Pagina's

donderdag 7 april 2011

concretere GLB ideeen

De ietwat deftige Haagse societeit de Witte was vanmiddag de plaats waar toutes le monde van het Nederlandse wereldje rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zich verzameld had om te praten over concretere ideeen voor de uitvoering van het post-2013 beleid.
Goed georganiseerd en het kan je via twitter of internet-tv niet ontgaan zijn. Met aan het eind een mooie inzet van de Staatssecretaris die het idee verdedigde dat we inzetten op het vernieuwen en verduurzamen van de sector, en geen geld geven aan bedrijfsvoering waar na 2020 geen maatschappelijke plek meer voor is. Wel natuurlijk met zorg voor de mensen die een forse bedrijfsverandering zullen moeten doorvoeren of daar niet meer aan mee willen doen.

Persoonlijk viel me op dat er nog verschillende werkelijkheden in de discussie bestaan. Waar velen net als ik een situatie zien waarin de wereldmarkt hoger is dan de EU interventieprijs, en -zoals iemand uit de zuivel voorrekende- er de afgelopen jaren zeer weinig exportrestituties zijn gebruikt, leven sommigen nog met het beeld van de dumping op de wereldmarkt en pleiten voor afscherming.
Verder legde een enkeling het begrip concurrentiekracht uit als een recht op bestaan van elke boer. Helaas, maar dit is een begrip op sector of regionaal niveau en een concurrerende sector is gebaat bij een dalend aantal bedrijven zodat anderen kunnen groeien en de kostprijs verlagen door benutting van nieuwe, steeds weer grotere, technologie.
Zelf ging me het teveel over alleen boerderijniveau. Bij groene groei is duurzaamheid niet iets wat je uit de winst doet als maatschappelijke activiteit, maar is het een business model. Zou het bedrijfsleven niet een stap kunnen maken door niet alleen op eiwit of vet of wintermelk uit te betalen, zo stelde ik, maar ook op duurzaamheid. En kunnen we dat dan versterken met een deel van de GLB premies en die ook inzetten om het peleton te laten aansluiten bij die kopgroep? De bureaucratie lijkt me mee te vallen, en in ieder geval niet lastiger dan het meten van percelen of de certificering van biologische landbouw. Er wordt achter de schermen aan gewerkt zo kwam men mij onder de borrel vertellen.
En dus verliet ik met een zeker optimisme de societeit: het is lente en de vernieuwing zit in de lucht. Zelfs het SCP constateert dat het optimisme in dit land terugkeert, zo meldde de NRC bij thuiskomst. En de ECB verhoogde voor het eerst weer de rente, de periode met de laagste rente sinds de komst van de Amsterdamsche wisselmarkt in de 17e eeuw is ten einde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten