Pagina's

zaterdag 8 maart 2008

op zuivelcursus

Deze week hielp ik dus een Wageningen Bussiness School cursus over de zuivelmarkten organiseren. Ook als organisator leer je van de keur van inleiders. Voor mezelf en voor de lezer noteerde ik wat opvallende punten:

De EU verliest duidelijk veel marktaantdeel in een groeiende markt. Dat was gesubsideerde export, en dat hebben we door de quotering niet weten te vervangen door ongesubsideerde export, hoewel dat best gekund zou hebben (als we de quota hadden verruimd). Nieuw-Zeeland, Australie en Argentine (kaas) winnen. Brazilie is van importeur exporteur geworden, vooral van volle melkpoeder, het product waarin melk internationaal wordt verhandeld.

Want water transporteren heeft niet zoveel zin. Overigens is transport nauwelijks een milieuprobleem. Het grote milieuprobleem van de veehouderij zijn extensieve systemen (waarin je milieu niet kunt fijnregelen) en ontbossing. En verder de welvaartsgroei die de vraag naar producten opdrijft - maar wie gaat de chinese kindertjes hun yoghurt ontzeggen?

Over de toekomst lopen de meningen zeer uiteen. De verwachtingen van deskundigen lopen uiteen van Himmelhoch tot zum tiefsten Betruebt. Dat heeft te maken met onduidelijkheden over de quota en effecten van de afschaffing. Ook de veevoersituatie is onduidelijk. Sommigen vrezen dat de EU zonder GMO-vrij voer komt te zitten, omdat de rest van de wereld GMO inmiddels wel omarmt. Ook over het effect van biofuel is er onduidelijkheid. Zelf denk ik dat de veevoerprijzen en daardoor de melk- en vleesprijzen omhoog gaan door de biofuel en dat dit effect wat geremd wordt door eiwit-rijk veevoer dat als bijproduct van de biobrandstoffen beschikbaar komt. Maar er zijn er ook die het tweede effect als misschien wel even groot als het eerste inschatten. De EU lijkt momenteel de marginale wereldproducent, dus bij uitbreiding van de wereldproductie zal de wereldmarktprijs de europese marginale kosten moeten volgen. Voor Nederlandse boeren kon dat wel eens leuk uitpakken, en echte ondernemers vonden de onduidelijke toekomst dan ook kansrijk: het geeft ruimte om te ondernemen.

Tot slot: Numico schat dat 40% van de ziekenhuispatienten in Europa zo slecht gevoed worden dat ze daardoor 6 dagen langer in het hospitaal moeten blijven en dat men een overlijdenskans heeft die 6 keer te hoog is. Er is dus nog veel onbenutte kennis.

Op de foto lokale melkverkoop af boerderij in Igls, Oostenrijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten