Pagina's

zaterdag 18 september 2010

eet-economie

Gisteren vergaderde ik in EU-verband in Brussel bij de Vlaamse Gemeenschap over Kennis en Innovatienetwerken. Geen blog dus. Vandaag kom ik nog even terug op het seminar in Muchen over de economie van ons eetgedrag.
Veel aandacht was er voor obesitas, een heffing op vet, hoge btw op vlees en meer aspecten van economische instrumenten om de overheid onze voedselkeuze te laten beschrijven. Zo was er een zgn. Key Note uit Noorwegen over hun onderzoek naar effecten van belastingmaatregelen via verhoogde BTW op bv snacks en ijs en verlaagde btw op groenten en fruit.
Uit die presentaties valt af te leiden dat je ook hier niet met gemiddeldes (van prijselasticiteiten) moet rekenen. Vaak zijn de light users veel prijsgevoeliger dan de heavy users. Dat lijkt niet te helpen als je de btw verhoogt omdat de light users een groter percentage van hun consumptie achterwege laten. Maar een wat kleiner percentage bij zware gebruikers is relatief veel kilo's en heeft een duidelijk effect op hun (zwaar)lijvigheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan daarom een hogere btw wel helpen.
Een lagere btw op gezonde producten als groenten lijkt aardig, en een hoge prijsgevoeligheid lijkt dat te ondersteunen, maar het effect is zo klein dat het weinig om het  lijf heeft als het om ons gewicht gaat. Althans in Noorwegen (waar de groenten so wie so duur zijn).
Verder op het seminar een aantal papers over de effecten van wetgeving inzake labelling etc op gedrag van de industrie om wel of niet met innovatieve producten te komen, ook afhankelijk van de structuur van de bedrijfstak.
Liefhebbers van dit soort onderzoek die overzicht willen, kunnen in augustus 2011 terecht bij Oxford University Press: die kondigen The Oxford Handbook of the Economics of Food Consumption and Policy (van Jayson Lusk, Jutta Roosen en Jason Shogren) aan. Blijkbaar is het topic hot. Volgens sommige amerikanen komt dat ook omdat vakgroepen landbouweconomie op zoek naar inkomsten hun werkterrein de afgelopen jaren verlegd hebben van landbouwpolitiek en boerenbedrijfseconomie naar de gezondsheidszorg omdat daar de budgetten veel groter zijn (en er belangstelling is voor preventie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten