weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
Pagina's
dinsdag 31 mei 2022
Robotic accounting in Sustainability
maandag 30 mei 2022
Verdronken Zwarte Polder
woensdag 25 mei 2022
Zeeuwsvlaamse armoede
Enfin, het boek De Geschiedenis van Zeeland deel IV meldt dat de armoede in Zeeland met name ook in Zeeuws-Vlaanderen niet gering was. Er waren veel pachtboerderijen met Belgische en Franse grondeigenaren die voor de hoogste pacht gingen en pachtboeren waren niet zo genegen landarbeiders ook een eigen stukje grond te verhuren. De lonen lagen er nog lager dan elders.
En er bestond tot in de late jaren 60 van de 20ste eeuw een gemeenteklassificatie op basis van het loonpeil in een gemeente. Daarmee werden dan weer uitkeringen e.d. gedifferentieerd. En dus zaten gemeentes aldaar in de laagste klasse, lager dan bv. Middelburg. Dat leidde tot veel geklaag omdat consumptiegoederen in Zeeuws-Vlaanderen door transport met de boot eerder duurder dan goedkoper zouden zijn.
Momenteel zijn het de toltarieven die in de strijd worden gegooid en is het gras aan de overkant nog steeds groener. Sommige problemen hebben een lange historie.
zondag 22 mei 2022
zuinig in zeeland
Het boek voert een enkele spreker uit het begin van de 20ste eeuw op die verhaalt over de armoede, nog sterker op de oude dag bij slechte armenzorg, en dat een prikkel noemde om elke cent opzij te leggen om op de oude dag waarin werken niet meer kon, toch nog enige reserve te hebben. Een reactie op de armoede zou dus ook zuinigheid in de volgende generatie zijn geweest.
Later, toen de trein er was, trokken plattelandsmeisjes die als dienstbode in bv. Middelburg werkten, naar de randstad, daar lagen de lonen soms op het dubbele en waren ze welkom als harde werkers. Misschien heeft dat allemaal bijgedragen aan het imago.
donderdag 19 mei 2022
voorwaarden voor gezag
maandag 16 mei 2022
draagbare tech
Al enkele jaren pleit ik voor een research-infrastructuur waarin mensen hun eet- en levenstijl/gezondheiddata kunnen beheren en met onderzoekers delen. The Economist bracht vorige week een technology special of wearble tech: the quantified self. Over hoe de Fitbit en Apple Watch en andere apps je gezondheid bewaken en soms ook eetsuggesties doen. Aanbevolen, en zorgen dat die onderzoeksinfrastuur er komt, zo zou ik zeggen.
zondag 15 mei 2022
Rli en gemeenten
Afgelopen week was ik blijkbaar druk met wat besloten bijeenkomsten, zoals een lezing van prof. Louise Vet bij de societeit en het brondiner van Vitens. En dus was het hier stil. Intussen bracht de Rli een samenvatting van adviezen uit met relevantie voor (nieuwe) gemeenteraadsleden. En anderen. Zie alhier
maandag 9 mei 2022
zaterdag 7 mei 2022
Vrouwentongen
Een makkelijke plant die niet veel water hoeft en op de vensterbank niet kapot te krijgen is. Maar nu de oorsprong van deze Belgische voorkeur: die is koloniaal, de moederplanten (twee scheuten) kwamen in 1900 mee uit Congo. Een voor de eigenaar van het land, Koning Leopold II, en een voor de plantentuin in Meise. Als dat maar geen Zwarte-Piet-discussie wordt.
donderdag 5 mei 2022
Wetterskip en Boeren met Toekomst.
Vanochtend lichtte ik het Rli Advies Boeren met Toekomst toe bij het Wetterskip Fryslan. In een hybride bijeeenkomst, dus per video-vergadering vanuit huis. De slides heb ik online gezet
woensdag 4 mei 2022
hoge prijzen: een column
Mijn column met retro-recensie op BoerenBusiness heeft deze maand de lange termijn aanbodselasticiteit als onderwerp - zonder dat woord te noemen. Ik herlas Slicher van Bath. Zie alhier.
maandag 2 mei 2022
jagers, vissers en boeren
Boeiend interview in de NRC afgelopen zaterdag met David Wengrow, medeauteur van Het begin van alles - een nieuwe geschiedenis van de mensheid. Waarin de stelling wordt verdedigd dat landbouw en jacht/visserij/voedsel-verzamelen eeuwen naast elkaar bestonden in dezelfde gemeenschap of gezinnen en dat boeren ook makkelijk terugschakelden zodat er helemaal niet zo'n logische opeenvolging van ontwikkelingsstadia is. En dat landbouw niet de veroorzaker was van bezit en sociale ongelijkheid, dat had je in die eerdere samenlevingen ook. Die worden te paradijslijk voorgesteld.
zondag 1 mei 2022
Groeten uit Gent
Enfin, mooie gelegenheid om veel Vlaamse collega's te ontmoeten, van een gezellig afzwaai-diner te genieten en de dag erna Gent te verkennen. Deze week kun je nog terecht op de 5-jaarlijkse Floralien Gent met veel bloemsierkunst, een wonderschoon boomkwekerijbos op de wielerpiste en veel azalea's, zoals bekend het (inmiddels officiƫle) streekproduct van het Gentse. Komende posts dus wat foto's.