Landschap is een term uit de schilderkunst, en ook nog uit de Nederlandse schilderkunst. De Vlaamse meesters vervingen engelen en bijbelse figuren door gewone mensen en de Nederlanders maakten die mensen minder belangrijk in de schilderijen. Maar de landschappen bleven wel een product van natuur en menselijk handelen.
Landschap kan dan ook het best gedefinieerd worden als een waarneembaar (opvallend: perceptible) stuk land, bepaald door de gezamenlijke effecten van natuurlijke krachten en menselijke interventie. Er zit in de regel een esthetisch element in. Zo schrijft Han Lorzing in een boek 'The Nature of Landscape', dat al weer een paar jaar oud is, en ik bij de Slegte kocht en in het landschap van Florida las.
Het Nederlandse woord landschap vond in veel talen, al of niet vertaald, ingang. In een Engels museum kwam ik zelfs het woord Seascape tegen voor wat wij een zeegezicht noemen (en geen waterschap, dat is wat anders).
Landschap is dus heel wat anders dan natuur! Het is mooi en ook mooi doordat de mens wat van de natuur heeft gemaakt. In Nederland maken we door menselijke interventie ook natuur en dat kan dus ook landschappen opleveren, maar over het algemeen is natuur dus niet echt landschap.
Han Lorzing: The Nature of Landscape, 2001
Geen opmerkingen:
Een reactie posten