"Het heeft verstand van techniek, maar weet nauwelijks iets te zeggen over de sociale, poltieke en economische gevolgen daarvan".
Een mooie quote die we in het aanprijzen van ons onderzoek rond sociale innovatie van techniek wel in chocoladeletters kunnen zetten. Hij is van Evgeny Morozov, verbonden aan Stanford en auteur van The Net Delusion. Stond vandaag in de NRC als opening van zijn essay Het Data Delirium.
Zijn klacht: alles wordt vernauwd tot een Silicon Valley oplossing: oplossen met meer berekeningen (code) of met meer data en liefst beide.
Hij gebruikt obesitas als voorbeeld: we gaan er vanuit dat iedereen een smart phone heeft, die vastlegt hoeveel we lopen en niet lopen en die, liefst met een Google Glass bril, ons in de supermarkt informeert over goede keuzes en aan de maaltijd waarschuwt of een voor- of een nagerecht te nemen, niet beide. Want het is onze eigen schuld dat we verkeerd eten. Maar misschien zijn obese mensen wel arm, hebben twee banen, geen auto om naar de groentemarkt, en is het volstrekt rationeel om een hamburger te nemen.
Morozov citeert met instemming de Franse filosoof Gilles Deleuze (1990): "we zien natuurlijk wel dat elk soort maatschappij samengaat met een bepaald soort machine, waarbij eenvoudige mechanische machines samengaan met soevereine maatschappijen, thermo-dyanmische met discipline maatschappijen, cybernetische machines en computers met controlemaatschappijen. Maar de machines verklaren niets. We moeten de collectieve ordening analyseren waarvan de machines maar één onderdeel zijn".
Een van de oplossingen van Morozov: breng de politiek en de economie terug in de digitale discussie.
Mooi essay dus, in een weekend waarin met mij velen in Europa nog werken aan EU voorstellen omdat het Future Internet PPP nog 100 miljoen te vergeven heeft uit FP7.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten