Pagina's

zaterdag 17 juli 2021

de oorsprong der kalvermesterij

Food+Agribuiness wijdde vrijdag (16 juli) een paar pagina's aan de uitdagingen van de kalverhouderij. In een kadertje vroeg het blad zich af waaro de kalverhouderij groot is op de Veluwe, in het Oosten, met name rond Hardenberg en in het Zuiden rondom Baarle-Nassau. Daar bevinden zich de meeste grote kalverhandelaren en aanbieders van contracten. Met de Van Drie Groep als Europees marktleider, met een marktaandeel van 28%.Pali is de tweede. van Drie zou bijna de helft van de contracten aanbieden, Denkavit een kwart en de laatste kwart is verdeeld of verschillende spelers. Bij blankvlees is 10% vrije mester, zonder vast contract dus, bij rosé de helft. 

Van oorsprong hebben de drie kalverregio's kleine gemengede bedrijven op zand. Rond de Veluwe profiteert men van ijzerarm grondwater, goed voor het blanke vlees. Poederfabrikanten als Navobi, Alpuro en Denkavit ontwiddelden zich in deze regio's, waarbij de handel als katalysatore werkte. Daarbij valt al snel de naam van Jan van Drie. Typerend voor Baarle-Nassau en Hardenberg is dat ze tegen de grens aan ligeen en ook makkelijk vee importeerden. Waarschijnlijk waren het enkele ondernemers en handelaren die hier voor clustervorming hebben gezorgd, zo denkt het blad.

René Stevens: 'Krimp dreigt voor koploper in kalveren' in Food+Agribusiness, 16.7.2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten