Pagina's

woensdag 8 januari 2020

De rol van de overheid in de economie

Het volgende hoofdstuk in Samuels et al.  is geweid aan een analyse over hoe economen door de eeuwen keken naar de rol van de overheid in de economie. Auteur Steven Medema begint bij de oude Grieken, die niet zoveel zagen in inernationale handel,, en de overheid moest wel zorgen voor enige sociale orde. De physuocraten hadden in tegenstelling tot hun voorgangers, de mercantilisten, ook niet veel met handel. Dat ging al snel om industrie-goederren, en dat zou leiden tot een roep om lage lonen en dus lage voedselprijzen, en daar waren deze agrarische fundamentalisten niet van.
In tegenstelling tot onder het motto laisez fairre vaak wordr gesuggereerd, zagen de klassieken wel degelijk een rol voor de overheid. Al was het maar om de markt te laten functioneren. John Stuart Mill had er een mooie passage over waarin hij een pleidooi hield om ook de natuur onderwerp van het rechtsysteem te maken: " Is there not the earth itself, its forests and waters, and all other riches, above and below the surface? These are the inheritance of the human race, and there must be regulations for the common enjoyment of it".
Met het marginalisme werd de rol van de overheid sterker ingeschat en met de welfare economics van Pigou moest de overheid de externalities gaan corrigeren. Tot het inzicht kwam dat er naast market failure ook government failure bestaat. Onderbouwd door Coase en de public choice school

Geen opmerkingen:

Een reactie posten