En ook mooie advertenties van tal van bedrijven, helemaal in de jaren 60 stijl. Met als eerste een annonce van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, toen nog gevestigd in Zwolle: "Ook voor industriële bedrijven is Oostelijk Flevoland een uniek gebied", met als een van de argumenten Woonruimte voor huisvesting van personeel beschikbaar. Want woningnood was er toen ook al.
weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
Pagina's
zaterdag 31 juli 2021
Flevo nostalgia
donderdag 29 juli 2021
Digitale facturen
Na de koffie een paar overheden een factuur gestuurd voor wat advieswerk. Die overheden schrijven allerlei verschillende software voor (met omslachtige registratieprocedures), want dat mag alleen digitaal zodat hun administratie niet teveel kosten hoeft te maken. Kun je als grote partij lekker afdwingen. Het idee is blijkbaar dat als alle grotere partijen zo eisen stellen de startups het wel zullen oplossen. En zo nemen voor het mkb de transactiekosten niet af door ICT maar toe. #ergerlijk.
woensdag 28 juli 2021
De geschiedenis van werk
Het boek beschrijft hoe het karakter van werk veranderde van de jager-verzamelaars tot nu. Er is eigenlijk door de eeuwen veel hetzelfde gebleven ondanks de toegenomen welvaart en vrije tijd. De economie zette aan tot specialisatie en handel om zo meer per eenheid arbeid te produceren. De werknemers blijven onderdeel van een systeem van politieke en economische instituties om dat te bereiken. Dat structureert het leven en de maatschappij.
En vandaar dat door de eeuwen heen de tijden van de jager-verzamelaars er idyllisch uit zien. Het werk was afwisselend, betekenisvol en leverde direct nut. De gemeenschap stond centraal want die deed het samen en eerlijke verdeling speelde daarin een grote rol. Voor het verzamelen van voedsel waren minder werkuren nodig dan tegenwoordig met een betaalde baan. Met de landbouw en daarna de steden is het allemaal veranderd. En toch ook verbeterd zou ik zeggen.
maandag 26 juli 2021
Klaas komt - en wat er aan voorafging
Met ook leerzame economische passages. Zoals rond de plek van het CS: het sloot de stad af van de haven en dat werd doorgedrukt door Thorbecke in Den Haag. De stad had liever de landzijde. Niet dat de haven er uiteindelijk veel last van had, die vernieuwde zich naar het oosten en vooral het westen. En hoewel watertransport goedkoop bleef, werd landtransport relatief goedkoper. Wat dat betreft was de keuze van het stadsbestuur voor de zuidkant nog niet zo gek. Het komt alsnog goed, na 150 jaar.
Ook opvallend hoe de stad na de oorlog het economisch tij tegenhad: de belangrijke joodse stadsgenoten keerden niet terug uit de concentratiekampen, de traditionele industrie (metaal, textiel) verdween naar het buitenland en bovenal: Amsterdam was de aanvoerhaven vanuit de koloniën. Ook dat ging verloren. De industrie elders in het land (Rotterdamse petrochemie, Eindhoven) werd belangrijker. Amsterdam herpakte zich via cultuur en de (financiële) dienstverlening.
zondag 25 juli 2021
Over FSDN in Sustainability
Dat het tegelijk uitkwam was overigens vooral te danken aan de hijgerige procedures van het blad. Ze zitten je constant in je nek omdat ze willen scoren met een korte doorlooptijd. Jonge PhD's die snel een artikel nodig hebben voor hun carrière letten daarop, en dat is ze ook het geld waard dat de auteur moet betalen bij Open Access. Er wordt ook geklaagd over te gemakkelijke reviews, maar die ervaring heb ik met dit artikel niet, 4 reviews van goede kwaliteit. Hier is het Open Access artikel. .
Efin, mooie ervaring in de strijd tussen marktgedreven OA journals, een oplossing van de staat (de EU zet een platform op) en de hybride vorm van de Community-based journals zoals Q Open. Vooralsnog hou ik het op die laatste.: goedkoper en zo hijgerig qua doorlooptijd hoeft het ook weer niet. Maar een principieel bezwaar tegen een marktgebaseerde oplossing heb ik ook weer niet ontdekt.
zaterdag 24 juli 2021
Keynote slides EAAE Praag
En hier de slides die horen bij het key note paper dat een team o.l.v. Louise Fresco schreef voor het EAAE congres. Het paper deelde ik al eerder en de referentie staat ook in de slides.
vrijdag 23 juli 2021
de onderzoeker en social media
Alvast wat eigen werk vanuit het EAAE congres. Gisteren hadden we een sessie over publiceren van onderzoek met impact. Om de discussie te stimuleren maakte ik een presentatie over social media. Eerder al vertoond bij de AES in een vergelijkbaar seminar. Hier zijn de slides.
dinsdag 20 juli 2021
EAAE Congres
Deze week hier even geen posts, ik bedien me van Twitter. Vanaf het digitale EAAE congress 2021 dat vorig jaar in Praag had moeten plaats vinden. Vandaag al een paar interessante sessies en er komt nog meer. Vandaar.
zaterdag 17 juli 2021
de oorsprong der kalvermesterij
Food+Agribuiness wijdde vrijdag (16 juli) een paar pagina's aan de uitdagingen van de kalverhouderij. In een kadertje vroeg het blad zich af waaro de kalverhouderij groot is op de Veluwe, in het Oosten, met name rond Hardenberg en in het Zuiden rondom Baarle-Nassau. Daar bevinden zich de meeste grote kalverhandelaren en aanbieders van contracten. Met de Van Drie Groep als Europees marktleider, met een marktaandeel van 28%.Pali is de tweede. van Drie zou bijna de helft van de contracten aanbieden, Denkavit een kwart en de laatste kwart is verdeeld of verschillende spelers. Bij blankvlees is 10% vrije mester, zonder vast contract dus, bij rosé de helft.
Van oorsprong hebben de drie kalverregio's kleine gemengede bedrijven op zand. Rond de Veluwe profiteert men van ijzerarm grondwater, goed voor het blanke vlees. Poederfabrikanten als Navobi, Alpuro en Denkavit ontwiddelden zich in deze regio's, waarbij de handel als katalysatore werkte. Daarbij valt al snel de naam van Jan van Drie. Typerend voor Baarle-Nassau en Hardenberg is dat ze tegen de grens aan ligeen en ook makkelijk vee importeerden. Waarschijnlijk waren het enkele ondernemers en handelaren die hier voor clustervorming hebben gezorgd, zo denkt het blad.René Stevens: 'Krimp dreigt voor koploper in kalveren' in Food+Agribusiness, 16.7.2021
woensdag 14 juli 2021
bouwplanvernauwing
En dus keek men terug, want de ontwikkelingen waren spectaculair verlopen. De foto hiernaast geeft het bouwplan voor een akkerbouwbedrijf (van 50 ha zo leid ik af uit een voetnoot) voor begin en eind van die periode en voor 1960. In 1950 werden er 13 gewassen geteeld: wintertarwe, zomertarwe, zomergerst, haver, graszaad, vlas, lucerne, erwten, bonen, suikerbieten, voederbieten, aardappelen en grasland. Met de paarden vertrokken ook een aantal van de gewassen. In 1960 waren er nog 8 gewassen over. Geen zomergranen meer, geen graszaad, geen bonen en geen voederbieten.
In 1975 was het aantal gewassen geslonken tot 5: wintertarwe, haver, vlas, suikerbieten, aardappelen. Eerlijk gezegd verbaasden mij die haver en vlas, die waren bij ons thuis al lang weg en vervangen door uiten (en kruiden).
Het aantal uren dat op zo'n bedrijf nodig was voor het werk daalde ook dramatisch: in 1950 ging het om 20.000 manuren (bij huidige maatstaven dus 10, toen vermoedelijk 7 fte), 2500 paardeuren en 800 trekkeruren. Tien jaar later was het aantal manuren teruggelopen naar 14.000 met nog 1700 paardeuren en 1200 trekkeruren. In 1975 was de hoeveelheid werk gehalveerd: nog 7.000 manuren waren er nodig en 2000 trekkeruren. De vermogensbehoefte steeg van 22.000 gulden op dit pachtbedrijf naar 300.000 gulden
Kortom in 25 jaar tijd was de economie van zo'n bedrijf volledig veranderd. Veranderingen die tot heden ten dage doorgaan.
maandag 12 juli 2021
Wijkers
zaterdag 10 juli 2021
Landinrichting 1.0
Enfin, het gaat me om de inhoud van het boekje. In de discussies rond de landbouw houd ik toehoorders wel eens voor dat deze polders staan voor een optimale inrichting van bedrijven en aantal boeren. En dat als je 2035 ziet als de NOP en we hebben pakweg nog 1.5 mln ha landbouwgrond, je dat dan optimaal zou inrichten met bedrijven van 300 ha, gezien de stand der techniek. Ofwel: 5000 boeren kunnen in dat beloofde land als je doorgaat op de huidige weg van voedselproductie voor de Europese markt (en het voldoen aan milieunormen). Dus wie er meer wil, moet er inkomen-genererende activiteiten in de publieke of private dienstverlening bij verzinnen, want de markt is keihard, die duwt via lage inkomens naar dat langetermijn evenwicht.
Het boekje toont aan de ook de polders niet helemaal optimaal waren ingericht. Dat wist ik ook wel: onder druk van de Tweede Kamer werden bedrijven wat kleiner gehouden dan voor de toekomst optimaal wenselijk was. Dan konden er meer mensen uit het oude land worden uitgeplaatst naar het nieuwe land, dat hielp in de ruilverkavelingen en uitkoop voor woningbouw en industrie. De auteurs schetsen de bedrijfsopzet voor bedrijen van 30 ha en 45 ha akkerbouw. Die van 30 hadden duidelijk hogere bewerkingskosten (arbeid, machines, loonwerk) dan die van 45 ha, en waren dus niet optimaal. Maar via loonwerk of bij voorkeur samenwerking met buren in (werktuigen)combinaties was daar wel enigszins een mouw aan te passen. Zo'n combinatie gaf wel extra kans op onenigheid in de buurt, zo meldt een tabel. Misschien hielp het ook aan de sociale opbouw, maar dat wordt niet gemeld.
vrijdag 9 juli 2021
Column: de buitenlandse rechter
Nog een column deze week: in Food & Agri besteed ik aandacht aan de rechtszaken die de MOBs en Urgenda's van deze wereld winnen om de overheid bij de les te houden. Dat gebeurt ook in het buitenland. Ook daar kunnen ze blijkbaar hun eigen milieu grenzen bewaken. Dus wie vindt dat we hier moeten produceren met emissie omdat dat goed is voor het buitenland is lekker bevoogdend, maar dat is dus niet nodig. De afruil tussen kaas en klimaat maken ze in Ierland zelf wel. Hier de column
donderdag 8 juli 2021
Column BoerEnBusiness over F2F
Voor BoerEnBusiness herlas ik het proefschrift van Frans Kriellaars uit 1965 en koppelde dat aan de noodzaak goed na te denken over beleidsinstrumenten voor de Farm-to-Fork strategie. Hier is de column.