Pagina's

zaterdag 16 maart 2013

Lijstje: globarisering exit?

Tot stilstand gekomen suikerriet
crushers op Marienburg, SU
Een oud-collega van Russische origine die nu in Italie werkt maar op bedrijfsbezoek in Brazilie is, meldt  me net dat zijn rondleider / gastheer bij de centrale inkoopmarkt aldaar (tot zijn verrassing) een paper over het concept van Nested Markets aan het lezen is, waarvan ik co-auteur ben. Mooie feedback - en inderdaad die groentenkramen die in een centrale markt worden verhuurd zijn nested markets, waarbij de performance van de marktkramen ook onder invloed staat van de regels van de markthal voor de verhuur van de kramen. Overigens een concept waar betrekkelijk weinig standaard literatuur over is - wie nog een studie onderwerp zoekt heeft er hier een.
Globalisering in de wetenschap en kennis dus. Vorige week melde het Zwitserse KOF (een onderzoeksclub van ETH in Zurich) dat de globalisering niet meer toeneemt. Al een paar jaar is de mate van globalisering in de wereld stabiel. Op hun website staat niet alleen een mooie grafiek, maar ook een leuke kaart (onder maps) waar je goed kunt zien hoe in de afgelopen decennia de globalisering van de Afrikaanse landen is toegenomen. Dan hier nog even de top-3 van meest geglobaliseerde landen:
1. Belgie
2. Ierland
3. Nederland
Sterke stijgers in het afgelopen jaar: Lesotho en de Dominicaanse Republiek. Sterkste daler: Samoa, nu op plaats 135. Onderaan op 187 bungelt Oost-Timor. En daarna volgen nog een stuk op 20 niet geclassificeerde landen, waaronder de Nederlandse Antillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten