Pagina's

zaterdag 7 augustus 2010

scenario's voor voedselveiligheid

Drie scenarios voor de toekomst veilig voedsel (en andere producten) zijn er terug te vinden in een goed leesbaar boek dat de VWA een tijdje geleden publiceerde:
  • Volkomen veilig: de overheid heeft een dominante rol in de samenleving en zeker rond het punt van veiligheid. Maakt daarbij zelf gebruik van de nieuwste technieken. Bedrijven die goed scoren krijgen een keurmerk, wie onder de maat presteert komt op de naming & shaming lijst. Preventie staat centraal.
  • Risk is business ontstaat (ik citeer pag. 43) onder het eerste kabinet Rutte dat de overheidstaken vanwege noodzakelijke bezuinigingen terugbracht tot staatsveiligheid en handhaving van de rechtsorde, terwijl de rest werd geprivatiseerd. Het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor risicobeheer, is aansprakelijk, kan zich verzekeren, en differentieert in de markt met producten met een hoog en laag veiligheidsniveau. Risico-bewustzijn is mogelijk bij een deel van de bevolking ook niet zo groot in deze maatschappij, al was het maar omdat men er toch geen geld voor heeft.
  • Delen is weten: burgers hebben weinig vertrouwen in overheid en bedrijfsleven maar organiseren zich zelf (wisselen al of niet juiste kennis van risico's uit via internetfora?), en bepalen en betalen zelf hun eigen veiligheidsmaatregelen (de gated community). Het risicobewustzijn is groot.
Naast deze scenario's geeft het boek een mooi overzicht van innovatieve technologien, risico's en een update van het begrip Risk Governance.

VWA: Voorzorg voor voedsel- en productveiligheid - een kijkje in de toekomst. 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten