Pagina's

zaterdag 21 november 2020

Red de cowboy

Onder het motto Gedeelde smart is halve smart kunnen de Nederlandse veeboeren die zich weggezet voelen door de natuurbeweging wellicht troost zoeken met hun collega's in Montana, USA. Daar lijkt het nog een graadje erger want heeft men de natuur en het grootkapitaal tegen zich. De prairies zijn een van de vier grote wilde grasland-ecosystemen in de wereld (met Patagonië, Mongolië en Kazakstan) en worden door ranchers extensief gebruikt. Maar als het aan de doe-goed ngo American Prairie Reserve ligt gaan we over tot het verwilderen van de prairie met de inheemse planten en dieren as bizons, bighorn schapen wolven, grizzly beren en ander groot wild. Er zit veel groot geld achter deze organisatie, vooral  van de nieuwe rijken uit de high tech bedrijfstak in Californië. Die willen een Amerikaanse tegenhanger van de Serengetti. De eerste 850 bizons zijn er, doel: 10.000.

De boeren vrezen niet alleen de wildschade, door het doden van dieren en overbrengen van besmettelijke ziektes. De grondprijzen stijgen in het gebied, maar volgens de APR komt dat niet omdat zij ranchers uitkopen maar omdat stedelingen vanwege Corona buiten willen wonen. Dat klinkt me niet heel aannemelijk in de oren. In ieder geval leidt dat tot forse discussies in families en vriendenkringen van boeren die zich wel uit laten kopen.

De ranchers zijn een publieksvriendelijke campagne begonnen: Save the Cowboy Met posters van een paar oudere cowboys die op een hek zitten met in de achtergrond de oranje ondergaande zon. Dat slaat lokaal aan. Met oog op de toeristenmarkt zou ik eerder gekozen hebben voor een lonesome riding cowboy te paard die appelleert aan de toeristen die zijn opgegroeid met Rawhide en Lucky Luke. Maar dat terzijde.

The Economist: rewildering the prairie - where the wild things are. 14.11.2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten