Pagina's

maandag 16 april 2012

80jarige oorlog liep op bier

Tijd voor een nieuwe aflevering rond de economie van de Belgen en hun bier. Eerder blogde ik al over de economisch-historische invalshoek die the Economist met de kerst voorschotelde.
De Amerikaanse wijn (!) economen publiceerden een working paper van de Belgische biervorsers Koen Deconinck en Jo Swinnen, waarin ze onderbouwen dat de grens tussen Nederland en Belgie een gevolg is van de bier consumptie.
Die grens stamt uit de 80jarige oorlog en de opstandige gewesten (onder aanvoering van Holland en Zeeland) financierden hun oorlog vooral uit een bier-accijns. Die was substantieel (20% van de inkomsten) en ging omhoog als meer belasting nodig was. Zelf brouwen was verboden, en bier was toendertijd een must (bij afwezigheid van goed drinkwater).
De Spanjaarden ontbeerden dit middel en moesten vanuit Madrid worden gefinancieerd. Hadden ze zo'n belasting ingevoerd dan waren steden en regio's overgelopen of in opstand gekomen. En dus bepaalde de hoogte van het accijns de reikwijdte van de staatse legers. Meer fraaie details in het paper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten