Onlangs berichtte ik hier over de landbouwgids 1955, in een veel gelezen stukje. Na die blog bekeek ik nog wat oude landbouwgidsen. Allereerst valt op dat de kwaliteit van het papier steeds beter wordt. De papierschaarste was blijkbaar over of de boer en voorlichter hadden meer te besteden. De uitgave 1962 heeft zelfs kleurenschema's voor de vruchtopvolging en advertenties met enige kleur. Ook de drukker verandert. Dat was de Staatsdrukkerij in opdracht van de Stichting Landbouwgids maar de uitgave 1959 vermeld op het schutblad slechts de Stichting.
Ik krijg de indruk dat ook de onderwerpen de historie weerspiegelen. Steeds vaker gaat het over tractoren (en het kunnen steigeren van die dingen) als ook stallenbouw.
Wat ik nog niet verteld had is dat de gids ook tips geeft voor de moestuin en een katern heeft met informatie voor de boerin. Over het belang van moderne woonomgeving, tot tips voor het conserveren van levensmiddelen en instructies voor de huisslacht. Voor dat laatste geeft de uitgave 1954 recepten voor met-worst, cervelaatworst, bloedworst, bakleverworst, balkenbrij, hoofdkaas, zultspek en zwoerdrolletjes.
De uitgave 1956 is voor mej. J.P Burema M.S. aanleiding deze recepten aan te vullen met typische streekrecepten: Groningse stamppot bonen met spek, drabbelkoeken, kruudmoes, proemenkreuze (drenthe), Palmpasen, Weipap, Stoofpot met kaasrandjes, grauwe erwten met rozijnen, gedroogde schar (Flakkee), Doornappelvla (het ging om kruisbessen), Spek en peren, bierpap en natuurllijk Limburgse vlaai. Daarna is de vlekkenverwijderingsgids toepasselijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten