De helft van de deelnemers dacht meteen aan de markt: kopers hebben liever bruine dan witte, zijn dus bereid daar wat meer voor te betalen. En dus ligt de prijs wat hoger. Op zich een goede gedachte, maar op zijn best de halve waarheid. Want als dat het enige was, dan laten de pluimveehouders die witte eieren produceren geld op straat liggen. Door bij de volgende generatie kippen om te schakelen naar rassen die bruine in plaats van witte produceren zouden ze met dezelfde kosten meer kunnen verdienen - en dus zijn de prijzen in een evenwichtssituatie weer gelijk.
Maar dat antwoord is in ieder geval marktgerichter dan het voor de hand liggende antwoord dat je vroeger, zo stel ik me voor, standaard kreeg op de lagere landbouwschool: bruine eieren hebben een hogere kostprijs want ze komen van rassen die wat groter zijn, grotere kippen hebben wat meer voer nodig. Maar als dat de enige oorzaak zou zijn, en het consumenten niet uit zou maken, dan zouden er dus geen bruine eieren meer worden geproduceerd maar alleen witte.
En dus heeft een derde van de quizende lezers het goed: beide condities moeten vervuld zijn voor een evenwicht waarin bruine eieren wat duurder zijn dan witte.
En dan was er nog 1 lezer die denkt dat geen van beide een rol speelt, maar dat er een andere oorzaak is. Dat inzicht hoor ik hieronder graag. Het enige wat ik kan bedenken is dat bv. kosten in de supermarkt voor bruine eieren duurder zijn, omdat het volume lager zou kunnen zijn. Maar ik heb de indruk dat er juist meer bruine worden verkocht.
Het is een bekend voorbeeld uit de landbouweconomie om te leren denken in evenwichten, en het staat ook in Robert H. Frank's The Economist Naturalist, waarover komende dagen meer.
Weet trouwens iemand waarom de consument eigenlijk bruine eieregen de voorkeur geeft boven witte? Dat is geen quizvraag - ik zou het ook niet weten, vandaar
BeantwoordenVerwijderenMisschien omdat men dat "natuurlijker" vindt? Hoewel alle kleuren in de natuur voorkomen, wordt wit niet zo gauw met een natuurlijk produkt in verband gebracht. Wel gek dat de consument daarom ook niet de voorkeur aan chocolademelk geeft in plaats van de witte dagmelk.
BeantwoordenVerwijderen