Vakantietijd is bijlezen. En zo kwam ik ook toe aan een boek dat al een tijdje op mijn bureau lag: een bundel over governance uit het Wageningse. Governance is een begrip dat sinds een jaar of 15 een zekere populariteit geniet om aan te geven dat het centrale overheidsgezag (government) plaats maakt voor andere vormen van sturing, zoals netwerksturing. In de bundel Governance in de groenblauwe ruimte, onderzoeken tal van auteurs dit verschijnsel.
Nu was Nederland polderland altijd al meer governance dan bv. Frankrijk met zijn centrale gezag, dus de vraag is natuurlijk what's new? Governance is ook lastig af te bakenen zo lijkt het. In de allerlaatste paragraaf constateren de auteurs eerlijk "we dachten dat dit een boek over governance zou worden. Terugkijkend kunnen we stellen dat het boek toch vooral gaat over het zoeken van vormen van passende interactie en coordinantie voor de vele uitdagende vraagstukken in de groene en blauwe ruimte".
Niet voor niets hebben de auteurs en uitgever een fraai Escheriaans schilderij op de kaft gezet, waarin aan een onmogelijk terras wordt gebouwd (van de hand van David Macdonald). Ook governance kan niet zonder leiderschap en centrale knooppunten.
De auteurs hebben er dan al een heel hoofdstuk opzitten waarin ze tal van barrieres inventariseren die ontstaan bij het goed toepassen van governance. Naast die lijstjes, genoot ik zelf vooral van bijdragen over het transitiemanagement door LNV (waaruit weer eens blijkt dat je transitie niet echt kunt managen, en zeker niet los van de crises en druk van buiten), een vergelijkbaar hoofdstuk over de reconstructie, een nuttige classificatie in 4 typen van commissies die de overheid adviseren, een hoofdstuk met een analyse van het GLB-debat, en een hoofdstuk over landschapsbeheer tussen sensemaking en staatssteuntoets met een nuttige uitleg van het Altmark arrest. Dat laatste doet me opnieuw afvragen waar toch de klacht van boeren vandaan komt dat er voor natuurbeheer geen normale beloning met een normaal winstelement mogelijk zou zijn. Landschapsdiensten ljken me volkomen marktconform beloonbaar.
Deze keuze is overigens biased, er staan ook heel veel nuttige bijdragen over waterbeheer in. Plus nog wat artikelen. Wie dus in governance en actuele beleidsthema's geinteresseerd is, vindt inspiratie in:
Gerard Breeman, Henri Goverde en Katrien Termeer (red). Governance in de groen-blauwe ruimte. Van Gorcum, 2009.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten