"Mijn visie is dat commodities volatiel kunnen zijn, met name in de landbouwsector, een van de weinige markten waar de verwachtingen met betrekking tot vraag en aanbod zeer snel kunnen wijzigen, vaak als reactie op weersomstandigheden", zo schrijft beleggingsguru David Fuller deze maand in zijn column in het blad Technische en Kwantitatieve Analyse.
Het zijn niet alleen die speculaties over oogsten, maar ook tal van substitutie-effecten en een veel elastischer aanbod dan men vaak denkt, die raar genoeg die volatiliteit bepalen, zo denk ik - mede op basis van een discussie die we deze week in het kader van risk management hadden.
En dat ook dankzij de globalisering: er is altijd wel ergens een plek op aarde waar vandaag iemand graan zaait - of niet. Er zijn miljoenen boeren die die beslissingen nemen, niet een paar grote bedrijven, dat helpt (net als bij internet) aan de flexibiliteit. Maar bovenal kunnen consumenten (en ook boeren, zeker veehouders bij aankoop van veevoer) makkelijk switchen van de het ene product naar het andere. Consumenten weten soms niet eens of er nu rundvlees of varkensvlees in de frikadel zit. En de veestapel zelf is een geweldige natuurlijke voorraad, met name rundvee kun je als kalf slachten en een paar jaar later als vette os, vol in vlees omgezet gras. Bij hoge prijzen waar lagere verwacht worden krimpt die buffervoorraad van buffels en rundvee, en omgekeerd. Ook afval en reststromen zijn prijsgevoelig, en hopelijk gebruik van voedsel voor biobrandstoffen ook.
Daar staat tegenover dat overheden en speculerende beleggers vaak uitgaan van inelastische vraag en aanbod: zo stond het in de schoolboekjes, je kunt maar 1 keer per jaar aardappelen poten. En je moet ze dagelijks hebben anders had je honger.
Hypothese: markten zijn minder dan vroeger een langzaam spinneweb veroorzaakt door de fundamentals, maar een sneller spinneweb beinvloedt door de niet altijd juiste, en ook irrationele verwachtingen.
De grafiek plukte ik uit een belegginsbrief en geeft de koers/winst van de S&P500 aan: echt goedkoop zijn aandelen nog niet. In tegenstelling tot wat de financiele autoriteiten beweren: Koersen uit het verleden zijn de enige garantie voor de toekomst - verder staan wetenschappers met lege handen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten