De robots komen eraan. In ieder geval in de tuinbouw, zo meldt the Economist in zijn laatste Technology Quarterly. De Japanners hebben al een rijstplant-robot en werken nu aan een aardbeienplukrobot. Een snel verouderend, maar technologisch sterk Japan dat weinig met immigratie heeft, is een stimulerende omgeving.
Het is niet zo eenvoudig als in een fabriek omdat de buitenomgeving minder voorspelbaar is. Doet me denken aan het verhaal uit de jaren 80 dat een van de eeste sinaasappelplukrobots op hol sloeg omdat hij de zon wou plukken. Het Robotics insitute van Carnegie Mellon meldt nu dat het niet zo moeilijk is om een sinaasappelplukrobot te maken, maar wel erg moeilijk om er een te maken die goedkoper is dan de Mexicaanse plukkers. MIT heeft een tomatenkasje compleet gerobotiseerd, met veel gegevens per plant zodat bestrijdingsmiddelen per plant in ideale hoeveelheden kunnen worden gedoseerd. Ook snoeirobots voor wijngaarden zijn er al, en de rozijnenoogst heeft baat bij robots die de oogst doen.
De crisis in de tuinbouw kon ook nog wel eens helpen, want slechte tijden zijn goed voor systeem-innovaties: daarvoor is een man, een plan en een crisis nodig. In hetzelfde blad constateert men dat de iPod zijn debuut maakte in de recessie van 2001 en de e-reader Amazon's Kindle in 2009. En inderdaad sprak ik vorige week een amerikaan die er een had; belangrijkste reden: dan kost een boek maar $10 in plaats van $25, en je kunt het kopen als je het op dat moment nodig hebt want het wordt direct afgeleverd. Kortom die agribots komen er wel.
Hier een paar sites rond agribots:
http://www.botjunkie.com/2008/05/29/agribot-eats-sun-smites-weeds/
http://growbot.wordpress.com/2009/11/04/bolivian-students-prototype-agribot/
The Economist: Fields of automation, Technology Quarterly, 12.12.2009
Geen opmerkingen:
Een reactie posten