Pagina's

zondag 25 mei 2014

FloraFaunaHack

Gisteren bracht ik de zaterdagmiddag door op de Campus van Wageningen UR, waar dankzij Alterra de Flora and Fauna Hack werd gehouden, als waardig opvolger van de Polderhack vorig jaar in Eindhoven tijdens AgrimeetsDesign. Hetzelfde organisatieteam had er weer wat moois van gemaakt. Het leidde tot 9 mooie apps, die ik hier weergeef in de volgorde van de uitslag. Het commentaar is het mijne, niet dat van de jury.
1. Treefie.com - een app voor een challenge van de Gemeente Haarlem die de belangstelling voor monumentale bomen wil aanwakkeren. Mooie app die meteen bruikbaar is door de QR code op een boom te scannen (of de locatie te gebruiken?) en dan info geeft uit een open data bestand en vevolgens sociale interaktie uitlokt: deel verhalen, foto's, kerf digitaal je naam, ga op zoek naar andere monumentale bomen etc. Mooi uitgewerkt en het werkt. Gaarne in open source aanbieden voor heel Nederland. De eerste prijs van 2500 euro waard.
2. My  iGuana lost een probleem in ons Caraibische dorp St. Eustatius op. Daar leven nog 200 van de ooit 100.000 iguanen en er zijn er 5000 nodig voor een levensvatbare populatie. Een van de oorzaken: ze belanden op de bbq. Een app moet er door kids gekoesterde dieren van maken. Door ze individueel een naam te geven (first come, first serve basis), wat kan via beeldherkenning (die al werkt voor walvissen). Foto's kunnen worden geupload, verhalen gedeeld, etc. Goed voor de 2e prijs van 1000 euro.
3. Potata moet de sociale dimensie van de stadslandbouw worden. het brengt mensen met tuinen / grond samen met hen die kennis van groenten of bloemen hebben, of in tuinieren geinteresseerd zijn. Ook voor het weggeven of ruilen van producten. Goed voor een derde prijs van 500 euro.
4. Bee there won de 4e prijs, een luchtfoto uit een drone op een Nederlandse plek naar keuze. Bee there gebruikt tal van open data, o.a. over gewassen, om voor bijenhouders uit te rekenen wat de voedingswaarde van een plek is (bij een keuze uit een vliegafstand van 3 of 5 km) en het vergiftigingsrisico. En zo kunnen optimale locaties bepaald, resp. de karakteristiek van een standplaats worden bepaald.
5. Biodiverse farming geeft boeren de mogelijkheid biodiversiteit te monitoren en data te delen met burgers. Goed  voor een bezoek van het team aan een biologische boerderij.
6.- 9 En 4 ex-aequo prijzen [mooie fotos]:
  • Grass is greener schat met remote sensing data de biomassa van een plek en vergelijkt die met een plek naar keuze, zodat je kunt zien of het gras daar groener is.
  • Find your farmer is een oplossing voor een challenge van de gemeente Haarlemmermeer om burgers en boeren te verbinden en te zien wat waar bij de boer te koop is. (Suggestie mijnerzijds: mogelijke volgende stap: uitjes voor mensen die op Schiphol moeten wachten, waarom zouden ze alleen naar de Keukenhof kunnen en niet kennismaken met deze echte polder onder de zeespiegel?)
  • Catch and go richt zich op de oudere jeugd, die met een soort geo-catching de natuur in wordt gelokt. Verzamel punten en win aan het eind van het seizoen kaartjes voor Lowlands
  • Furbee simuleert het gedrag van het bijenvolk in de korf: gaan ze het overleggen, hoeveel honing wordt er gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten