Pagina's

zondag 10 februari 2019

metamorfose

Vorig jaar bestond WUR 100 jaar en dat leidde tot een jubileumboek Metamorfose. En een supplement daarop. Ze lagen lang op de hoek van de tafel, maar nu vond ik tijd om er aan te beginnen. Allereerst het supplement, dat de eerste 75 jaar behandelt (imdat er al een uitgebreid wetenschappelijk werk op dat vlak was).
Wageningen, Suriname
Het blijkt dat Wageningen vooral Wageningen is geworden omdat de gemeente halverwege de 19e eeuw een HBS wilde. Maar dat was te duur voor het stadje van 6.000 inwoners. Totdat de rijksoverheid, zo ging althans het gerucht, subsidie over zou hebben voor enkele landsbouwscholen die voortbouwden op middelbaar onderwijs. En zo kwam er in 1869 een HBS. En in 1873 kreeg die de landbouwopleiding: na 3 jaar HBS stroomde men niet door naar de bovenbouw van de HBS (die toegang gaf tot een universiteit) maar naar de rijkslandbouwschool. De landbouwhogeschool is van 1918, vandaar dat jubileum.
Verder is opvallend in het boekje van Leo Klep dat tot na de Tweede Wereldoorlog het vooral ook een opleiding voor de kolonien was, tot wel de helft van de studenten ging in Indie aan de slag. Niet zo raar misschien: de Nederlandse boerenbedrijven waren vaak klein, waar de volgende generatie het vak thuis leerde of op een regionale landbouwschool. Veel organisaties in de landbouw waren kleine lokale cooperaties, de vraag naar afgestudeerden voor het ministerie, de productschappen, de centrale cooperaties explodeerde pas in de jaren 50 met de modernisering (het boekje legt uit hoe landmeetkunde populair werd met de ruilverkavelingen).
Maar Indonesie was anders. De (veelal niet armlastige) planters stuurden hun zonen naar Deventer en Wageningen en de grote koloniale ondernemingen konden wel wat academische kennis gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten