Pagina's

zondag 27 juli 2008

beleggen in de landbouw

De olieprijs is alweer terug onder 125 dollar, opweg naar de 50. Of hij dat haalt zullen we zien. Het is dus een kwestie van tijd of de grondstoffen gaan ook in prijs dalen, de wereld gaat even in recessie. En sommige agrarische grondstoffen zijn al aan het dalen.
Maar bij gebrek aan een betere beleggingscategorie zijn nog veel partijen op je geld uit in deze hoek. Ik kan niet nalaten een bericht te citeren dat een adviseur van de Rabobank mij stuurde:

Landbouw springt eruit op dalende beurzen
Belegger zoekt boer m/v

AMSTERDAM - Landbouw is hot. Beleggers die vroeger reverse convertibles, hedgefondsen, trackers, ict, calls en puts, olieaandelen en trackers op het netvlies hadden, raken nu opgewonden van tarwe, maïs, rijst en mager varkensvlees. De prijzen van deze agrarische producten, in beurstaal ’soft commodities’, rijzen de pan uit. Daarmee geven ze voeding aan een geheel nieuwe beleggingstrend én aan een mogelijk moreel dilemma.
Vanaf begin dit jaar is de prijs van soja 30% gestegen, dikte maïs 50% aan en klom de suikerprijs met 40%. Rendementen waar de gemiddelde aandelenbelegger zijn vingers bij zou aflikken. Het kan echter even hard weer omlaaggaan. Zo schoot tarwe tot februari dit jaar weliswaar circa 60% omhoog, later kachelde de prijs weer even hard omlaag op het nieuws dat Australië een weer betere oogst verwacht. „Tarwe staat nu nog maar op een plus van 10%”, stelt Ralf Levermann, productspecialist bij de Duitse vermogensbeheerder DWS Investments.

Tot zover het bericht. Wel netjes dat men ook nog een moreel dilemma noemt. Je kunt natuurlijk ook in grond beleggen. Agarische grond is al fors in prijs gestegen. Sinds kort is nu ook het speculeren met agrarische grond op functiewijziging (van groen naar rood) beschikbaar. Als de bestemming van grond wordt gewijzigd kan een forse waardestijging ontstaan, en er zijn de nodige boeren beter van geworden. Torenkoeien (koeien die de torenklok kunnen zien) zijn de beste, zei een boer me eens. Op een gegeven moment verkoopt men dan aan een projectontwikkelaar. Die moeten ook gefinancierd en blijkbaar is er nu ook een constructie denkbaar waarbij particulieren meebeleggen. De firma Grondwaarde B.V. stuurde mij hun folder en voor een ton per ha kun je deelnemen in een weiland bij het Shell station van Breukelen (vlakbij de molen van de foto, bij de Chinese van der Valk). Wordt het inderdaad industrieterrein dan is het al snel het dubbele waard, wat een leuk rendement zou zijn als het al snel gebeurt. Niet alleen boeren maar ook de gewone man en vrouw kunnen nu speculeren met agrarische grond. Kortom ook deze markt democratiseert en ook op dit vlak intergreert de landbouw verder in de kapitaalmarkt.
Om misverstanden te voorkomen: ik schrijf dit om wat trends te signaleren, dit zijn in het geheel geen aanbevelingen op dit moment in deze markten te stappen. Zelf wacht ik eerst de recessie maar eens af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten