weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
Pagina's
zaterdag 31 december 2022
vrijdag 30 december 2022
Nostalgie-index 2022
Komende jaren moet het dorp gemoderniseerd. Het kabinet besteedde er dit jaar nogal wat kamerbrieven aan. Maar de nostalgie naar het oude Deurne blijft. Wim Sonneveld's evergreen zakte twee plaatsjes weg naar nummer 56. Als dit een varkensnotering zou zijn, zou ik voor volgend jaar een fors herstel voorspellen. We zullen zien.
Prettige jaarwisseling!
donderdag 29 december 2022
Perspectief
De websites van Agrio nodigen mensen uit om een perspectiefbrief te schrijven. Omdat men ontevreden is over die van LNV.
woensdag 28 december 2022
Landbouwstructuur in Zeeland
Het Koninklijk Zeewsch Genootschap voor Wetenschappen stuurde net voor de kerst zijn jaarlijkse Archief / Mededelingen naar de leden. Het oudste wetenschappelijke blad van Nederland dat nog in roulatie is. Een special over de landbouw. Op verzoek schreef ik deze zomer een verhaal over de landbouwstructuur en de ontwikkeling daarvan in de afgelopen 70 jaar. Met de economische verklaringen en de uitleg dat de ontwikkeling nog wel even doorgaat: de markt stuurt op minder maar grotere bedrijven. Wie geen lid is van KZGW kan het wel worden. Voor ruim 5 tientjes krijg je jaarlijks een mooi boek, een kwartaaltijdschrift Zeeland en nog de nodige activiteiten voorgeschoteld. En je hoort bij de fine fleur van 750 mensen die de kennis over Zeeland hoog houdt. En geniet van de fantastische collectie On line.
dinsdag 27 december 2022
column Mijn Hof
Aan het eind van het jaar nog enkele columns en artikelen van mijn hand. Voor BoerEnBusiness maakte ik nog een december-aflevering van mijn columns met boekbesprekingen. Dit keer Chris de Stoop: Dit is mijn hof, omdat het de plattelandsgevoelens van 2022 zo goed beschrijft. Alhier.
zaterdag 24 december 2022
vrijdag 23 december 2022
Voedselbanken en retail
donderdag 22 december 2022
over modellen en fotomodellen
dinsdag 20 december 2022
Stoplicht labels
vrijdag 16 december 2022
Nog meer bijmengen
zondag 11 december 2022
Hefdeeg
Het genootschap blijkt nog een stuk brood van een soldaat uit de Tiendaagse veldtocht te hebben. Geen kuch want die term, afgeleid van Keg, een homp brood is pas van 1885. Wel had men het in 1831 over Munitiebrood naar het Franse Munition de bouche (mondvoorraad) of Commiesbrood, naar het Duitse Komissbrot - Komiss is militaire dienst.
Die 10-daagse veldtocht was bedoeld om te voorkomen dat de Zuidelijke Nederlanden zich afscheidden van Noord-Nederland. Willem I had het zuiden in de gordijnen gejaargd, ze werden staatsrechterlijk en reiligeus gekneveld. Willem had alle kleinseminaries gesloten en hief extra belastingen op het armere zuiden. Ook werd het Nederlands ingevoerd als ambtstaal en in het onderwijs, ten koste van het Frans.
Op de foto overigens een jaren 50 kaartspel/kwartet met sporthelden. Wie kent ze nog?
M. Gossije: Een stuk soldatenbrood in Zeeland 2022/4
dinsdag 6 december 2022
Bijmengen - vervolg
Op de foto een oud blikje van sigaren met een unieke opdruk die reclame maakt voor vogelzaad in winterse tijden. Dat was niet bijgemengd maar men werd aangespoord ook dat aan te schaffen.
maandag 5 december 2022
EEAA position paper NL
zaterdag 3 december 2022
Inkijkje in Berlaymont
donderdag 1 december 2022
Maten
woensdag 30 november 2022
Chocola, duurzaamheidsschema's en kleinschaligheid
The Economist had dit weekend een mooi verhaal over de cacao teelt in West-Afrika en duurzaamheidsschema's (waarom Nestlé boeren betaalt om kippen te houden - hulp bij voedselzekerheid voor de telers). Dat alles onder de titel Chocolate wars. Een passage over het echte probleem is te mooi om niet hier even vast te leggen:
Such programmes make for good press releases, but do not get to grips with the scale of the problem. Nestlé’s project has 10,000 farmers and it plans to expand to 160,000 globally by 2030. Yet Alex Assanvo, the head of copec’s secretariat, claims such programmes reach a mere 15% of its farmers. (Other estimates are higher.) “Sustainability programmes cannot be the answer,” says Francesca Di Mauro, the European Union ambassador in Ivory Coast, “they’re welcome, but they’re not systemic.”The grim truth is that small farmers will never grow rich selling unprocessed beans. In most countries where rural folk have dramatically improved their lives, they have done so by moving to cities and finding better-paid jobs there. Encouraging them to remain in the countryside and grow more cocoa than people want to eat is an unlikely path to prosperity.
Ivory Coast is hoping to move up the chocolate value chain. It is now one of the world’s two largest cocoa grinders (the other is the Netherlands). Yet grinding adds only a little of the value in a bar of chocolate. And in any case, there is little reason to think that because the country is good for growing cocoa it is also going to be better at making chocolate than, say, Belgium (which grows none). In focusing so doggedly on cocoa, Ivorians may be overlooking other industries where its firms and people might be more competitive.
Farms can generate wealth, but they typically do so by becoming bigger, more efficient and more mechanised. This means having fewer farmers.
zondag 27 november 2022
Zicht op de delta
Dit beeld plukte ik vorige week van Twitter. Het illustreert nog eens dat Nederland een delta is. Om een of andere reden lukt dat beter als de rivieren uit "het Noorden" (van de kaart) stromen, in plaats vanuit het zuidwesten.
Waarom is me een beetje een raadsel, ik noem het maar het Mississippi-syndroom.
donderdag 24 november 2022
Klimaat of stikstof: Iers gedoe
Mijn laatste column voor dit jaar in Food + Agri (volgend jaar gaan we verder, zo spraken we af) gaat over Sharm-El-Sheik, en de Ierse invulling van het klimaatverdrag. Het gedoe daar lijkt op dat van stikstof bij ons. En fijn voor boeren dat hier de stoppers en de industrie alvast zorgen voor reductie. De minister komt morgen met veenweide plannen, zo luiden berichten in de pers. Hier is de column
woensdag 23 november 2022
NL agri in the Washington Post
Mijn internationale netwerk stuurde gisteren een linkje door naar de Washington Post, die een mooi geillustreerd verhaal had over de successen van de Nederlandse landbouw. Ook hen valt weer op dat we veel produceren in een land ter grootte van Maryland. Zie hier.
zondag 20 november 2022
Bijmengen
Het idee kwam opnieuw op tafel bij het Rli advies Boeren met toekomst (aanbeveling 6) en in de werkgroep van de EEAC over de aanbevelingen voor de Framework Law for Sustainable Food Systems, toen het ging om wat we van andere sectoren zouden kunnen leren in de verduurzaming en we namen het op als een van de opties. En zo bracht ik het in bij Regie op Ruimte, die het idee overnam. Inmiddels lijkt het interesse op te wekken, het advies van Remkes noemde het en in een Kamerdebat met minister Adema viel de term.
En zo sta ik komende weken nog in enkele zalen om de voor- en nadelen, mogelijkheden en onmogelijkheden verder te onderzoeken. Ik zal daarvoor bijgaande powerpoint gebruiken.
donderdag 17 november 2022
klimaatverandering en oogst
vrijdag 11 november 2022
Lijstje: naamswijzigingen
Woorden doen er toe zei Johan Remkes. Aan het ontbijt las ik een tweet van een kamerlid dat zich beklaagde dat de minister 'landbouwgif' had gezegd, terwijl kamerleden er aanstoot aannemen als het lid dat zelf doet. Aanleiding voor een lijstje min of meer politieke naamswijzigingen in het voedseldomein.
- kunstboter - margarine
- pindaboter - pindakaas (mogelijk ook omdat het Surinaamse woord het Hollandse verdrong)
- bestrijdingsmiddelen - gewasbeschermingsmiddelen
- mestvarken - vleesvarken
- mesthoenders - vleeskippen
- mesthaantjes - slachthaantjes
- mestkalveren - vleeskalveren
- knecht - arbeider - medewerker
Het is overigens niet uniek voor voedsel. |Zo won kernenergie het van atoomenergie, maar dat was bij mijn weten niet ingegeven door de wens de associatie met het begrip te vervriendelijken (bestrijdingsmiddelen) of andere termen te beschermen door het ersats qua woord er niet op te laten lijken (boter).
Nog weer een nieuwe trend is dit genre is de door de Vegetarische Slager ingezette trend om met woordspelingen of spellingstrucs de plantaardige variant zo te noemen dat je ook aan de dierlijke denkt.
zaterdag 5 november 2022
kringlooplandbouw
Naar de schepper Gerardus Jannink, een textielfabrikant die op zijn 36ste president-directeur was van de katoenspinnerij in het gelijknamige familiebedrijf en van zijn moeder, een Van Heek, de kavel grond cadeau kreeg. Jannink (geboren in 1900) was geïnteresseerd in landbouw en pikte uit Amerika het idee op van ronde akkers. Je zou door steeds vanuit het midden te ploegen, zaaien en oogsten en dan in rondjes te blijven rijden, geen tijd meer kwijt zijn aan het draaien van de machines op de kopakker (wendakker). Jannink ontwikkelt er speciale tractoren voor met vaste doorlopende assen en met een ketting verbonden met een paal in het middelpunt van de cirkel draait deze perfecte, steeds grotere rondjes. Rogge, haver, tarwe en later mais zijn de gewassen die Jannink er teelt.
In 1991 zijn de Mandercirkels als grootste land art project van Nederland overgedragen aan het provinciale landschap Overijssel. Uiteindelijk loonde het niet: de niet beteelde hoeken rond de ciirkel maakten het inefficiënt.
Ik vraag me af of het in de VS wel is doorgezet (de cirkels die je daar uit het vliegtuig ziet worden in de regel veroorzaakt door de beregeningsapparatuur). En zo ja dan kan een econoom het verschil wel verklaren: daar was grond goedkoop en arbeid relatief duur, dus het niet gebruikte overhoekje kost minder en het wenden op de kopakker meer dan in Twente, waar grond relatief duurder was.
woensdag 2 november 2022
Grondmarkt(en)
Hij is er weer: mijn maandelijkse column voor Boerenbusiness over actuele issues aan de hand van oude vakliteratuur. Dit keer: de grondmarkt(en).
maandag 31 oktober 2022
EEAC over duurzame voedselsystemen
zaterdag 29 oktober 2022
het lezingencircuit
Er is weer veel vraag naar lezingen, in dit herfstseizoen. Afgelopen week sprak ik in Wageningen bij het MT Akkerbouw van Delphy over de ontwikkelingen in beleid en de sector. Donderdagavond was een leuke avond bij het Kerkcafé Blaricum. En dinsdag ben ik weer eens te gast bij de studenten van AERES in Dronten. Ik gebruik momenteel een redelijke standaard presentatie, die op slideshare staat.
woensdag 26 oktober 2022
Bio in de flevo
Afgelopen dagen beleefde ik veel plezier aan het boek De opdracht een goed rentmeester te zijn van Henk Pruntel. Het verscheen vorig jaar maar dat was me ontgaan. Doordat ik met een alleraardigste ambtenaar van de provincie onder de koffie ooit sprak over de historie van de biologische landbouw in Flevoland, kreeg ik het boek cadeau van de gedeputeerde na een briefing deze zomer van de Statencommissie over de resultaten van de Agro-Expert Raad.
Het boek bevat de biografie van Jan Jonkman die de biodynamische tuinbouw aan de Bronsweg in Lelystad deed opbloeien. Vervlochten in die biografie is de geschiedenis van de biologische landbouw in Flevoland en bevat het ook veel informatie over de historie van biologisch in Nederland. Een criticus zou kunnen beweren dat dit het boek wat caleidoscopisch maakt: voor de historie van bio heb je geen inzicht in de schaatscarrière van Jonkman nodig (hij schaatste als subtopper mee in Hamar in de jaren 50) en de historie van de Kemphaan in Almere of NZ27 zijn Flevolandse zijpaden in zijn biografie.Maar het is goed aan elkaar geschreven en mij deerde dat geenzins. Een deeltje van de geschiedenis kende ik als oud-inwoner van Flevoland en als lid van de Raad van Commissarissen van Nautilus rond en na 2000 - de grote problemen die we toen hadden in de marktveranderingen worden keurig beschreven; de RvC zelf als aspect van het achteraf misschien toch wat doorgeschoten organisatieontwikkelingstraject wordt overigens niet genoemd. "Misschien" want ten tijde van de reorganisatie speelde de RvC best een nuttige rol voor het bestuur dat het zwaar had.
De problemen in de markt worden o.a. geweten aan de forse omschakelingssubsidies in de jaren 90. Die maakten het inderdaad makkelijker voor akkerbouwers om het voorbeeld van de tuinders aan de Bronsweg te volgen, maar ik heb me toch ook nooit aan de indruk kunnen onttrekken dat de teruglopende marges in de gangbare landbouw door de McSharry hervorming en de ondernemersdrang van de 2e generatie (op bedrijven die zonder vernieuwing anders na enige tijd te klein geworden zouden zijn) een rol speelde. Moet nog eens iemand wat diepte-interviews op doen, of liever nog: bedrijfsresultaten analyseren. Het boek is is overigens heel eerlijk over alle zaken die in de biologische landbouw lastig liepen of eenvoudig zijn mislukt. Voor een bedrijfskundige zitten daar nog veel interessante cases in: een transitie is ook steeds weer anders organiseren, dat wordt volstrekt onderschat.
Leuk natuurlijk om tal van bekende namen in het boek tegen te komen. Ook als auteur trouwens: Herman Wijffels schreef het voorwoord, Huib Rijk het nawoord. Ik leerde er ook van alles uit dat ik niet wist. Niet alleen de ontstaansgeschiedenis van enkele bedrijven (ODIN, Eosta) maar ook die van SKAL, waarvan de oorsprong in de Jordaan in Amsterdam blijkt te liggen. Dat was me als SKAL-bestuurder niet eerder uitgelegd. Boeiend is ook de ontwikkeling van ecologisch, later biologisch binnen de RIJP en de wijze waarop een aantal idealisten op de werkvloer met de zegen van het topmanagement maar met tegenwerking van middenkader en de gevestigde orde van de gangbare landbouw NZ27 van de grond tilde. Inspirerende case voor die grootbedrijven waar idealisten zich spiegelen aan de duurzaamheidsmanager of de CEO maar in de praktijk interne tegenwerking ervaren.
Ik heb wel eens vermoed dat de komst van de biologische tuinders op A93 aan de Bronsweg ook nog kwam door een lijntje uit Amsterdam (de kabouters die Roel van Duijn na verblijf op Loverendale in Oostkapelle in de hoofdstad introduceerde) via D66 oprichter / burgemeester Gruijters van Lelystad. Maar dat blijkt absoluut niet waar, hij komt maar 1 keer in het boek voor bij een openingshandeling. Het blijkt een enthousiaste ambtenaar (Peter Kouwenhoven) te zijn die alle eer toekomt en zo aan de wieg heeft gestaan van de ontwikkeling van de grootschalige plantaardige biologische landbouw in Nederland.
Het hing in de lucht, concludeert Huib Rijk in zijn epiloog. En toch lijkt ook veel van toeval af te hangen. Zo schreef Rudolf Steiner de BD landbouw het gemengde bedrijf voor. Dat mocht aan de Bronsweg niet omdat je binnen 3 km van het CDI met zijn mkz-vaccins geen rundvee mag houden. De komst van Jonkman naar Lelystad was ook zo'n gelukkig toeval. Hoewel, ook georkestreerd via selectie door een voorlichter en wellicht kosmisch voorspeld.
Wie geïnteresseerd is in de historie van biologisch, binnen of buiten Flevoland: lezen dit boek.
PS en in bijzonder een aanrader voor degenen die biologisch met kleinschalig associëren. Dat komt vermoed ik uit de jaren 60 hippie en small is beautiful gedachte (Schumacher). Want Steiner gaf in 1924 zijn antroposofische landbouwcursus bij een grootgrondbezitter in Pruisen en had landgoederen en landschappen op het oog. De bedrijven van Marie Tak van Poortvliet in ZW Nederland waren ook niet klein. Kortom grootschalige biologische landbouw blijft voor sommigen bedenkelijk, maar er lijkt me niets mis mee.
PS2 Nog een pietluttigheid: als dit stukje leidt (dat vermoed ik niet) tot een tweede druk dan moet even nagekeken worden of de RIJP in 1968 wel 22.000 ha in O. en Z. Flevoland in beheer had, zoals ergens in de tekst staat. Ik vermoed dat dit alleen O. Flevoland moet zijn, want Z. Flevoland viel nog maar net droog in die zomer en is veel groter. En Cees Cleveringa wordt ook 1 keer als Kees gespeld
zondag 23 oktober 2022
naar de kerk
woensdag 19 oktober 2022
Lage rente
Minstens zo interessant is de lijn voor Nederland ten opzichte van andere landen. In het begin lag die rente nog wel rond de 10%, en hoger dan in het welvarender Italië (dat via de lombarden geld uitleende aan opkomende markten in de lage landen) maar ver beneden die van Engeland en Frankrijk. Na pakweg 1450 lijkt de Nederlandse lijn al rond de 5% of zelfs lager te bewegen.
Het originele paper is “Eight centuries of global real rates, R-G, and the ‘suprasecular’ decline, 1311-2018”, Paul Schmelzing, 2020; Refinitiv Datastream; World Bank
maandag 17 oktober 2022
vergrijzing
zaterdag 15 oktober 2022
de historie van bewerkt voedsel
Boeiend. een verdere literatuurverwijzing heb ik in het artikel overigens niet gevonden/
vrijdag 14 oktober 2022
de kringloop van mest
J. van Kasteren "Om de kringloop te sluiten moet de poepton terug" in: VORK september 2022
donderdag 13 oktober 2022
Vlagvertoon
In de serie fotootjes uit Slovenië daarom een oud voorbeeld van het omkeren van de vlag, nog met Nederlandse kleuren ook. In het kasteel van Brezice zagen we een tentoonstelling over de historie waarin een rijtje omvlaggingen van de Habsburgse dubbelmonarchie via koninkrijken in het interbellum en Joegoslavië tot het huidige land. En daarbij deze vlag voor het Koninkrijk Slovenië, Kroatië en Servië en de omkering toen de Serven vooraan in het rijtje wilden Onze gastheer was het ook onbekend en een verklaring is nog niet gevonden. Koninkrijk in nood? Geldbesparing? En waarom moest de volgorde anders?
maandag 10 oktober 2022
De lange 20e eeuw
Enkele weken geleden had The Economist een boekrecensie van "Slouching to Utopia" van J.Bradford DeLong. Het gaat over de historische en vooral economische ontwikkeling van de 20e eeuw. Geschiedkundigen willen de 19e eeuw nog wel eens door laten lopen naar 1914, en spreken dan van de lange 19e eeuw. hoewel, als je hem bij Waterloo laat beginnen, toch ook weer niet zoveel langer was.
DeLong vindt dat de 20e eeuw het best in 1870 kan beginnen, vanaf dat moment wordt de wereldgeschiedenis bepaalt door de economische ontwikkelingen. Mooi inzicht lijkt me.
Vanaf 1870 wordt de Malthuisaanse problematiek ondergeschikt door 3 ontwikkelingen: het moderne grootbedrijf, de onderzoekslaboratoria en de mondialisering. 10.000 jaar lang verdubbelde het productieve kapitaal elke 3000 jaar. Vervolgens vedubbelde het na 1500 opnieuw in 370 jaar. En dat begint het met 2% per jaar te groeien ofwel in 140 jaar wordt het 20 keer zo groot. Economische magie.
Maar het ging wel gepaard met veel disruptie, die zijn uitweg vond in oorlogen. Ook in dit boek moet er blijkbaar weer gewerkt met twee visies: Von Hayek versus Polanyi. Na de oorlog komen die visies dankzij Keynes bij elkaar. Ook nog een mooi citaat van Max Weber: materiele belangen mogen dan treinen over het spoor doen rijden, overtuigingen zijn de wissel-bedienden"
Het boek is inmiddels besteld, wel erg dik maar voor de winteravonden dan maar.
zaterdag 8 oktober 2022
Lijstje: Dierenfilms
- Knor, de winnende animatiefilm
- The Cow, voor wie zich wil verplaatsen in de koe
- Gunda, een ode aan een zeug met die naam en biggetjes op een kolchoz
- The Turin Horse, over een afgerandseld paard waar Nietzsche niet meer van bijkwam
- Au hazard Balthazar over een pakezeltje.
- EO is de recente remake van Balthazar.
donderdag 6 oktober 2022
EoWijers
woensdag 5 oktober 2022
Column: Export geen probleem
dinsdag 4 oktober 2022
Zeeuse boeksinaleringen
Het KZGW stuurde weer een aflevering van zijn periodiek Zeeland met interessante artikelen over de vondst van een zeevarken (een tuimelaar) en hoe dat in de Middeleeuwen werd afgehandeld, over de Vrede van Parijs (volgend jaar 700 jaar opheffing van de grens tussen Zeeland Beoostenschelde en Bewestenschelde).
En ook wat boekbesprekingen. Voor wie iets met Noord-Beveland heeft is er nu een boek van 5 kg. En Frans de Klerk publiceerde In de polder bij elkander, het levensverhaal van Jan van den Bosch, een zoon van de tweede directeur van De Polder [wat lokaal staat voor de Wilhelminapolder), die niet ouder dan 20 werd maar wel reisde en naar huis schreef. Als hernhutter was de kostschool in Duitsland, hij studeerde in Leiden en trok naar de VS. Voor wie in de directeuren-dynastie van de Wilhelminapolder geinteresseerd is.
Interessantst is wellicht de bespreking van het boek over het werk van Nico de Jong. Als landschapsarchitect is hij de man die verantwoordelijk is voor het inrichten van de ruilverkavelingsprojecten in Nederland als ook Deltawerken projecten als het Veerse Meer. De Jong leerde het vak na zijn MULO-opleiding in de praktijk en een van zijn eerste grote opdrachten was de ruilverkaveling van Walcheren. Maar hij tekende ook voor de Flevolandse IJsselmeerpolders. Hij werd uiteindelijk hoogleraar in Wageningen. Hij botste overigens met de RPD omdat hij suburbanisatie met snelwegen en spoor naar de stad wel een goed idee vond. En de Jonge werkte vooral in laag Nederland. "Achter de IJssel begint Oost-Europa, zo vond hij. Laat Poetin heb boek maar niet lezen.
En mooi boek naar ik uit de recensie begrijp, met kaarten van al zijn projecten en hedendaagse foto's. Waaruit blijkt dat al zijn werken nogal op elkaar lijken. Het typische ruilverkavelingslandschap. De recensie is van Ad Beenhakker, het boek heet Luisterrijk Cultuurlandschap en is van de hand van Yvonne Horsen-van Santen. Uitgeverij Blauwdruk, Wageningen.
zondag 2 oktober 2022
Bornholm - de vijg
Tip: koop de Bornholm vijgeboom. Verkrijgbaar bij de betere kweker. Een vijg van een zo noordelijk eiland die het in ons klimaat alleraardigst doet, zo is onze ervaring. Wij haalden deze week nog een exemplaar in Boskoop - maken we iemand blij mee.
vrijdag 30 september 2022
Stifstof college voor Leidse studenten
Vanochtend gaf ik in Den Haag de studenten Stikstof aan Leiden Uni. weer eens een crash course landbouweconomie. dezelfde powerpoint [op 1 sheet na] als dit voorjaar, dus ik verwijs naar die blog.
donderdag 29 september 2022
Column Duurzaamheidsschema's
woensdag 28 september 2022
In de Groene
Tijdens mijn afwezigheid verscheen ook een editie van de Groene Amsterdammer over de Rabobank. Ik legde de redacteuren uit waar de kapitaal-intensiteit van de landbouw vandaan komt (streven naar arbeidsproductiviteit door de toegenomen welvaart) en hoe de agribusinees en banken daarvan profiteren. Wat keurig in het artikel is verwoord.
We hadden ook een discussie over de zorgplicht van de Rabo. Het is de vraag hoe ver die gaat. De bank heeft historische banden met de ontwikkeling van de sector wordt (of werd) door lokale boerencoöperaties bestuurd, en functioneert zelf in een markt waarin ook andere banken graag de grootste klanten er uit pikken. En als het hele systeem gebouwd is op schaalvergroting en groei, en er is weinig kwantitatieve informatie voor de spreadsheets van de kredietafdeling voor extensievere bedrijven met een ander business model (die het soms in de rat race al niet hebben kunnen volhouden). dan is het wel wat makkelijk om de financier als zondebok aan te wijzen, en niet de adviserende accountantskantoren of de zuivelfabriek of de veevoerleverancier, terwijl de overheid een vergunning heeft afgegeven. Het wordt dan al snel een mantra dat het allemaal de schuld is van het kapitaal.Die conversatie haalde het artikel als tegengeluid niet, en dat is ook wel begrijpelijk en niet zo erg. Het artikel maakt duidelijk hoe de bank vergroeid is met de internationale agrifood-industrie, zich doet voorstaan op marktkennis, En ook nog recent, na het rapport van Remkes (niet alles kan overal) doorging met financieren van bedrijven naast Natura=2000 gebieden,, omdat de vergunning dat nu eenmaal mogelijk maakre. De "Eindhovense" richting lijkt binnen de bank lang stand te houden.
dinsdag 27 september 2022
Agrarische Schouw
maandag 26 september 2022
Policy Design in Ljubljana
Vorige week mocht ik in Ljubljana een key note uitspreken bij het openen van de conferentie van de Oostenrijkse en Sloveense landbouweconomen. De vraag was om voort te borduren op het paper dat we vorig jaar in de ERAE o.l.v. Louise Fresco publiceerden. En dus ging het over design thinking en duurzame voedselsystemen. De slides staan op SlideShare, de paper op Research Gate.
dinsdag 13 september 2022
religie in zeeland
Afgelopen maanden last ik deel IV van de Geschiedenis van Zeeland. Over deel I had ik het hier al eens eerder, de andere delen bleven in de kast, maar nu ik een artikel over de landbouw in zeeland voor het KZGW afrondde, moest ik toch ook even het standaardwerk lezen. En ik las door omdat er veel interessants in staat over Zeeuws-Vlaanderen, en daar kijken we ook bij de Rli weer naar als een voorbeeld van een "vergeten regio". Ook een regio die een beetje torn between two lovers is, het zit al in de naam en een lange traditie heeft van zich afzetten tegen de (te) dominante machthebbers, of ze nu in Middelburg of in Den Haag zitten.
Overigens leerde ik nog het meest van het hoofdstuk over religie. Af en toe moet je eraan herinnerd worden dat Zeeuws-Vlaanderen boven de staatse linies lag en dus grotendeels protestant was en is: van vrijzinnig in het Westen (met zijn grote pachtboerderijen, aangelegd met Middelburgs kapitaal en waar de liberale dienst werd uitgemaakt door de grote pachtboeren die de dominees aanstelden, overigens net als op Schouwen) tot streng bevindelijk in het Land van Axel. Alleen Hulst e.o. zijn katholiek, net als de andere Generaliteitslanden.Ook interessant is dat de linker vleugel van de SGP in de jaren 50 in Zeeland zat, en daar nog steeds meer animo is voor de vrouw in het politieke ambt. Te danken aan de boeren-burgemeester van Zoutelande, David Kodde, die met veel gezag het dorp door de oorlog leidde, en ook Statenlid en lid van de 1e Kamer was. Hij zag dat het opkomend toerisme best te verenigen was met zijn denkbeelden over traditie en de zondagsrust, en tegelijk ook veel goeds bracht voor de achterban, in de vorm van geld, werkgelegenheid en kansen om een recreatieactiviteit op te zetten. Daar dachten ze in het midden des lands anders over.
Zeeland liep ook voorop in het vrouwenvoetbal. Naar ik aanneem in andere kringen. Overigens miste ik in het cultuurhoofdstuk aandacht voor de film. Waaronder Jos de Putter zijn Het is een schone dag geweest uit 1993 en in Zeeuws-Vlaanderen speelt. In het slothoofdstuk wordt de film (maar niet de maker) nog wel even genoemd, maar dat had eerder en uitgebreider gekund. Overigens ook een handig overzichtshoofdstukje aan het eind van het boek over de ontwikkelingen op hoofdlijnen over de hele geschiedenis.
zaterdag 10 september 2022
certificeren
In het EU parlement was er onlangs een aardige presentatie over certificatie systemen, hun relatie met GLB (vaak afwezig, tips voor verbetering) en risico van greenwashting. Zie
woensdag 7 september 2022
Nostalgie naar de film
Op Boerenbusiness verscheen mijn maandelijkse column met een retro-boekbespreking. Dit keer is het boek niet zo retro, maar het onderwerp wel: het gebruik van communicatie door LNV in de transitie. Zie alhier
dinsdag 6 september 2022
Alfred Mozer
zondag 4 september 2022
De economie van Regie op Ruimte
Het was deze week te druk voor veel posts op de blog. En vanochtend gaf ik op Foodlog nog maar even de denklijn weer die we in Regie op Ruimte hanteerden, in economische termen:
Ook het beleid van het kabinet is redelijk marktgericht, of zou dat moeten zijn. Het huidige aanbod van vlees, melk en eieren (en akkerbouw) gaat gepaard met emissies die we deels terug willen drukken. De marginale (laatste) productie weegt niet op tegen het inkomen dat er mee wordt verdiend, door die emissie te beperken wordt de brede welvaart hoger (en kun je in principe de boeren die voor de kosten opdraaien, compenseren, blijkbaar met 24 miljard).
Er zijn 2 opties om die reductie in emissie te halen: via innovatie (technisch met een apparaat of ander voer of meer sociaal via betere kennis voermanagement of omschakeling naar natuur-inclusief of een korte keten, voor zover er een markt is) of direct via minder dieren. Dat laatste zal deels de uitkomst zijn wanneer het eerste spoor niet lukt, het kan ook actiever omdat je uit modelonderzoek (bv. voor de klimaattafel) wel weet dat er over 15 jaar in dit land minder dieren zin. Dan kan ook dat met verschillende opties, van afromen van de huidige emissierechtenhandel (fosfaat, dierrechten), via stilleggen (zoals ooit in de SLOM en braakregeling akkerbouw) of opkopen van die rechten tegen vergoeding of zelfs onteigenen ervan (intrekken vergunning).
Dit is allemaal behoorlijk marktconform en door je ook niet meteen vast te leggen op die opties kun je kijken hoever je komt met innovatie en van de andere kant met bv. afromen of stilleggen productierechten tegen vergoeding. Aan beide knoppen kun je in de loopt der tijd draaien om het doel van de emissievermindering (niet alleen stikstof, ook KRW etc) te halen en je 34 miljard zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Ik noem dit marktgericht omdat de markt gewoon zijn werk blijft toen, en ook in emissie-vermindering met de sturende hand van de overheid een efficiënte oplossing vindt tussen innovatie en vermindering van de productie.
Er is ook behoefte aan eco-systeemdiensten, zoals waterberging (ik was donderdag te gast bij een waterschap in Brabant, en als je ziet wat daar met klimaatverandering nog nodig is in of heel dure grote gemalen of waterberging op grasland...). Als dus je doel ook is om boeren te helpen, dan kun je deze markt (waarbij de overheid namens ons allen de vrager is, net als bij wegaanleg) nog sterk vergroten.
En als je je vooral op vlees, eieren en melk richt dan is de analyse dat ook bij het innovatiespoor de kosten omhoog gaan, net als toen de melkbussen vervangen werden door de rijdende melkontvangst. Als de klant dat niet gaat betalen, dan betalen boer en (bij pachters) de grondeigenaar. Het leidt dus tot een shcak-out met sterke schaalvergroting (snelheid afhankelijk van hoeveel boeren elders in de economie werk zoeken) en/of minder inkomen.
Beleid dat dit bewerkstelligt is niet leuk maar wel volledig markt-conform. Door het emissieplafond in 2035 of 2030 vast te stellen (per bedrijf) bepaalt de markt hoeveel productie daarbij hoort, afhankelijk van de innovatie en van de binnen- en buitenlandse vraag naar duurzame producten.
In dat kader is het dus interessant als de ketenpartijen de producten, die nu duurzamer zijn, ook weten te vermarkten in het duurzamere segment (Danone wil toch naar zero emissions in de keten?), Daartoe moeten de prikkels aan ketenpartijen maximaal zijn, want de overheid stelt grenzen aan emissies maar verhandelt geen melk naar Mowenpcik in Mulhouse. (en importeert geen kwark uit Bretagne voor de Nederlandse grootgrutters). De ketenpartijen, die de voorlichting naar boeren doen, moeten ook maximaal belanghebbenden bij het bieden aan ondersteuning aan boeren in die eerder genoemde innovatie om emissies te reduceren.
En dus zoeken we ook een beleidsinstrument dat ook ketenpartijen prikkelt zich niet-vrijblijvend, sterker: maximaal in te spannen. Bij Regie op Ruimte konden we niet meer bedenken dan verplicht bijmengen van de duurzaamste producten, zoals in de benzinemarkt wordt bijgemengd (en zoals de minister zich uit de bakkerijwereld weet te herinneren: de bijmengverplichting van inlandse tarwe in de jaren 50 vanwege valuta-tekorten). Dat zou beter werken op EU niveau en zou in de Kaderrichtlijn Duurzame Voedselsystemen m.i. verankerd moeten worden.
De vraag is dan of het ook in Nederland alleen zou kunnen werken. Ik denk van wel. In ieder geval is het argument dat Mowenpick in Mulhouse of Rewe in Duitsland niet voor onze duurzame producten willen betalen nadat RFC en VION etc hun maximale inspanning hebben verricht, geen reden er dan van af te zien. De productie was hier immers niet heilig: als er geen markt voor is, dan produceren we wat te veel, stoppen we teveel geld in innovatie en kunnen we beter de productie wat inkrimpen of meer schaalvergroten. Het is dus wat dat betreft een instrument dat via de markt bepaalt waar gegeven het emissieplafond de optimale productieomvang ligt: als de Duitsers en Fransen voor onze innovatie meebetalen, dan ligt die wat hoger, doen ze het niet dan ligt die wat lager en is blijkbaar verplaatsing van productie naar die landen economisch beter.
Er zou in de situatie dat het buitenland niet meebetaalt dus een herverdeling van de melkgeldstroom plaats vinden van de gemiddelde boer naar de duurzaamste boeren, die daarmee voor hun inspanning worden beloond. Zo'n zero-sum game lijkt me prima: dan is er een prikkel om voorop te lopen via deze wortel en aan de innovatie te werken (waar anderen van kunnen leren). Als je alleen met de stok van de eisen slaat, is het rationeel om lang met je innovatieproces te wachten en pas op het laatste moment naar een duurzamer model over te stappen.Te lang verhaal voor een zonnige dag, maar in conclusie en ter geruststelling van liberaal rechts: het beleid is behoorlijk marktconform, regulering voor emissiereductie hoort bij markten (zie het ETS systeem in de industrie), er is een behoorlijk palet aan instrumenten die de markt op dat vlak bijsturen maar ook laten zoeken naar de optimale afweging van (bij)betalen door consumenten, innovatie en productie verlagen, als ook het creëren van een nieuwe markt voor eco-systeemdiensten voor het oplossen van andere problemen [en voor wie meer boeren wil]. Dat buitenlandse klanten eventueel niet mee willen betalen, is te betreuren want dan wordt de oplossing voor boeren lastiger. Daarom moeten er stevige prikkels komen om de slachterijen, eierpakstations en zuivelondernemingen met de retail aan het werk te zetten om hun bijdrage te leveren. En de overheid moet die bepleiten in Brussel, want de EU markt lijkt hier en daar te versplinteren met nationale schema's (5D, HVE).