Pagina's

vrijdag 16 september 2016

Peak Farmland

The Economist van 3 september komt nog met een boekentip: Johan Norberg schreef "Progress: 10 reasons to look forward to the future". Wij krijgen vooral informatie via de media over waar het fout gaat, omdat dat onverwachts is, en dat is de definitie va nieuws. Waardoor de mens pessimistisch is en denkt dat er meer fout gaat dan goed. We zien wel de vliegtuigcrashes, niet de miljoenen geslaagde vluchten.
We vergeten ook hoe slecht het vroeger was. Het paleis in Versailles stonk geweldig, er was geen goed sanitair. Door goed eten en betere scholing worden onze hersenen steeds beter (het zgn. Flynn effect). We kunnen problemen sneller oplossen als er een crisis is. Er is ook een moreel Flynn effect: steeds meer mensen kunnen steeds beter abstract denken, daarmee zich in een ander verplaatsen en dat leidt tot meer tolerantie.
Dat ik het boek hier aanhaal (of beter: de recensie), is omdat Norberg ook de term Peak Farmland introduceert. Hij denkt dat we zo efficient aan het worden zijn in de landbouw dat we steeds minder areaal nodig zullen hebben. Hij haalt een studie aan dat we aan het eind van de eeuw een oppervlakte van twee keer Frankrijk teruggegeven hebben aan de natuur. Het lijkt me optimistisch, maar misschien heb ik ook wel last van al die sombere berichten.
Enfin, dat allemaal omdat kennis cumulatief is en gemakkelijk, en steeds gemakkelijker, gedeeld kan worden. En "this most important resource is pleasantly reproducible".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten