In zijn kersteditie (18.12.2021) kwam de Economist met een overzichtje van vleesvervangers in de historie van de mensheid. De Vegetarische Slager had zo zijn precedenten, een lijstje:
- 570-490 voor Chr.: Pythagoras gelooft in reïncarnatie en roept zijn studenten op geen vlees te eten vanwege het risico dat ze dan hun voorouders opknabbelen.
- 6e eeuw Seitan, een product van gluten wordt ontdekt, wellicht als bijproduct van tarwe-noedels
- 13e eeuw: christenen gaan amandelmelk gebruiken. Vermoedelijk overgenomen uit het Midden-Oosten waar het een hoestdrankje was.
- 1346-1353: na de pest neemt de vleesconsumptie sterk toe, met name in de lagere klassen in 1353 is 15% van het dieet van werklui vlees, 100 jaar eerder was dat nog maar 4%
- 1609: toename van plantaardige substituten, met name omdat ze goedkoper zijn. Een recept uit Oostenrijk uit dat jaar noemt amandelmelk "vet voor de armen".
- 1760 Benjamin Franklin proeft tofu in Londen en stuurt sojabonen naar de VS. Tofu was ontstaan in China waar tijdens de Tang dynasie (618-907) kaas uit Europa beschikbaar kwam. Wegens gebrek aan koemelk gebruikten chinezen sojamelk om bonenkaas te maken.
- 1812 publicatie van het eerste Engelse vegetarische kookboek.
- 1885 Tolstoy wordt vegetarier en vermoedelijk inspireert dat Ghandi
- 1890-1899 De 7e dags adventisten in Amerika promoten Seitan en volgeling John Kellog vult zijn assortiment cornflakes e.d. aan met Protose, ä perfect substitute for flesh food". Hij is van mening dat het vegetarisch dieet een goede remedie is tegen masturbatie
- 1944 Dierwelzijnsactivtisten Donald Watson en Dorothy Morgan komen met de term Vegan
- 1994 Start-up Oatly
- 2015 vleesconsumptie in het VK begint te dalen. In vier jaar tijd met 17%
- 2019 Beyond Meat wordt opgericht in Los Angelos en is eerste van dit type bedrijven dat naar de beurs gaat in een IPO.
- 2020 Rugenwalder Muhle, een grote Duitse worstenmaker, haalt voor het eerst meer omzet uit plantaardige dan uit dierlijke vleesproducten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten