Pagina's

zaterdag 17 mei 2008

BD kabouters uit 68 en Loverendale

Veertig jaar na 1968 is de zomer uit de sixties niet uit de NRC weg te slaan. En soms nog leerzaam ook. Provo / kabouter Roel van Duijn vertelde gisteravond in de kwaliteitskrant dat hij advies kreeg wat rust te nemen bij een boer (na het overlijden van zijn vader en de dood verklaarde Provobeweging: zorglandbouw avant la lettre) en daardoor terecht kwam op Loverendale, een van de oudste BD bedrijven in ons land, in het Zeeuwse Oostkapelle. Ooit opgericht door de Domburgse schilderskolonie die wel wat in Rudolf Steiner zagen.
De kabouters blijken te zijn bedacht door de bedrijfsleider als verklaring waarom hij geen loofklapper gebruikt. En zo zou Van Duijn de kabouterbeweging starten en alsnog (als ik me goed herinner) zelf een aantal jaren boer in Groningen worden. Nu is hij als gemeenteraadslid terug in Amsterdam. Zo onthult de krant nog eens wat.
Een eenvoudige Google zoektocht naar een link naar Looverendale levert overigens een pagina van het Goethe-instituut (ook op de Duitse site) op met vrijwel hetzelfde verhaal als wat in de NRC stond (vreemd genoeg zonder bron vermelding) - zo onthullen we hier ook nog wat. Die onthulling is overigens simpel omdat Van Duijn in alle talen het heeft over Looverendale waar hij de Cultuurmaatschappij Loverendale (minder romantisch met 1 "o") bedoelt. Die om een faillisement af te wenden in de jaren 80 overigens haar naam heeft verkocht voor Demeter producten zodat het bedrijf nu Ter Linde heet. De NRC heeft de naam niet even gecheckt en de fout gewoon overgenomen. Of dat nu kwaliteitsjournalistiek is?
Uit dat stuk van het Goethe instituut en een eerder NRC interview blijkt ook dat 40 jaar na dato Roel van Duijn en toenmalig Premier Piet de Jong een volstrekt andere lezing hebben waarom de Amsterdamse burgemeester van Hall werd weggestuurd - maar dat is voer voor de historici.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten