De NRC besteed vanavond aandacht aan een pyramidezwendel in de bollenteelt rond het bedrijf Novacap. Er is zo'n 120 miljoen verdwenen. De vergelijking met de tulpen-mania in de 17e eeuw is snel gemaakt, de krant doet dat ook maar toch is er een verschil. Nu lijkt er sprake van vooropgezette zwendel, toen was er alleen speculatie. En dat brengt me van de bollenboefjes op beleggen in grondstoffen.
De usual suspect van veel wat er mis gaat in de wereld is China. Zo wordt het land ook steeds genoemd als bron van alle voedselprijsstijgingen. Die oorzaak zou wel eens overschat kunnen worden: zo is er afgelopen jaar niet meer maar minder zuivel in China geimporteerd, vertellen deskundigen me aan de hand van de handelsstatistiek. Hogere prijzen remmen misschien de vraag af.
En een volgens mij volstrekt onderschatte factor is de financiele speculatie. Het maartnummer van TKA - Technisch Kwantitatieve Analyse (een blad van Reed Elsevier voor beleggers) bevat weer diverse stukken waarin op agrarische commodities als aantrekkelijke belegging wordt gewezen.
En een beleggingsadviseur van de Rabobank (!) stuurde me onderstaand persbericht van het ANP toe, dat boekdelen spreekt en ik maar even grotendeels citeer:
Beleggen in grondstoffen als goud en tarwe is helemaal in. De onzekere tijden op de aandelenmarkten, de ongekend hoge prijs van olie en de steeds verder verzwakkende dollar doen investeerders massaal overstappen op de relatief stabiele grondstoffen. Ook de 'gewone' belegger.
,,De wereldwijde investeringen in grondstoffen zijn van een paar miljard dollar tien jaar geleden toegenomen tot zo'n 150 miljard nu'', zegt specialist Hector McNeil van het Britse handelshuis ETF Securities. ,,En ik denk dat dit bedrag eind dit jaar richting de 200 miljard dollar gaat.'' Als aandelen slecht presteren op de beurs, zoals ook de laatste maanden het geval is, spreiden beleggers hun risico's en stappen onder meer in grondstoffen.
Beleggers zien van oudsher edelmetalen als goud en zilver als veilige haven bij onrust op de financiële markten en politiek onstabiele situaties. Maar de laatste jaren zijn ook andere grondstoffen in beeld gekomen. ,,Tarwe, koffie, soyabonen en suiker, maar ook zink en koper'', zegt zelfstandig financieel adviseur Marcel Tak. ,,Waar de prijs omhoog gaat, ruiken beleggers hun kans. En er was afgelopen jaar wel wat te verdienen. Veel grondstoffen zijn bijna verdubbeld in waarde.''
Grondstoffen zijn ook niet meer alleen het speelterrein van privébanken die daarin voor hun cliënten beleggen, fondsenmanagers, en hedgefondsen. ,,Steeds vaker zijn het privépersonen. Het gaat dan meestal om actieve beleggers die weten wat ze doen, want het is een volatiele markt'', zegt McNeil. Zo ging de prijs van tarwe vorige week nog met 25 procent omhoog doordat Kazachstan, een van de grootste producenten, liet weten de productie te verlagen. Ook de prijzen van maïs en rijst stegen de laatste dagen tot recordhoogten door beperkte voorraden en slechte weersomstandigheden. Daarnaast speelt concurrentie van de biobrandstoffenindustrie mee.
Het is sinds een jaar of twee dat grondstoffen, die vaak in een zogenoemd 'mandje' worden aangeboden, zijn ontdekt door de particuliere belegger. Volgens McNeil komt dit mede doordat de markt tegenwoordig transparanter is geworden. Beleggen in grondstoffen gaat op dezelfde manier als beleggen in aandelen. De particulier kan gewoon vanuit huis de bank bellen om stukken te kopen.
Aldus het ANP. Die twee jaar is intrigerend: er lijkt een opvallende samenloop tussen de agrarische prijzen en de mogelijkheid om vanuit de leunstoel thuis in een mandje te beleggen. Er is ruimte voor nader onderzoek naar de effecten van financiele speculatie op de reele agrarische markten.
Is het ergens niet schrijnend dat mensen thuis vanuit de 'leunstoel' invloed proberen geld te halen door te profiteren van stijgende voedselprijzen?
BeantwoordenVerwijderenDit ten koste van mensen die niet langer in staat zijn hun kinderen te voeden.
Beleggen en speculeren in voedselproducten is in mijn ogen een schaamteloze zelfverrijking die letterlijk over hongerende lijken gaat.