Pagina's

zaterdag 26 oktober 2013

De Polderhack

Glas in lood bits en bytes van
Richter in de Dom van
Keulen
Eindhoven is deze week in de ban de jaarlijkse Dutch Design Week, met dit jaar Agri Meets Design. Waarvan de Polderhack, gisteren en vandaag op de High Tech Campus, prominent deel uit maakte. Ik mocht helpen jureren en vanmiddag waren er prijzen voor 7 geweldige apps. De organisatie zal het nog wel officieel op hun website zetten, maar op verzoek van enkele betrokken twitteraars, hier de uitslag:

1 De Grote Trekker prijs (1000 euro) als beste Polderhack voor de boer. Om precies te zijn: voor de precision farming data uit de machines van Jacob van den Borne Aardappelen die het team Kaveliers (ook de naam van de app) omzette in fraaie kaarten met de data op 3*3 meter kwadranten. Iets waar meer boeren op zitten te wachten. Ook uitbreidbaar met (open) data over de historie van percelen. En het regenbericht per kavel wordt al bijgeleverd. Lijkt zo toepasbaar in bedrijfsmanagement software. Knap gedaan in zo weinig tijd.

2. Vijf ex-aequo tweede prijzen (van 500 euro):
  • De Beste Data Ploeg voor het beste gebruik van Open Data ging naar de Wat-groeit-hier? app, waarbij fietsers en wandelaars op basis van de locatie van hun smart phone informatie krijgen over gewassen (achtergrond, recepten), stallen en dieren. Met de mogelijkheid van user-generated content zodat boeren data kunnen uploaden die ze willen delen, zoals waar hun producten te koop zijn of het feit dat er schrikdraad staat ("pas op") of waarom er gespoten is.
  • De Grootste Oogstprijs was er voor de app die (potentieel) de meeste euro's zou kunnen opbrengen. De jury kende die toe aan PestiLeaks dat probeert de Word en PDF-bestanden van de Staatscourant met daarin voorschriften over gewasbeschermingsmiddelen (van het CTGB) om te zetten naar een webservice en app die te koppelen is aan het bedrijfsmanagement systeem. Iets waar heel veel boeren en hun adviseurs en accountants al lang op zitten te wachten. Een app bepleit door CLM en Kon. Wilhelminapolder, die eigenlijk niet nodig zou moeten zijn bij goede open data.
  • De Beste Combine prijs voor de meest creatieve app werd uitgereikt aan Foodback, dat feedback geeft als je voedsel denkt weg te gaan gooien. De app geeft dan niet alleen de schade in geld en milieu-effecten aan, maar ook (met crowd generated content) tips om te testen of het voedsel echt bedorven is ("leg het ei in water en strooi er zout bij") en Oma's recepten voor restverwerking (wentelteefjes van oud brood).
  • De Moeder Aarde prijs met de beste hack voor planet en welzijn ging naar de duurzame app Veggy Games / "ik wordt kok" waarbij kinderen via een spelletje worden geleerd gezonde maaltijden samen te stellen. Met de levels Keukenhulpje, sous-chef en chef.
  • De App-a-tizer prijs voor de impact op ons voedselssysteem kende de jury toe aan de app "Eet je beter" die fraai gemonteerde profielen van referentiepersonen beschikbaar stelt en helpt intenties voor voedselaankoop te vormen en daar ook aan vast te houden bij de koop en maaltijdbereiding. Een van de vele apps die goed gebruik maakte van de door Frugicom beschikbaar gestelde Veggipedia data
3. De derde prijs, de Beste Zaailing, voor een sympathieke app die nog moet groeien (een stapel boeken) ging naar de app Bord zoekt Boer, waarbij food recognition software wordt ingezet om de foto die je in een restaurant neemt van je bord, van data te voorzien over de herkomst van het eten. Mogelijk niet een dubbel, maar een driezijdig platform: de restauranthouder kan extra authenticiteit bieden met koppelingen naar de boer-leverancier, de boer kan zijn klanten van een verhaal voorzien en checken of zijn informatie in het restaurnat ook verwijderd wordt als de leveranciersrelatie verdwijnt (nu schijnt er nog wel eens mooi weer te worden gespeeld) en de consument heeft eindelijk een reden om a-sociaal de smart phone te raadplegen bij een diner.

Kortom een zeer geslaagd evenement. Er is geroezemoes over een tweede hack, misschien wel ergens op een akker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten