Pagina's

zondag 6 maart 2011

Nederland in de ondernemerschaps top10

Aan lijstjes waarin landen worden gebenchmarkt op hun economische prestaties geen gebrek. Naast die over inkomen per hoofd van de bevolking (het ultime doel zou je zeggen), zijn er lijstjes die ook proberen te meten hoe het staat met het zaken-klimaat (de Wereldbank lijst: hoe snel kun je een b.v. oprichten?), en natuurlijk de lijst die concurrentiekracht probeert te meten, van het World Economic Forum (the global enterpreneurship monitor).
Een probleempje met de laaste lijst is dat het alle ondernemers op een hoop gooit: de innovatieve biotech start-up die veel banen schept en de werkeloze in Zimbabwe die zich noodgedwongen als ZZP-er in de statistieken meldt en zich bezig houdt met straathandel.
De Wall Street Journal en the Economist melden nu de dat er enkele academici in dit gat gesprongen zijn met de Global Enterpreneurship and Development Index. De index corrigeert voor het stadium van ontwikkeling van een land, naar aanleiding van Michael Porter's 3 fasen: factor-driven, efficiency-driven en innovation-driven. Ondernemerschap zou een S-curve vormen over die drie fasen. In deze index worden alleen start-ups in de high en medium tech meegenomen.
Na wat gezoek op internet (het is de bedoeling dat je het boek van auteurs Acs en Autio koopt), vond ik een paper met de ranking: Nederland staat (ook hier) op nummer 10, na de top3 van Denemarken, Canada, de VS. Maar voor Belgie, Finland en Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten