdag 23 januari 2008
Egypte
Of ik ook wel eens in Egypte geweest was - werd ik gevraagd. Ik kon niet nalaten uit te leggen dat ik bij mijn bezoek zeer onder de indruk was van hun historie maar na een paar uur in het Egyptisch museum in Cairo in de fout ging. Tegen de gids zei ik dat ik meende een vergelijkbaar beeld wel eens in het British Museum in Londen te hebben gezien. Het antwoord sprak boekdelen: sir, you mean the Egyptian Museum in London.
dinsdag 22 januari 2008
sms en olie
maandag 21 januari 2008
economic naturalist
Als je de economische antwoorden op dit type vragen wil weten, dan moet je het alleraardigste boekje "The Economic Naturalist" van Robert. H. Frank lezen. Frank is hoogleraar op Cornell (VS) en schreef eerder wetenschappelijke boeken met o.a. Ben Bernake (die bij de FED nu de beurskoersen en de economie tracht te redden). Hij heeft trouwens ook een ontwapenende website, met zijn publicaties en de brass band van zijn zoontje.
Ik verwees al eerder naar het boek met de kippentest, en in september las je hier een blog over opportunity costs met een link naar een leuke You Tube video over het boek. Frank zijn truc komt uit het leren aan de hand van verhalen (de narrative aanpak) waarbij hij zijn studenten eerst zelf vragen laat bedenken en dan het antwoord.
Zo heeft hij een mooie uitleg waarom het zin heeft obers een deel van hun geld via fooien te laten verdienen: daarmee wordt een deel van het personeelsmanagement overgeheveld van de restauranthouder naar de klant. Die kan veel beter beoordelen of de ober goed werk levert dan de baas en daar waar mensen vaker hetzelfde restaurant bezoeken is de fooi dus een efficient feed-back mechanisme.
Frank legt ook uit waarom consumenten in de VS (en elders) twee keer de wereldmarktprijs voor suiker betalen: dat is politieke economie. Omdat consumenten maar een fractie van hun inkomen aan suiker besteden, nemen weinig kiezers de moeite hier een issue van te maken en te gaan lobbyen bij hun volksvertegenwoordigers. Voor de suikerproducenten liggen de prikkels heel anders: die verdienen wel fors met lobbyen en kunnen dus wel wat transactiekosten opbrengen om zich te organiseren en argumenten te bedenken, studies te laten doen en congresleden te steunen. (op de foto een gevelsteen uit Dordt uit de suikertijd).
Altijd leuk blijft ook het experiment van Kahnemann en Tversky, de grondleggers van de gedragseconomie met veel psychologie. Ze lieten studenten aan een rad van aventuur draaien waarmee ze een willekeurig cijfer van 1 tot 100 kregen. Vervolgens moest de vraag beantwoord worden welk percentage van de Afrikaanse landen lid is van de VN. De meeste studenten hebben daar geen idee van en weten ook dat het toegekende willekeurige cijfer er niets mee te maken heeft. Toch antwoorden de studenten met een cijfer lager dan 10 een percentage van 25% van de landen, en de studenten met een willekeurig cijfer boven 65 hielden het op 45%. Onze hersenen laten ons soms aardig in de steek. Met weinig rationele effectenbeurzen als een van de gevolgen.
Lezen dus dit boek, als je van deze blog en dergelijke voorbeelden houdt. Alleen het voorbeeld over sms-en lijkt me incompleet, maar daar stuur ik Frank een mailtje over. En die knopen - dat komt uit de 17e eeuw toen de kopers van kleding tot de gegoede burgerij behoorden waarbij de mannen zichzelf aankleden en de vrouwen een bediende hadden (die ook liever de knopen rechts had) - na die tijd waren de switchkosten te hoog en bleef het zo. En de nootjes zijn complementaire producten (verhogen de bierconsumptie, daarom krijg je ook zoute pinda's) en het water is een substituut (dan koop je minder bier).
zondag 20 januari 2008
Cooperatieve aardappelbusiness Zevenhuizen ter ziele
Toen die cooperatie jaren geleden fuseerde met Agrifirm in Meppel was er blijkbaar al geen reden meer het naambord op de schuur aan te passen. Er werden nog een aantal jaren uien bewaard en op het voorterrein werd in de zomer nog wat graan ontvangen - wat wij als buren en ex-boerderijbewoners wel nostalgisch vonden. Mijn eerste betaalde vakantiebaantje was ooit in de graanontvangst.
Eind vorig jaar verkocht Agrifirm het pand aan een locale loonwerker, wat wel een klein beetje zal hebben bijgedragen aan de gerapporteerde winst van Agrifirm. En zo zijn wij ineens dagen druk een windsingel te rooien en nog wat planten te redden. Want waar het afwezige Agrifirm het onderhoud op de grens met plezier overliet aan de belanghebbende omwonenden, wil de nieuwe eigenaar natuurlijk elke duur betaalde vierkante meter in gebruik nemen. Gezien de hoogteverschillen tussen de percelen vraagt dat om creatieve oplossingen.
En natuurlijk kijken de omwonende burgers of hun informele eigendomsrechten van rust, stofvrij, stankvrij in tact blijven. Sommigen hadden liever de sloop gezien, met de bouw (hier of aan het dorp) van een bungalow. Maar voor die rood voor groen regeling was de oude opzet van de cooperatie Zevenhuizen weer niet ambitieus genoeg: je krijgt alleen een bouwvergunning voor duizend kuub schuur. Zeshonderd is dan te weinig, en waar vind je zo snel er nog eens vierhonderd en hoe verdeel je dan de buit?
Enfin, een loonwerkbedrijf past nog aardig in een landelijke omgeving en het blijkt dat we als buitenburgers ook in aanmerking komen voor een programma rond de aanplant van nieuwe boerenwindsingels. Hoe sympathiek.
zaterdag 19 januari 2008
bureaucratie in de natuur
Maar de NRC heeft wel gelijk, ik ken meer van die gevallen waar de wetgever een veel te eenvoudig beeld heeft van wat een boerenbedrijf tegenwoordig is. Of slecht taalgebruik en slecht denkwerk hand in hand gaan. Alsof je schoolboekengeld alleen uitkeert aan complete huisje-boompje-beesje-gezinnen en gemaksthalve maar even voorbijgaat aan een-oudergezinnen, laat staan dat je iets regelt voor een homo-echtpaar met kinderen.
Ik weet niet of dat komt omdat ambtenaren en politici een beeld uit de jaren zestig hebben van het gelukkige gezin op de boerderij (ook toen waren er trouwens weduwen), of dat de mythe van het gezinsbedrijf in stand gehouden moet worden, maar het leidt zoals de NRC terecht constateert tot zeer onbevredigende gevolgen.
En aan ons wetenschappers kan het dit keer niet liggen, want we schrijven al jaren papers waarin we uitleggen dat een bedrijf iets anders is dan een bedrijfsvestiging (inderdaad: sommige bedrijven hebben meerdere vestigingen) en dat een ondernemer meerdere bedrijven kan hebben, net zoals een bedrijf geleid kan worden door meerdere ondernemers. En de relatie tussen ondernemer en gezin of huishouding is even ingewikkeld en ook nog aan verandering onderhevig: mensen hebben nu eenmaal de behoefte samen te wonen, te trouwen en soms te scheiden - of ze overlijden.
Maar het is aan de wetgever blijkbaar slecht besteed, die doet niet alleen aan risico-analyse, maar ook aan extreme risico-mijding. Misschien moeten we van elk boerenbedrijf maar een B.V. maken, dan komt de boodschap misschien aan.
Enfin, het artikel ging over de bureaucratie in natuurbeheer, en dit is niet de enige ergenis. Ook het gedoe met kaarten en exacte oppervlaktegrenzen leidt tot rechtzaken en terugvordering van subsidies. Ook bij de EU Toeslagen is dat een gevreesd probleem dat tot veel extra kosten leidt, zo weet ik uit eigen ervaring. Dat dit niet kan worden opgelost met ICT (als je een tractor met een satelliet op een centimeter nauwkeurig kunt laten rijden) en een beetje (5%?) tolerantie bij de controle is voor mij ook onbegrijpelijk.
En tot slot zijn er de contracten met output sturing. Het artikel suggereert enigszins dat dit ook maar lastig is (bij 15 plantjes krijg je wel de biodiversiteitspremie, bij 14 niet), maar ik zou niets beters weten. Je kunt er moeilijk als ambtenaar het hele jaar bij staan om te zien of een ondernemer niet te veel kunstmest geeft en het lijkt me ook ondernemersrisico als je op minder geschikte gronden of vlak naast de snelweg toch grutto's wil huisvesten.
Maar bij tarwe betalen we voor 10.000 kg twee keer zoveel per ha als bij 5.000 kg. Waarom krijg je dan bij 15 plantjes wel je geld en bij 14 niet een 14/15e deel (of beter nog: bij elk extra plantje wat extra meer). Die contracten moeten dus beter, denk ik dan als krantenlezer.
Geen wonder dat boeren afhaken van natuurbeheer en dat het weer uitdraait op functiescheiding. Zou daar nog iemand belang bij hebben?
Latijn in Dordt
vrijdag 18 januari 2008
lijstje: Afkortingen in de retail
Gisteren las ik de kranten in de trein naar Amsterdam. Veel over het plan van Minister Verburg om de veehouderij duurzamer te maken, met als teneur 'het idee is goed, hoe gaat u dat regelen'. En terecht aandacht voor de spanning tussen beter milieu en meer dierwelzijn. Dat moeten we beter leren afwegen, daar kunnen economen ook nog wat aan doen.
Het is altijd weer genoeglijk door het Groene Hart te sporen, dit keer op weg naar het Nieuwe Amsterdam (we zagen het KNSM eiland en de nieuwe bibliotheek) en de fraaie Afghanistan tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.
Het meest interessant in de pers vond ik de Van Dale column in De Pers met een toelichting op de namen van retailketens die zijn voortgekomen uit afkortingen:
- HEMA: Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam
- FEBO: Ferdinand Bolstraat
- EDAH: Ebbens, Damen, Auskes en Hettema (de oprichters)
- ETOS: Eenheid, Toeweiding, Overleg, Samenwerking
- SRV: Samen Rationeel Verkopen
- DE SPAR: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig (als logo werd natuurlijk een spar gekozen, het "De" verviel in de loop der tijd in de meeste landen, maar in Italie is het nog steeds DE SPAR, en een spar is in Italie een Abete, dus een fraaie case voor hoe beeldmerken werken).
donderdag 17 januari 2008
Peters pagina
Lijstje: grote groene misverstanden
In gewoon Nederlands, zonder ook maar in een zin te verwijzen naar enige economische theorie (maar daar wel consistent mee), legt Lamers uit hoe het echt zit met de economie van het platteland. Goed verluchtigd met toepasselijke foto's, kaarten en kaders. Als je ook maar enigszins een greintje waarheid ziet in een van onderstaande misverstanden (die ik aan Het Grote Groene Misverstand ontleen), lees dan onmiddelijk dit boek:
- Dagelijks stoppen 10 boeren met hun bedrijf en daardoor neemt de landbouwproductie af, verloedert het platteland, verdwijnen de koeien uit het landschap en verpauperen de dorpen. Als we niet uitkijken zijn we voor ons voedsel straks afhankelijk van het buitenland.
- Landbouw verdwijnt uit Nederland
- Nu is het nog de steun aan de landbouw die helpt het landschap een beetje open te houden. Maar wie doet dat als de boeren wegtrekken? De landbouw heeft ook veel kapot gemaakt, het verdwijnen ervan schept ook nieuwe kansen (die is speciaal voor RPB Directeur Wim Derksen, die die uitspraak deed in 2005)
- Als landbouwprijzen blijven dalen, de grenzen opengaan voor Oost-Europa en er dagelijks tien boeren stoppen, dan moet het doek wel vallen voor de Nederlandse landbouw
- Zorgt de afname van het aantal landbouwbedrijven niet vanzelf voor afname van de milieuproblemen en zijn al die milieuregels voor de landbouw dus wel nodig? En zijn de resterende milieuproblemen niet gewoon op te lossen met technische maatregelen?
- Als zoveel landbouwbedrijven stoppen, komt er vanzelf meer ruimte voor natuur. Sterker nog: nieuwe natuurgebieden kunnen drager zijn voor de vrijgekomen landbouwgrond
- Doordat zoveel boeren stoppen, verloedert het landschap. De landbouw is immers de beheerder van het landschap.
- Al heel lang wordt de noodklok geluid over het landelijk gebied. Doordat er minder landbouwbedrijven komen, krimpt de economie van het landelijk gebied en dreigen openbaar vervoer, het postkantoor, de school en de laatste kruidenier uit de dorpen te verdwijnen.
- Als Nederland zoveel landbouwproducten exporteert lijkt onze voedselvoorziening vanzelfsprekend gegarandeerd te zijn.
woensdag 16 januari 2008
De kippentest
Lijstje: Europese Landbouwcommissarissen
In het jaar van 50 jaar GLB wordt het ook tijd voor een lijstje met de 10 landbouwcommissarissen, in volgorde van opkomst:
Sicco Mansholt (NL) 1957 -1972- Carlo Scarascia-Muqnozaa (IT) 1972-1973
- Pierre Lardinois (NL) 1973 -1977
- Finn Olav Gundelach (Dk) 1977- 1981
- Paul Dalsager (Dk) 1981 - 1985
- Frans Andriessen (NL) 1985 -1989
- Ray MacSharry (Ierland) 1989 -1993
- Rene Steichen (Lux) 1993-1995
- Franz Fischler (Oostenrijk) 1995 -2004
- Mariann Fischer Boel (Dk) 2004 -
En heeft iemand een theorie waarom de landbouwcommissaris meestal uit een klein land komt dat sterk op export is gericht (Nl, Dk, Ierland) ? Ik vermoed dat de politieke economie suggereert dat die landen het eerder accepteren als een belangrijke post (voor hun land), als ook dat de groten elkaar dit budgetair omvangrijke dossier niet gunnen. Wat gezien de exportpositie van die landen zou moeten inhouden dat ook een zekere liberale trend in het beleid is geinstitutionaliseerd. Ofwel het had nog erger gekund.
dinsdag 15 januari 2008
boer zoekt vrouw en Jamie kippetjes
En vervolgens is er vandaag dan the naked chef Jamie die zichzelf, de Britten en You Tube kijkers aan het huilen krijgt door live kuikens te sexen en duidelijk zichtbaar de haantjes te vergassen. Met het commentaar dat bio en gangbaar hier geen verschil maakt. Celebreties zijn er om een onderwerp voor het grote publiek op de kaart te zetten. Overigens melden experts dat de consumptie er (nog) niet van weet.
En de NRC van vanavond meldt ook nog even dat het blad Boerderij shortlisted is voor een prijs vanwege de succesvolle en zeer moderne multimedia aanpak, met meer lifestyle naast de vakinformatie. Als voorbeeld voor de magazines voor de Randstad.
Hoe verwarrend allemaal, maar je kunt niet zeggen dat de landbouw saai is...
De stand still zijn de kuikentjes uit Our Daily Bread
Leontief en landbouweconomen
maandag 14 januari 2008
wees er als de kippen bij
supermarkt europa
Van een collega kreeg ik het magazine van de tentoonstelling, en dat ziet er uitnodigend uit. Al die oude en nieuwe etiketten en producten. Gaat dat zien. Of download het magazine.
zondag 13 januari 2008
Nieuwjaarsrecepties en dalboeren
Wat die twee met elkaar verbindt (naast de onvermijdelijke bitterballen), is het issue van het westelijk weidegebied (daarin ligt Aarlanderveen). Het landschap lag er gistermiddag mooi bij, met draaiende molens. Maar voor de melkveehouderij is het landschap niet het gemakkelijkst, vergeleken met een bedrijf met grote percelen in Brabant of Bretagne. Dat heeft sommigen op het idee gebracht dat je ook een soort bergboerenregeling voor zo'n veenweidegebied in het leven zou moeten roepen. Een dalboerenregeling die natuurlijke handicaps in geld compenseert.
Zweedse tomaten: waarom de groenteboer labelled
zaterdag 12 januari 2008
aardappelen veredelen
donderdag 10 januari 2008
Stoom in de Haarlemmermeer
Meat the figures
In een blog van oktober (De landbouw verandert: met de OECD in het Kurhaus) meldde ik al dat de FAO had uitgerekend dat 18% van de CO2 emissie gerelateerd is aan het vlees op ons bord, en de recent uitgekomen film is op dat cijfer gebaseerd. MNP en LTO bestrijden dat cijfer, maar Karel Knip neemt het op voor de filmmaakster en de FAO, hoewel hij een vergelijking met de transportsector lastig acht omdat die ook andere broeikasgassen veroorzaken.
woensdag 9 januari 2008
Lijstje: Onmaakbaarheid
- onverwachtse meevallers als gevolg van een besluit (windfall, serendipity),
- een onverwachtse bron van risico en problemen (de wet van Murphy: de boterham valt altijd met de met pindakaas besmeerde zijde op het vloerkleed) of
- een negatief, ja zelfs pervers effect (auto's werden in New York binnengehaald als schoon antwoord op de milieuvervuiling door paarden).
Dat idee van de onbedoelde gevolgen gaat al terug op het Schotse verlichtingsdenken en is in de dertiger jaren door Robert Merton uitgebreid onder de aandacht gebracht. Hij sprak ook wel van de wet van unforeseen / unanticipated consequences en zag vijf achterliggende oorzaken, zo lees ik in de Wiki.
- onwetendheid
- foute analyse
- korte termijn gaat boven de lange termijn
- self-defeating prophecy (voorspelling haalt zichzelf onderuit omdat het tot actie aanzet)
- basis waarden en normen verhinderen bepaalde acties om gevolgen te voorkomen
Naar mijn bescheiden mening is alleen al vanwege deze wet van de onbedoelde gevolgen het vrij onzinnig te plannen hoe de komende 50 jaar de energievoorziening gaat veranderen (een transitie door gaat maken zoals dat in het jargon heet), althans als je daarmee een blauwdruk voor huidig handelen wilt leveren. Zo perfect is het systeemdenken ook weer niet. Dat wil niet zeggen dat een beetje toekomstverkenning zinloos is, in tegendeel.
In een pamflet dat toepasselijk is gestencild op de laatste werkende stencilmachine in Nederland (die natuurlijk in katholiek-socialistisch bolwerk Nijmegen staat), hebben enkele Wageningse auteurs zeer kritische noten bij het maakbaarheidsdenken gezet, in het bijzonder als het om transities gaat. Overigens niet vanwege de wet van de onbedoelde gevolgen. Auteurs komen uit de hoek van de planologie en vinden de ruimtelijke ordening niet zo planmatig te ordenen. Op basis ook van een Deense ervaring wijzen ze sterk op de rol van macht en van onderzoek in politieke en maatschappelijke processen - die met Foucault geclassificieerd worden als 'de voortzetting van oorlog met andere middelen'.
De auteurs wijzen erop dat er een heleboel problemen zijn die je niet met transitiearena's en sociaal leren, waarin iedereen tot dezelfde werkelijkheidsdefinitie moet komen, zijn op te lossen.
Dat is helemaal waar als je denkt dat die arena's tot ander gedrag leiden. Het is niet waar als je er zoveel mogelijk de onbedoelde effecten van een beleid bediscussieert, en dan gewoon die maatregel (bijvoorbeeld: handel in emissierechten ook in agrarische sector) neemt die er toe doet. Verder lijkt me dat er veel te weinig nagedacht wordt over instituties (belangengroepen rond wat economen 'rents' noemen) die zich vormen op basis van nieuw beleid en die dat beleid in stand houden of een bepaalde kant op trekken. Die instituties beinvloeden de machtsverhoudingen.
Martijn Duineveld, Raoul Beunen, Ronald van Ark, Kristof van Assche en Roel During: The difference between knowing the path and walking the path. Leerstoelgroep Sociaal-ruimtelijke analyse, Wageningen Universiteit. ISBN 978-90-8585-159-z
dinsdag 8 januari 2008
lijstje: 7 soorten gebruik van sociaalwetenschappelijk onderzoek
- voor de evaluatie van beleid
- ter democratisering van overheidsbeleid (zoals belevingsonderzoek dat mensenwensen in kaart brengt)
- ondersteunen en verbeteren van communicatiprocessen
- deconstructivistisch gebruik (onderzoek wordt ingezet om bepaalde beelden die er bestaan als onjuist te karakteriseren)
- problemen te signaleren, herformuleren of op de agenda te zetten
- als machtstrategie om groepen mensen te marginaliseren of te disciplineren
- om het denken en handelen van mensen te legitimeren (de uitkomst staat vast, het onderzoek moet het politieke standpunt legitimeren)
Kortom onderzoek kan wetenschappelijk in zijn opzet zijn, maar het doel is dat heel vaak niet en of dat doel bereikt wordt is de vraag die te weinig expliciet gemaakt wordt.
maandag 7 januari 2008
Kunstenaars en boeren
De kilt fotografeerde ik in Oregon
wetenschapsbedrijf
Met veel van het artikel ben ik het eens. Maar bij een punt heb ik vraagtekens. Hij constateert dat de rol van wetenschappelijk directeuren in instituten steeds meer verschuift in de richting van financieel beheer en dat het leuker en beter zou zijn als ze zich meer met organisatie van o.a. die CoPs zouden bezig houden. Dat leuker betwijfel ik niet, maar of het die kant ook op zal gaan is te betwijfelen. Voor de pure wetenschappelijk directeuren misschien nog wel, mits ze een goede algemeen directeur en directeur bedrijfsvoering hebben die de zakelijke kant doen. Maar de trend is naar de vesterking van bedrijf in wetenschapsbedrijf. Net zoals de ontwikkelingshulp zakelijker is geworden door de Foundations van amerikaanse zakentycoons en de nadruk op competenties voor handel.
Ook omdat een steeds groter deel van de wetenschap steeds meer voor tenderende overheden en bedrijfsleven werkt. Dat vraagt m.i. om een bedrijfsmatige aanpak, waarin de sterren (de excellente wetenschappers) schitteren en de Joop van der Ende types op de organisatie en de centen letten.
Wie in de organisatie van de landbouwwetenschappen is geinteresseerd leze:
Johan Bouma: Wetenschap in het spanningsveld tussen politiek en samenleving. In: SPIL 2007/5
Online
Overigens was het wel even wennen, zonder internet. We blijken intussen toch veel dingen via het net te regelen of op te zoeken; het geeft ook een beetje een verweesd gevoel als je op het platteland ineens van de internetwereld afgesloten lijkt. Alsof je bij Schiphol het land verlaat, of vroeger bij het passeren van de grens met Belgie onbereikbaar werd.
We hervatten dus de blogs. En blijf aan de kippen hiernaast denken. Doe als in New Hampshire en vote.
zaterdag 5 januari 2008
Panne
Overigens was het leuk om gisteren weer eens op het mediapark te zijn, in een Avro uitzending met Pia Dijkstra. Een jaar of tien geleden kwam ik er vanuit de HCC weleens bij de journaalredactie (waar de redacteur van het clubblad werkte) en zo te zien functioneren de grote redactiezalen nog als vanouds. Interessant om te zien met hoe weinig stress men zo'n uitzending lijkt te maken. En we hadden een leuk gesprek over stijgende graan en melkprijzen. Waar steeds meer beleggingsfondsen van denken dat ze door stijgen, maar je ook ontwikkelingen naar meer aanbod ziet - zo was mijn stelling.
Bedrijfsovername adviezen
donderdag 3 januari 2008
kippentest
ruimtegebruik in het buitenland
Anderzijds ligt een groot deel van ons beslag op de ruimte in het buitenland. Niet dat dat erg is, want het zou economisch onzinning zijn alle hout dat we nodig hebben op dure grond binnen de landsgrenzen te telen. Dat kan goedkoper in Finland. Het MNP heeft het eind vorig jaar in "Nederland en een duurzame wereld" (overigens een uitgave waarvoor alleen al voor de dikke kaft het nodige hout geveld is) toch uitgerekend: we gebruiken 4 keer Nederland in het buitenland. En dat groeit naar vijf keer. Ongeveer 45% daarvan is nodig voor voeding, en 55% voor papier, karton en andere houtproducten.
De vraag naar ruimte voor voeding komt vooral uit vlees en zuivel, waar veevoer voor geteeld moet worden. Het rapport verwacht weinig van verminderde vleesconsumptie in de wereld, die groeit alleen maar. Terwijl voor een calorie rundvlees 80 keer zoveel land nodig is dan voor een calorie graan. Bij kipvlees is dat overigens maar 2,5 keer zoveel, dus de stijgende vraag naar snelklare kip is zo gek nog niet.
Overigens, zo denk ik, is er nog wel een voetnoot te zetten bij zulke vergelijkingen. Voor die kippen heb je in de huidige verhoudingen echte graanvelden nodig waar je met een combine op moet. Rundvee kun je heel goed extensief weiden op Alpenweides en andere lastig begaanbare terreinen. In geld rekenen is dus beter dan in calorien. En mogelijk is die 80 berekend doordat het nu o.a. om marginale Argentijnse pampa's gaat, terwijl er in de Veenkolonien een gunstiger verhouding is tussen graan en mestvee.
Het rapport laat zien dat stijging van de productie per ha dus heel aantrekkelijk is voor het goed omgaan met schaarse ruimte en de biodiversiteit. Het beveelt (terecht) aanpassing van het landbouwbeleid aan. Maar het waagt zich niet aan de GMO discussie. Er wordt wel in kaart gebracht dat Nederlanders in een lijst met zorgen de verdringing van organismen door GMO maar op de 45ste plaats zetten (ver na kinderarbeid en analfabetisme) en dat het bedrijfsleven de zorg voor concurrentiepositie hoog op de agenda heeft, maar de voor de hand liggende conclusie dat verdere bezinning op GMO dan voor de hand ligt, heb ik niet gelezen. Zouden we in 2008 toch op de agenda moeten zetten.
Martijn Duineveld en Guido Kuijer: Tevens zal dit onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan.... (Wageningen UR Leerstoelgroep Sociaal-ruimtelijke analyse), 2007
MNP: Nederland en een duurzame wereld, 2007
woensdag 2 januari 2008
Mansholtplan 40 jaar
dinsdag 1 januari 2008
Gelukkig Nieuwjaar
Gelukkig Nieuwjaar!
Ook in 2008 hoop ik je weer vaak op deze weblog te treffen. De poster hiernaast komt uit het onmisbare Reclamearsenaal.nl
Morgen hervatten we de normale dagelijkse blogs over economische impressies van een veranderende landbouw