Pagina's

vrijdag 22 juni 2018

Metamorfose

Vanmiddag werd in Wageningen het jubileumboek Metamorfose gepresenteerd. Het beschrijft op journalistieke wijze de laatste 25 jaar van Wageningen UR, dat zijn eeuwfeest viert. Een gezellige bijeenkomst en het boek ziet er leuk uit. Toegegeven, ik ben biased want ik kom uitgebreid aan het woord in een hoofdstuk over (big) data in onderzoek.
Wel werd door een van de sprekers vanmiddag even de geschiedenis herschreven. Wageningen zou altijd altijd al zeer internationaal geweest zijn en bij de start in 1918 al een derde internationale studenten hebben gehad. Ik hoop dat dat niet bedoeld was als het wegpoetsen van het koloniale verleden: die internationale studenten kwamen uit plaatsen als Bandung. Nu is Indonesië inderdaad buitenland maar toen gewoon deel van het Koninkrijk der Nederlanden (en niet eens via ingewikkelde constructies als nu in de Caraïben). Die studenten waren toch vooral zoons van (Hollandse) planters en studeerden zaken als Koloniale bosbouw (nu: tropische bosbouw).
De studenten kwamen dus geografisch wel van ver (en ze reisden langer met de boot naar hun studie dan de huidige Chinese student), maar internationaal waren ze niet. De internationalisatie van de studenten is dus echt onderdeel van de metamorfose van de laatste 25 jaar.
Overigens is het begrip Nederland ook al schimmig zonder het verleden er bij te halen.. Vanochtend had ik een vergadering waarin de marketing van dit land naar buitenlandse toeristen aan de orde kwam (er komen er nog 9 miljoen bij komend decennium, waar het aantal buitenlandse bezoekers dat hier overnacht nu gelijk is aan de bevolkingsomvang van 17 miljoen, moet de hotelcapaciteit nog harder groeien dan de woningbouw). Dat leidde weer eens tot de vraag of het nu Holland marketing is of The Netherlands. Voor wie niet overtuigd is dat Holland een veel simpeler concept is dan The Netherlands of Dutch, nog maar eens een link naar dat geweldige youtube filmpje. Over metamorfose gesproken.

Het boek Metamorfose van Joost van Kasteren en Martijn de Groot is uitgegeven bij Wageningen Academic Publishers (dat alleen zijn naam met Wageningen UR deelt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten