Pagina's

zondag 8 februari 2015

Engelse landbouw blijft achter

De Engelse landbouw blijft achter bij die elders in de wereld, zo bericht The Economist dit weekend. Als je het productiviteitsniveau in 1990 op 100 zet, dan haalt Groot Britaanie volgens de USDA/FAO nog niet de 120 in 2012, en Nederland de 180. Denemarken overigens de 225 dus ook ons land is maar een middenmoter.
Het weekblad voert vier redenen aan voor de matige prestaties van Groot Brittanie:
  • te weinig innovatieve bedrijfsopvolgers omdat er in de city meer te verdienen is, talent trekt naar de stad
  • gebrek aan investeringen in het kennissysteem: "another factor is a shortage of R&D investment. Britain's public research infstitutions were wound up in the 1980s. Over the past two decades the country's spending on agricultural R&D has fallen by an average of 6% per year in real terms. The current governement is investing 160 mln pounds in a farming technology strategy, but this "may be inesufficient" concluded a delicately worded report published last June by Parliament's rural-affaris committee.
  • de oververhitte markt in grond als interessante beleggingscategorie met 12% prijsstijging per jaar, die schaalvergroting er niet makkelijker op maakt.
  • de houding van overheid en publiek dat de farm sector meer iets is om te conserveren dan te hervormen.
Ik schrijf het maar even over, met de vrees dat ik de tekst over een jaar of 10 dan zo kan gebruiken voor Nederland. Met de eerste bullit valt het hier nog wel mee, maar de andere drie lijken me niet zo uniek Brits. Daarmee is de vraag relevant of we de komende jaren meer op Denemarken of op het VK gaan lijken.

Overigens ook nog een mooie figuur in het artikel op basis van de OECD micro data (een panel waar ook het LEI aan meedoet). Waaruit blijkt dat over de periode 2004-2009 de spreiding in resultaten (marge, omzet excl. subsidies in % van de betaalde kosten) aanmerkelijk minder groot is dan in veel andere landen, Vlaanderen inclusief. Wat ook inhoudt dat de relatieve marge op onze top-25% bedrijven veel minder groot is dan in andere landen. Hoe kan dat nu weer ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten