Pagina's

maandag 2 mei 2011

Bloemlezing

Een paar aantekeningen uit The Economist van 23.4.2011. Een mooie rapportage over de Chinezen in Africa. Met een paar nieuwe gezichtspunten: de resource grabbing en land grabbing lijkt er toch vooral om te gaan het aanbod van grondstoffen te vergroten (en die gaan dan deels naar de fabricage in China), en niet alleen over het monopoliseren daarvan voor China.
Verder is opvallend dat nu ook veel Chinezen op individuele basis het geluk in Africa zoeken, omdat daar misschien nog wel meer ruimte is om ondernemerschap tot waarde te brengen dan thuis. Waarbij Afrika een oefentuin is voordat men zich meer richt op bv. Latijns-Amerika of Europa. Oefentuin omdat juist veel markten in Afrika niet zo perfect zijn. In Lusaka zagen Chineze handelaren kans om de consumentenprijs van kip te halveren, die van kool met 65% te verminderen. Geen wonder dat op verschillende plekken lokale belangen gedaan hebben gekregen de Chineze handelaren van de markt te weren.

Wie denkt dat globalisering echt iets van deze tijd is, kent zijn geschiedenis niet. Het blad prijst het boek World 3.0 van Pankaj Ghenmawat (IESE Business School, Spanje) aan, die veel materiaal aanvoert waarom het wel meevalt met de globalisering. Die was voor 1914 veel groter. En sinds het begin van deze eeuw neemt op sommige terreinen het verschijnsel ook weer af: meer visa, meer wachtttijden aan zelfs de Canadees-Amerikaanse grens.

En nog twee berichtjes uit de hoek "leuke wetenschap": wegwerpluiers zijn zeer problematisch in de vuilstort. Gemaakt van cellulose rotten ze niet echt weg. Een Mexicaanse heeft aangetoond dat ze een ideale voedingsbodem zijn voor oesterzwammen. Kun je ook rustig eten. 
En een aantal Duitsers heeft aangetoond dat piraterij belang heeft bij enige vorm van rechststaat: je moet de buit wel kunnen verkopen en iets met je geld kunnen doen. De piraten voor Afrika komen dan ook niet uit de meest mislukte gebieden, zoals Zuid Somalie, maar uit het noorderlijker gelegen Puntland - waar nog wel wat orde is. Piraterij hoort blijkbaar bij een overgangsfase tussen volstrekte anarchie en een behoorlijke mate van governance.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten