weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
Pagina's
woensdag 28 mei 2008
aardappelmonument
Het jaar van de aardappel krijgt door de voedselprijzen zo ook nog vaart: verschillende landen prijzen de aardappel ook omdat hij niet zo goedkoop te transporteren is, met als gevolg dat de prijsontwikkeling meer regionaal is, en minder gekoppeld aan de wereldmarkt. Ook een interessante methode om je af te schermen van ontwikkelingen op de wereldmarkt.
maandag 26 mei 2008
purple rain
zaterdag 24 mei 2008
politieke economie en bont
vrijdag 23 mei 2008
natuur als intensieve dierhouderij
donderdag 22 mei 2008
in Brussel
woensdag 21 mei 2008
Oral historie
Zelf zat ik afgelopen 24 uur in Wolfheze om op de hei over ons werk na te denken. Daar kreeg mijn blog van gisteren nog een vervolg want de ingehuurde begeleider bleek ook in de jaren 60 in de Flevo opgegroeid en was zo aardig mij spontaan een zeer interessant boek cadeau te doen voor de verzameling IJsselmeermemorabilia: het boek "Wij amateurden van alles in elkaar" van Henk Pruntel met de oral historie van de polderpioniers. Voor mijn collega's: de titel heeft geen verband met onze beraadslagingen. Dat in elkaar geamanteureerde bleek daar overigens vrij succesvol te werken - op de geluidsbeheersing in de Meerpaal na dan.
dinsdag 20 mei 2008
antraciet
Het boekje is uitgegeven door ALKO, de toenmalige cooperatie die later opging in Agrifirm, maar dat wisten ze toen nog niet - ze hadden net een fusie achter de rug tussen de Cebeco cooperatie Lelyland en de Handelsraad cooperatie CAVV 'Dronten'. Eind jaren vijftig werd er al gedroomd over 1 cooperatie, maar het duurde tot in de jaren zeventig. ALKO had meerdere betekenissen, waarin de K voor Kombinatie of voor Kooperatie stond "omdat men er vanuit ging dat de taalvernieuwing snel om zich heen zou grijpen".
Leuk nostalgisch boekje dat ook een echte potentiele quizvraag bevat: wat was het eerste product waar de cooperatie in de drooggevallen polder in handelde? Je raadt het niet snel: dat was antraciet, dat met kunstmest vanuit de cooperatie van Doornspijk aan de eerste 25 pachters werd geleverd voor de verwarming van het woonhuis. We schrijven december 1961.
zondag 18 mei 2008
natuur of tarwe?
Verder is er het private belang van boeren die helemaal niet uitgekocht willen worden en soms ook nog het gevoel hebben door geschuif van commissies op een ruimtelijke ordeningskaart een verkeerd lot te hebben gekregen: niet het staatslot van de uitkoop voor stedebouw, maar die voor natuur. Zij verdienen ruimhartig te worden behandeld zodat ze hun business elders kunnen voortzetten en de kosten van verplaatsing (ook van het gezin dat ergens anders moet inburgeren en een omgeving waarin door vorige generaties soms eeuwen is geboerd, moet achterlaten).
Het Gele Hart en de farm bill
En de amerikanen stevenen op een farm bill af met 35 miljard dollar commodity program steun. De NY Times bericht.
zaterdag 17 mei 2008
BD kabouters uit 68 en Loverendale
vrijdag 16 mei 2008
liberaal Vietnam
Vietnam heeft zich succesvol los gemaakt van het Soviet collectiviserings idee. Wie weinig op heeft met het idee dat de landbouw geholpen is met een (neo) liberale aanpak, leze vooral het hoofdstuk over de landbouw. Nadat boeren een langlopende individueel pachtcontract hadden gekregen en het land een WTO vriendelijk open handelsbeleid is gestart, is het een agrarische grootmacht geworden in o.a. thee, koffie, rubber en visteelt. Net als Nederland wordt het geholpen door vruchtbare delta's en een consensuscultuur (hoog vertrouwen, lage transactiekosten) maar dat doet aan het nut van de economische maatregelen niets af.
Andere landen kunnen hier nog veel van leren: als de overheid de instituties goed regelt en verder geen belemmeringen oplegt, of sterker nog de concurrentie met maar ook van andere landen aanmoedigt dan komt succes na enige tijd vanzelf.
donderdag 15 mei 2008
ICT spaart energie
woensdag 14 mei 2008
ijstijd
Hoefijzers, eggen en windmolens onstonden in periode met een warm klimaat. Koudere tijden brachten grote problemen met zich mee, waarvan goden, joden en heksen de schuld kregen. Met dat intro bespreekt Salomon Kroonenberg een boek van Wolfgang Behringer, Kulturgeschichte des Klimas, afgelopen vrijdag in de NRC.
SPIL lezers kennen Kroonenberg als criticaster van het IPCC. Eerder meldde ik hier dat ik mijn interesse in dat debat aan het verliezen was, maar deze fascinerende bespreking wekt toch weer de interesse. Pas vertelde iemand in Innsbruck me al dat het voor Hannibal niet zo moeilijk was om op sandalen met olifanten over de Alpen te trekken omdat het toen veel warmer was. Gletschers komen en gaan. Behringer laat dat blijkbaar ook zien: de middel Middeleeuwen (vanaf 1300) waren zo donker omdat het zo koud was. De Rijn bevriest tot op de bodem, zelfs de Quadalquivir in Andalusie bevriest. Weg wijnbouw uit Engeland. Uiteindelijk is er in 1560 -1660 een kleine ijstijd, vandaar de schilderijen van Hendrick Avercamp.
Suggestie van dit alles: opwarming kan best door de natuur in plaats van de mens komen en laat maar komen dat mooie weer.
dinsdag 13 mei 2008
commodity trader
In de NRC van zaterdag jl pleitte Wagenings socioloog Jan Douwe van der Ploeg nog eens voor 'boerenlandbouw' in deze tijden waarin de industriele, liberale landbouw in een voedselcrisis geraakt lijkt te zijn. Het leest als een pleidooi voor het kleinschalige en locale, met of zonder overheidsinmenging. Maar misschien wel meer gewenst-systeem denken dan een beschrijving van wat voor keuzes mensen met elkaar zelf maken, als boeren en consumenten. Dan kopen ze toch iets van de multinational bij het benzine station en investeren in een grondstoffenfonds.
Het economie-katern van dezelfde krant had een minstens zo leerzaam verhaal, een interview met de Nederlands/Liechtensteinse commodity trader Roland A. Jansen, die een archtype is van de geglobaliseerde landbouw. Hij verdedigde (terecht) de klassieke commodityhandelaren die markten helpen hun werk te doen, en verstandig investeren en is ook niet gelukkig met het financiele kapitaal dat na de kredietcrisis is toegestroomd ("ze hebben ego's, zijn emotioneel en missen ervaring"). Tussen 1 januari 2008 en nu zijn de beleggingen in grondstoffen gestegen van 169 miljard dollar naar 225 miljard. Sinds 1800 hebben grondstoffenprijzen vijf keer hevig gepiekt (meestal tijdens oorlogen - en nu is het ook niet bepaald vredig), we zitten nu in de zesde supercyclus. Jansen is voor een moratorium op biobrandstoffen (Van der Ploeg ziet lokaal geen bezwaren), het wachten is op de tweede generatie zoals de schijtnoot (Jatropha).
C. de Grutter: 'Zonder ons was voedsel nog duurder'- interview met commodity trader Roland A. Jansen in: NRC 10.5.2008
maandag 12 mei 2008
Strokasteel en erfgoed
zondag 11 mei 2008
Pictogram
Komende weken wat leuke illustraties uit het Isotype archief van Gerd Arntz. Deze Duits-Nederlandse kunstenaar maakte duizenden symbooltjes onder het motto Words divide - Images unite. De NRC besteedde er zaterdag aandacht aan vanwege de nieuwe website met zijn werk: www.gerdarntz.org Ze zijn te mooi om niet te gebruiken.
Koeienzegel
zaterdag 10 mei 2008
lachen met economen
vrijdag 9 mei 2008
gezonde belastingen
Het idee dat de overheid niet met belastingen onze voedselkeuze zou mogen beinvloeden is achterhaald. De overheid doet dat al lang (bv. met belastingen op alcohol, accijns op suiker en lage BTW op voedingsmiddelen) en als er sociale gevolgen aan consumptie zitten (milieueffecten bv.) dan is dat ook geaccepteerd. Dus waarom ook niet voor gezondheid waarbij de maatschappij ook schade leidt (arbeidsverzuim, kosten gezondheidszorg)?
Het studieteam heeft een variant doorgerekend waarbij "gezond" voedsel 20% in prijs verlaagd wordt (bv. door er geen BTW op te heffen, die is in Denemarken blijkbaar 20%) en "ongezond" voedsel een belasting met 30% op te leggen. Ongezond is daarbij producten met veel vet en suiker want daar eten we (en vooral kinderen) teveel van.
Het effect van dit scenario is groter dan ik gedacht had, en dat komt vermoedelijk doordat ongezond eten sterker voorkomt in lage sociale klassen, die armer zijn en waarbij prijzen sterker werken. Het effect is namelijk dat het op basis van prijs- en substitutieeffecten tot een verschuiving in het dieet leidt, die ongeveer overeenkomt met wat wenselijk is om het huidige Deense dieet op te doen schuiven naar het dieet dat in de voedingsadviezen staat. Het voorstel is ook goed voor het milieu en de administratieve lasten zijn wel te overzien.
Na lezing van de studie vraag je je af waarom we dit niet doorvoeren. En of het in Nederland veel anders zou liggen.
Op de foto gezonde vis in Barcelona
Maak Rockin' Billy rechtenvrij
In dat geval zijn het de platenmaatschappijen die belang hebben bij een verlenging van de muziekrechten en daarvoor de geliefde arme artiesten naar voren schuiven en voor het karretje spannen. Die muziekrechten lopen nu 50 jaar, wat betekent dat in 2010 Ria Valk's Rockin' Billy (de enige top-4 notering die begint met een loeiende koe) rechtenvrij is. Dan mag je het plaatje zo maar op je website zetten, net zoals je zomaar een oude tekst van Multatuli mag overtikken of inscannen (nee niet van een nieuwe editie, van een oude).
De platenindustrie heeft de Europese Commissie er nu van weten te overtuigen dat het goed is voor de pensioenvoorziening van artiesten als die 50 jaar wordt verlengd naar maar liefst 95 jaar - een artiest type Heintje of Jantje Smit zou eens 110 en behoeftig kunnen worden. Maar die artiesten profiteren daar helemaal niet van, ze zijn al binnen of ze hebben zulke contracten afgesloten dat ze maar een schijntje meer krijgen, naast hun AOW. Mijn favoriete oude rocker Peter -Kom van dat dak af- Koelewijn is dan ook een actie tegen verlenging begonnen, zo meldt de NRC.
Een economische analyse leert dat hij gelijk heeft. Ongetwijfeld maken mensen ook muziek voor het geld en niet alleen voor de kunst of hun eigen behoeftebevrediging. Om te bevorderen dat ze die muziek voor ons maken, geven we ze een muziekrecht op de opbrengsten. Maar muziekanten gaan m.i. echt niet meer en betere muziek maken als de 50 jaar wordt opgerekt naar 60 of 95 jaar. De contante waarde van die opbrengsten is verwaarloosbaar. Maar de platenmaatschappijen willen natuurlijk hun backlog catalogus nog wel even op i-tunes of de follow up daarvan uitbrengen en daar aan verdienen. Dat is volgend jaar al inkomen.
Wie ook vindt dat de wetgeving in de EU op dit vlak helemaal geen aanpassing behoeft en dat de Europese Commissie zich beter met andere dingen kan bezighouden, kan net als ik een petitie tekenen. Al was het maar om hier in 2010 de koe van Ria te horen.
donderdag 8 mei 2008
Web2.0
impulse food
woensdag 7 mei 2008
A27
Dat is natuurlijk niet simpel. Elke gemeente wil een bedrijventerrein voor de werkgelegenheid en de onroerendgoedbelasting en anders is er wel een projectontwikkelaar die grond koopt en de wethouder overtuigt. Zo'n bedrijventerrein is alleen concurrerend als het goed bereikbaar is en ook de bevolking wil geen extra vrachtauto's door de Dorpssstraat, ons Dorp. Dus komt het bedrijventerrein bij de afslag, langs de snelweg. Mooi geluidsscherm ook.
En zo verdwijnt het uitzicht. Moest je vroeger op de weg letten, stilstaand in de files willen we juist landschap zien. En dus maakt Rijkswaterstaat van de A27 een Panoramaroute. Op een specifieke website kun je aanhaken. Ik werd er op geattendeerd omdat we vanuit het Wageningse en het LEI meewerken aan dit idee (had je ook niet gedacht).
Een leuk plan vind ik de snelweg-stopplaatsen als uitvalsbasis. Als we dan toch nomaden worden dan is er behoefte aan plekken om elkaar te ontmoeten (afgelopen week zat ik ook al met mijn baas te overleggen in een wegrestaurant omdat ons dat in de agendas goed uitkwam) en wat is er dan mooier dan dat je ook een half uurtje het landschap in kunt lopen en tussen de lammetjes kunt dartelen of een streekkaasje kunt kopen. Boeren in de Vijfherenlanden of Eemland: opgelet, hier liggen kansen.
Ik heb nooit begrepen waarom er overal in Europa rond pleisterplaatsen zulke hoge hekken staan dat je zelfs lopend niet de weg af kunt, dat kan uitnodigender. Wat mij betreft kunnen de ANWB en de Hoge School voor de Kunsten alvast een nieuw pictogram voor de afslagen ontwerpen: naast mes&vork voor het restaurant en de benzinepomp voor het tankstation ook graag een pictogram voor een panoramisch plattelandswandelingetje, eventueel met boerderijbezoek.
de thermometer in internet
dinsdag 6 mei 2008
Dare to share
VN over speculatie
Op dat laatste punt weet hij iets nieuws te melden: de termijnmarkt van Chicago zou gedomineerd worden door vijf of zes multinationals waarbij Cargill een kwart van de wereldgraanoogst zou controleren. En - misschien belangrijker- de Chicago Commodity Stock Exchange staat een leverage van 95% toe, je hoeft maar met 5% eigen geld te beleggen, de rest mag je lenen.
Overigens kan m.i. de situatie met 5 dominante spelers nog genoeg zijn voor concurrentie en kennen ook andere termijnmarkten forse leverages. Maar dat het opschroeven van die eis tot een forse prijsdaling zou leiden, dat lijkt me ook waarschijnlijk.
Wie zelf wat wil doen kan natuurlijk zijn beleggingsportefeuille aanpassen (geen commodity funds) of zijn pensioenfonds vragen dat te doen.
C. de Gruyter: "Jean Ziegler, VN rapporteur van de VN, hekelt speculanten en biobrandstof" in NRC 3.5.2008
maandag 5 mei 2008
melk komt van de koe
L.C. Jager et al: Biefstuk komt niet van de kip, LEI, 2008
hamburger economie
Mijn standaardvoorbeeld is meestal de auto-industrie, die vooral veranderde door 3 grote inzichten: Henry Ford zag een slachtlijn en begreep dat hij goedkope autos voor de massa kon maken als aanvulling op de dure speeltjes die er tot dan toe waren. Later zag zijn concurrent Alfred Sloan dat er behoefte was aan meer dan het zwarte model T, hij kocht in General Motors tal van merken op maar bouwde ze waar mogelijk met dezelfde techniek (wat we nu een platform noemen) en vond daartoe in organisatorisch opzicht de divisiestructuur uit met bijbehorende managementtechnieken. En Toyota had na de oorlog schaarste aan materiaal en was gedwongen Just in Time en kwaliteitsmanagement in te voeren om te overleven, en bouwde dit uit tot een merk met hoge betrouwbaarheid. Zulke veranderingen zijn minstens zo belangrijk als de uitvinding van DAF's pientere pookje.
Uit een boekrecensie begrijp ik nu dat ik voortaan ook de hamburger als voorbeeld kan nemen. De uitvinder daarvan is onbekend, maar ene Walter Anderson opende in 1921 in Wichita, Kansas zijn White Castle om hamburgers te verkopen. Zijn bijdrage was de standaardisering van de productie door met standaard voorgewogen hoeveelheden vlees en vierkante broodjes te werken. Zijn keuken werd een assembly-line.
En de volgende organisatorische vernieuwing kwam van Ray Kroc, die een 'drive-in burger bar' kocht die door Richard en Maurice McDonald werd gedreven. Kroc kopieerde de standaardisatie van White Castle, trainde zijn managers in zijn McDonalds University en voegde het franchise model toe. De eerste CFO van McDonalds, Harry Sonneborn, prees het concern dan ook aan als zijnde meer een onroerendgoed bedrijf dan een hamburger imperium. Er werden winkelpanden gekocht of gehuurd op goede locaties en verhuurd aan zelfstandige ondernemers die een gedetailleerd contract kregen, met veel verplichtingen en hogere afdrachtspercentages naarmate er meer hamburgers werden verkocht. Kroc was blij af te zijn van de 'pampering en fiddling' met managers.
En zoals de recencist van The Economist opmerkt: het zijn niet de uitjes (die bij White Castle beter schijnen te zijn) die de protesten van Jose Bove en de zijnen oproepen maar deze industrialisatie en iconisering. Maar dat is een ander verhaal, hoewel ook dat duidelijk maakt dat er meer is dan techniek.
The Hamburger: a history door Josh Ozersky. Recensie in The Economist 26.4.2008
zondag 4 mei 2008
Grondprijzen
Als burger ben ik daar niet echt blij mee, want dat gaan we terugvinden in de onroerendgoedbelasting. Maar goed dat we fuseren, dan kan Nieuwerkerk a/d IJssel ook meebetalen. Of het plan wordt veel kleiner (de draglines staan al in het land) en dan kan ik niet genieten van de natuur achter mijn huis. Toegegeven, ik geniet ook van de akkerbouw, maar huizenkopers zien liever natuur dan akkerbouw.
Overigens is het laatste woord er nog niet over gezegd, want de boeren die het geding wonnen, vinden ook twee ton volstrekt onvoldoende. Ze kennen ook stukken die voor een half miljoen tot een miljoen per ha worden verkocht en eisen dus nog meer. Als burger begin je je wel af te vragen of er niet wat fundamenteels fout zit in de planologie.
Geen wonder dus ook dat de prijzen van grond overal in Nederland stijgen. Hetzelfde vakblad De Boerderij had er interessante kaartjes over. In Flevoland liggen prijzen nu boven de 70.000 euro. Als burger begin je je ook wel af te vragen of er niet wat fout zit in de fiscale wetgeving die verkopers van landbouwgrond aanzet tot herinvesteren elders in Nederland. Misschien zou het voor de wereld wel beter zijn als een deel van dat geld in woningbouw of natuurgebieden of in landbouwgrond in de Oekraine werd belegd - ook goed voor de wereldvoedselproduktie.
Accountants waarschuwen tegen aankoop van grond uit overweging van speculatie (gelijk hebben ze) en belegging. Maar dat laatste wordt wel steeds meer een drijfveer, zo krijg je de indruk. Is het overigens ook altijd geweest. Een veehouder vertelde eens dat de beste koeien "torenkoeien" waren: de koeien die de kerkklok konden zien. Dat was warme grond die ooit onteigend wordt.
zaterdag 3 mei 2008
Naar de bollen
plattelandsbeleid
Kortom genoeg verschillen voor misverstanden in internationale onderhandelingen rond landbouwbeleid.
vrijdag 2 mei 2008
Westelijk Flevoland (v/h de Markerwaard i.a.)
Dat boekje gaat dus alsnog de boekenkast in bij het schap IJsselmeerpolder-memorabila. Enerzijds uit nostalgie. Een van mijn eerste en meest beleidsgevoelige klussen in de jaren tachtig als jong onderzoeker was het helpen uitrekenen wat de waarde van die grond was. De regering becijferde indertijd dat de inpoldering 30.000 gulden per ha kostte en dat vergelijkbare grond elders in het land 50.000 gulden waard was. [een euro was ongeveer twee gulden twintig, weet u nog?] De cijfers vond ik letterlijk terug op pagina 17 van het rapportje, waar meteen maar geclaimd wordt dat de Markerwaard dus 2 miljard (41.000 ha * 50.000 gulden) waard is. Eerlijker was misschien geweest te stellen dat we met inpolderen 0,8 miljard verdienen (41.000 ha * [50.000-30.000]).
Maar bovenal is het probleem dat dit een private vergelijking is en het voorstel was om er op grote schaal pootaardappelen, bloembollen, tarwe en suikerbieten te gaan telen. Bij de eerste twee heeft Nederland zo'n groot marktaandeel dat prijsbederf optreedt en bij suiker en tarwe betaalde de belastingbetaler via de marktordening mee. We toonden dus aan dat de maatschappelijke waarde veel lager was dan de private waarde van 50.000 gulden. Daar waren weinigen blij mee.
Anderzijds zou me niet verbazen dat gezien de huidge markten en "ruimtegebrek" binnen afzienbare tijd dit plan voor inpoldering weer eens uit de kast komt. Dan kan dit V&W rapport nog handig zijn. Twee tips voor de voorstanders: noem het geen Markerwaard maar Westelijk Flevoland en wijs er op dat het landbouwbeleid hervormd is en dat Afrika om onze producten zit te smachten, zeker als ze door grotere productie goedkoper worden. Blijft wel dat we nog steeds een groot deel van de pootaardappel- en bloembollenmarkt hebben, en inmiddels is de opportunity cost van natuur ook gestegen, dus of een MKBA zoveel anders uit zou vallen?
Kanariezaad
donderdag 1 mei 2008
De nieuwe nomaden
Technologie leidt daarmee tot heel andere organisatievormen. Met weak ties en strong ties (Marc Granovetter) en nieuwe rituelen. We gaan weer allemaal terug naar de boerderij waar werk en wonen samenvallen - het idee dat je dat tussen huis en kantoor moet scheiden zal een kortstondig historisch fenomeen blijken te zijn geweest.
De ontwikkeling brengt nieuwe bonding en bridging activiteiten om samenwerking en innovatie te bevorderen. En heel veel mogelijkheden voor constant connectivity en welvaartsbevorderende 'micro-coordinatie' (zoals de telefoontjes uit de AH: "de ijsbergsla is op, nemen we ruccola of gemengd"). Ofwel de 'death of distance'. Waarover binnenkort meer want het was voor mij ook aanleiding een handboek over economische geografie ter hand te nemen. En afstand mag dan dood zijn (de wereld is plat), locatie is daardoor des te belangrijker geworden - je zit zo ergens anders waar het gras groener lijkt.
De Franse econoom Jacques Attali krijgt dus alsnog gelijk. De adviseur van Mitterrand voorspelde in de jaren 80 dat we toegingen naar een wereld waarin de rijke elite rond de wereld zwerft op zoek naar plezier en kansen, en de armen op zoek naar werk.
Of het allemaal zo snel gaat (de beeldtelefoon duurde 30 jaar, het papierloze kantoor komt nu pas in het verschiet) is de vraag, soms is het toch meer een slakkengang. Maar het kan intussen wel, werken vanuit een slakkenrestaurant in Barcelona (foto).
Andreas Kluth: Nomads at last - a special report on mobile telecoms The Economist, 12.4.2008