weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
Pagina's
donderdag 31 juli 2008
more research is needed
woensdag 30 juli 2008
heavy mental
Hebben economen ook hersenen nodig, zo vroeg The Economist zich afgelopen zaterdag af. De economen zelf wel, zo mag ik aannemen, maar het gaat hier om de vraag of je om bv. consumenten te begrijpen genoeg hebt aan wat ze doen ('revealed preference') of dat je ook moet weten hoe ze tot die beslissing komen. Vanuit de sociologische kant keken we al naar wat mensen zeggen ('stated preference') wat dan vervolgens tot de conclusie leidt dat mensen wel zeggen dat ze A doen of willen doen (biologisch kopen), maar toch B echt doen (de kiloknaller in boodschappenkar).
En we hadden al de behavorial economen (in het nederlands vaak gedragseconomen genoemd, maar dat is verwarrend want de klassieke economen gaan ook over gedrag), die vanuit de psychologie werken. Voor wie dat te soft vindt is er nu dus de neuroscience die vanuit de harde biologie werkt.
Je legt mensen onder een MRI scan en laat ze ergens over beslissen, dan zie je welke delen van de hersenen werken - dat soort werk. Het brengt het ideaal van die ene geintegreerde gedragswetenschap via een hersengebaseerd beslissingsmodel dichterbij. Daar geloof ik wel in, net als in het feit dat veel zaken 'hard wired' zijn uit de fysieke biologie of de evolutiebiologie. Maar vooralsnog hebben die MRI scans bar weinig opgeleverd als ik het verhaal zo lees.
Vooralsnog liever dus klassieke economen met veel hersenen dan neurologen die de economie uit de hersenen afleiden. Een geruststellend idee.
Uit: the Economist, 26.7.2008 Briefing Neuroeconomics
maandag 28 juli 2008
muizen in het Kremlin
Hoe bestrijd je muizen in het Kremlin? Zet een bord neer met de tekst "collectieve boerderij". De helft van de muizen gaat dan van de honger dood en de ander helft vlucht.
Dit communistische, en indertijd niet ongevaarlijke, grapje staat in het boek Hammer & Tickle - a history of communism told through communist jokes van Ben Lewis. Ik las er al twee keer een leuke recensie over (maar nog niet het boek).
Ook leuk en bekend: hoe verdubbel je de waarde van een Lada? Kwestie van even de tank volgooien. Dat was nog met de oude benzineprijzen. Binnenkort kan deze grap ook weer met de tweedehands Hummer.
zondag 27 juli 2008
beleggen in de landbouw
Landbouw springt eruit op dalende beurzen
Belegger zoekt boer m/v
AMSTERDAM - Landbouw is hot. Beleggers die vroeger reverse convertibles, hedgefondsen, trackers, ict, calls en puts, olieaandelen en trackers op het netvlies hadden, raken nu opgewonden van tarwe, maïs, rijst en mager varkensvlees. De prijzen van deze agrarische producten, in beurstaal ’soft commodities’, rijzen de pan uit. Daarmee geven ze voeding aan een geheel nieuwe beleggingstrend én aan een mogelijk moreel dilemma.
Vanaf begin dit jaar is de prijs van soja 30% gestegen, dikte maïs 50% aan en klom de suikerprijs met 40%. Rendementen waar de gemiddelde aandelenbelegger zijn vingers bij zou aflikken. Het kan echter even hard weer omlaaggaan. Zo schoot tarwe tot februari dit jaar weliswaar circa 60% omhoog, later kachelde de prijs weer even hard omlaag op het nieuws dat Australië een weer betere oogst verwacht. „Tarwe staat nu nog maar op een plus van 10%”, stelt Ralf Levermann, productspecialist bij de Duitse vermogensbeheerder DWS Investments.
Tot zover het bericht. Wel netjes dat men ook nog een moreel dilemma noemt. Je kunt natuurlijk ook in grond beleggen. Agarische grond is al fors in prijs gestegen. Sinds kort is nu ook het speculeren met agrarische grond op functiewijziging (van groen naar rood) beschikbaar. Als de bestemming van grond wordt gewijzigd kan een forse waardestijging ontstaan, en er zijn de nodige boeren beter van geworden. Torenkoeien (koeien die de torenklok kunnen zien) zijn de beste, zei een boer me eens. Op een gegeven moment verkoopt men dan aan een projectontwikkelaar. Die moeten ook gefinancierd en blijkbaar is er nu ook een constructie denkbaar waarbij particulieren meebeleggen. De firma Grondwaarde B.V. stuurde mij hun folder en voor een ton per ha kun je deelnemen in een weiland bij het Shell station van Breukelen (vlakbij de molen van de foto, bij de Chinese van der Valk). Wordt het inderdaad industrieterrein dan is het al snel het dubbele waard, wat een leuk rendement zou zijn als het al snel gebeurt. Niet alleen boeren maar ook de gewone man en vrouw kunnen nu speculeren met agrarische grond. Kortom ook deze markt democratiseert en ook op dit vlak intergreert de landbouw verder in de kapitaalmarkt.
zaterdag 26 juli 2008
gardenparty
donderdag 24 juli 2008
pruimen, bananen end de WTO
woensdag 23 juli 2008
btw
dinsdag 22 juli 2008
actie >> reactie
maandag 21 juli 2008
de macht van de supermarkt
zondag 20 juli 2008
multifunctionele transitie
zaterdag 19 juli 2008
inspraak in Brussel
donderdag 17 juli 2008
cuba libre
In Cuba ligt 55% van het areaal braak of wordt onderbenut (tegenover "maar" 46% in 2002), zo heeft het Cubaanse CBS berekend. Cuba importeert per jaar voor 2 miljard USdollar aan voedsel. De nieuwe president, die andere Castro, doet gelukkig het enige zinvolle dat je kunt doen in dit geval: staatsgrond in handen geven van prive-boeren.
Ontleend aan een kort berichtje in The Economist van 5.7.2008. Op de foto de zone-grens, bij Helmstedt/Marienborn tussen de BRD en de DDR.
dinsdag 15 juli 2008
belgen - een volk apart
Het lijkt me een onzinnig idee, de nationale lidstaat brokkelt af, zeker in Belgie en dan moet je geen grotere proberen te maken. Wat er echt tegen pleit is dat Belgen heel anders in elkaar zitten dan Nederlanders, ook al spreken ze ongeveer dezelfde taal. Dat wordt vaak vergeten en dat is al zorgelijk genoeg. Management-deskundigen kennen die verschillen al lang en vorige week maandag had de Wall Street Journal er nog eens een mooi artikel over: hoe de waarden en normen in het werk tussen landen verschillen.
Management-onderzoekers hanteren daarvoor, sinds het toonaangevende onderzoek dat de Nederlander Geert Hofstede ooit deed voor IBM, een aantal indicatoren. De eerste gaat over de mate waarin mensen een ongelijke verdeling van macht accepteren. De Belgen accepteren net als de arabische staten en Frankrijk gemakkelijk centralistisch bestuur. De Nederlanders zijn, net als de Scandinaviers en Britten, bij uitstek voorstanders van decentrale besluitvorming en gelijkwaardigheid.
Tweede indicator gaat over assertiviteit versus ondersteunend. Belgie hoort net als Engeland tot de landen waar men wel houdt van assertiviteit, competitie en materialisme. Zo niet in Nederland waar, net als in bv. Frankrijk of Iran (en ook Scandinavie) veel meer belang wordt gehecht aan het ontwikkelen van het potentieel in plaats van concurrentie.
En dan is er nog het onderscheid tussen collectivisme en individualisme. De Nederlanders (opnieuw net als de Scandinaviers maar ook de Fransen) zijn individualisten, die waardering hebben voor wat je zelf bereikt. Bij de Belgen, de Grieken en de Iraniers (om eens wat te noemen) wordt de groep, de familie, het team, de organisatie veel meer als orientatiepunt gezien. Die zorgt voor je, in ruil voor absolute loyaliteit.
Kortom sommige Nederlanders zijn net Belgen en sommige Belgen passen prima in Nederland. Maar gemiddeld genomen schelen deze samenlevingen enorm in waarden en normen. Dat leidt tot boeiende samenwerkingen en die kunnen wellicht intensiever, maar samenvoeging is een idioot idee. Willen de Belgen zelf ook niet, en wij gaan er niet over dus gauw ophouden met deze rare discussie.
G.L. Pearce: Follow the leaders - The Wall Street Journal (Europe), monday July 7, 2008
maandag 14 juli 2008
Nul
zondag 13 juli 2008
alternatieven in energie
Navraag leert dat ook de Duitse boeren een fors prijsrisico lopen bij het investeren in biobrandstoffen-opwekking. De stroomprijs is als opbrengst de komende jaren gegarandeerd, maar daarmee zijn de prijsrisico's niet ondervangen want de grondstoffenprijs is niet gegarandeerd. Wordt mais of tarwe duurder, dan neemt de marge af. Dat voel je niet meteen als je het zelf teelt, maar opportunity cost zijn ook kosten. Je verdient ineens meer met de teelt van het gewas en minder met de stroomopwekking. Gelukkig voor de boeren heeft de Duitse overheid dat ook ingezien en recent de prijzen van de stroom met 20% verhoogd.
The Economist had in juni een mooie special over energie en komt met een interessant argument voor de verdediging van wind-energie: het wordt weliswaar gesubsideerd, maar dat geldt voor aardolie ook. Al was het maar omdat er een forste CO2 belasting op zou moeten zitten. Het zou natuurlijk beter zijn olie te belasten, maar als dat niet gebeurt, is er minder tegen subsdie op wind-energie. Overigens levert het blad geen vergelijking in centen of een en ander dan in balans is.
The Economist: the power and the glory - a special report on energy June 21, 2008
zaterdag 12 juli 2008
Tempelhof
vrijdag 11 juli 2008
microbiologische risico's
Dat was ook het onderwerp van zijn openbare les. Het werd weer eens duidelijk dat je landbouwproductie het best niet in de natuur doet: buitenlopende kippen zijn eerder besmet dan binnenlopende en de kasgroenten maken dat onze groenten relatief gunstig afsteken. Het importverbod van de 'chloorkip' uit de VS moest het ook nog ontgelden. Het lijkt hier om een ordinaire handelsmaatregel te gaan want zo'n ontsmettingsbad is heel goed voor de volksgezondheid.
Onder de borrel in de senaatszaal werd het een genoeglijk terugzien van oude bekenden. En op de terugweg las ik in de Economist van vorige week een toepasselijk verhaal over de discussie in de EU over bestrijdingsmiddelen. Men wil daar juist afstappen van risico-beoordeling (risk assessment) naar gevaar-beoordeling (hazards) op basis van laboratoria proeven. Dat lijkt niet zo'n goed idee want het gaat juist om het risico (dat ook bv. afhangt van het moment van gebruik van het middel en de frequentie van consumptie), niet om de giftigheid in een labaratoria. Met als gevolg dat veel verboden gaat worden en de voedselprijzen verder stijgen. Maar de afgelopen jaren lopen het aantal monsters met teveel residuen wel langzaam op, dus blijkbaar moet er wat gebeuren. Of zouden we steeds beter meten?
The Economist 5.7.2008 A balance of risk
berlijn
Overigens een fraai gebouw wat we Rem Koolhaas daar hebben laten neerzetten. We mogen trots zijn op Nederland aan de Spree, het lijkt me meer hebben dan de net geopende Amerikaanse ambassade - een bunker tussen de Brandenburger Tor en het zeer impossante monument voor de vermoorde Europese Joden van Peter Eisenman.
Dat monument kent voor- en tegenstanders maar het maakte op mij zelfs op een zonovergoten warme dag grote indruk, al was het maar door de manieren waarop je het kunt beleven: benauwend als je er doorheen loopt, maar ook met uitzicht op licht, stenen die natuurlijk aan lijkkisten doen denken, maar die ook jonge kinderen uitnodigen tot spelen en het verkennen van ruimte.
Berlijn is uberhaupt een van de boeiendste steden van dit moment. Door zijn historie, maar ook doordat er twintig jaar geleden bij de val van de muur een grote hoeveelheid goedkoop onroerend goed is bijgekomen. En dan zie je op grote schaal het proces dat je in andere steden ook wel in vervallen (haven)gebieden ziet: goedkope locaties trekken kunstenaars en alternatieven aan, met kunst (of wat daar voor doorgaat) en interessante restaurantjes en dat trekt weer trendy rijker publiek. En die transitie dynamiek wordt dan weer aangevuld met nieuwe investeringen in grootse architectuur. Niet alleen in ambassades maar ook bijvoorbeeld in het nieuwe centraal station. Een imposant gebouw van glas en staal.
Meer een winkelcentrum dan een station want van treinen merkte ik weinig. Utrecht CS handelt er een stuk meer af. Toen ik er met de trein op een maandagochtend tijdens de spits aankwam, kon de conducteur alle treinen voor het komend half uur aankondigen, waaronder treinen naar de luchthavens Schonefeld en Schiphol. Ik vroeg me af hoeveel van de aanwezigen zou vermoeden dat het de internationale trein naar Amsterdam betrof. Hij gaat ook van Amsterdam naar Berlijn, dus zoek je nog een vakantietripje: gaat dat zien.