Pagina's

zaterdag 30 januari 2021

Blockchain chicken

Afgelopen dagen las ik de fascinerende pocket Blockchain chicken farm and other stories of tech in China´s country side van de auteur Xiaowei Wang. Verhalen over een blockchain kippenboerderij in the middle of nowhere, het gebruik van artificial intelligence in de varkenshouderij, plattelandsdorpjes die zich dankzij internet en Alibaba helemaal kunnen toeleggen op de plattelandsindustrie (in dit geval het maken van specifieke toneelkostuums), drone-loonwerkers, de parel-industrie, cameratoezicht in achterstandswijken en zo nog wat onderwerpen.

Het fascinerende zit niet alleen in de beschrijving van wat er gebeurt op het moderne platteland dankzij de technologie (waarbij wij in Europa dus gewoon achterlopen door een legacy probleem). Dat alleen al zijn mooie reisverhalen. Maar de auteur Wang is ook 2e generatie Amerikaanse, en werkt in de Amerikaanse tech-industrie als programmeur ('coder'), en werkt aan een PhD, waarmee ze niet alleen deels met Amerikaanse tech-ogen kijkt maar ook af en toe een filosofische passage over de software te berde brengt en vergelijkingen maakt met de States: de Chinezen leggen hun  data in handen van de overheid, wij via Alexa in die van Google en Amazon. En veel keuze of je door de hond of de kat gebeten wil worden lijkt er niet te zijn. 

Het slotverhaal over de parelindustrie en de wijze waarop die via multi-level-marketing (de Tupperware methode) in de VS aan de vrouw worden gebracht is een subliem verhaal. Over uitbuiting door platformen, het feit dat de meeste multi-level-marketing verkopers in midwest staten wonen met de hoogste werkeloosheid en verplicht worden onverkoopbare voorraden aan te schaffen en de rol die ene Donald Trump daarbij nog speelde, en hoe de Chinese parelindustrie de nepproducten levert. 

Na lezing begreep ik wel wat beter wat de Chinese overheid bezielt in zijn beleid om de welvaart ook op het platteland te laten stijgen, hoe veel mensen zonder woonvergunning best uit de stad terug willen keren en hoe de tech industrie een handje helpt om de lokale economien in afgelegen dorpjes te verbinden met de consument in de grote steden en in het buitenland. Bestel iets op Etsy of een ander platform  zoals Amazon en via Alibaba komt het ergens van het Chinese platteland. 

Kortom Xiaowei hebben een heel inzichtelijk boekje geschreven (die zin is in het meervoud want de auteur wil als zijnde non-binair  dat er met hen wordt verwezen). ik kreeg het van Freija van Duijne die er eerder een recensie over schreef. voor management boek.  Ook de NY Times had eerder een lovende bespreking. Lezen dat boekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten