Meijer toonde aan (in Verbonden door rampspoed) dat de overstromingen van o.a. 1825 hetzelfde effect van gemeenschapsvorming hebben dan oorlogen: het leidde tot een beroep op lotsverbondenheid en nationale collectes onder het motto De ramp die ons (!) treft. Er waren verschillende rampenpublicisten, zoals Hendrikus Hoefhamer (na de ramp in Elburg in 1825) die deze boodschap verkondigden. En de koning ging de rampgebieden bezoeken.
weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
Pagina's
▼
dinsdag 16 augustus 2022
Nederland rampenland
De NRC van gisteren bevatte een interview met Fons Meijer n.a.v. zijn dissertatie over de rol van rampen in het creëren van de eenheidsstaat Nederland. De 19e eeuw was de eeuw waarin de centrale staat Nederland van start ging, onder Franse bezetting en na het Congres van Wenen als koninkrijk. Het was ook de eeuw waarin de natiestaten sterker werden, en nationaal besef groeide. Door betere mobiliteit (de trein, de fiets) keek men verder dan eigen dorp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten