Pagina's

vrijdag 18 oktober 2013

cash cows - of niet

In India zijn ze dol op koeien en buffels. Maar wordt er ook wat aan verdiend? Een NBER research paper denkt van niet: het rendement op een koe is -64% per jaar, op een buffel -39%. Althans als je de arbeid van de boer waardeert tegen marktwaarde – met als gevolg dat ik het stukje in The Economist kritisch las.

Maar eerst de redenering van de auteurs Santosh Anagol, Alvin Etang en Dean Karian. Zij concluderen dat de kapitaalmarkt niet werkt, maar 7% van de dorpen in India heeft een bankfiliaal. En dus kun je niet makkelijk je geld uitzetten tegen rente. Dan zou je het onder de matras kunnen leggen in plaats van een onrendabele koe kopen, die ook steeds weer voer moet. Maar cash is gevaarlijk, want de verleiding is groot het uit te geven, economen zeggen dan dat mensen ‘myopic’ zijn. Men zou dus geen geld over hebben voor liquiditeit maar juist voor illiquiditeit.
Nu was mijn beeld dat niet alleen de kapitaalmarkt slecht functioneert op het platteland, maar vooral de arbeidsmarkt: er is veel te weinig werk en mensen die wat willen verruilen de armoede op het land voor de ook niet beste, maar wel betere, omstandigheden in de krottenwijk van de stad. En dus is de opportunity cost van marginale arbeid vrijwel nul.  Reden om het paper te downloaden maar de 5 dollar die de NBER er voor vraagt had ik er ook weer niet voor over. Temeer omdat de abstract op de site het antwoord al geeft. Als geen berekende kosten voor arbeid worden ingerekend (hetgeen men een sterke aanname vindt) dan is de rentabiliteit van de koe -6% en die van de buffel +13%. Voeg daarbij wat eigen productie van verse melk (goed voor kindergroei), status en religie, en zo heel erg verliesgevend is het ook niet meer.
Maar dat de kapitaalmarkt op het platteland niet efficient is weten we ook uit Europa toen we nog geen boerenleenbank hadden. De auteurs van het paper “Continued Existence of Cows Disproves Central Tenets of Capitalism” pleiten dan ook voor meer bankiersdiensten op de smart phone, en het liefst met bankrekening waar je getekend hebt voor een blokkering van het opnemen van je geld tot er een bepaald bedrag op staat of onder bepaalde omstandigheden.
Lijkt me mooi onderwerp voor vervolgonderzoek: ik wacht op de grafiek die laat zien dat bij een komst van de smart phone en die bankiersdiensten in een regio het aantal koeien afneemt. Hoeven de boeren niet meer te buffelen om te sparen en het is goed voor het klimaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten